Εμβόλιο mRNA κατά του AIDS αναπτύσσουν Moderna και Μπιλ Γκέιτς

Εμβόλιο mRNA κατά του AIDS αναπτύσσουν Moderna και Μπιλ Γκέιτς
Medical syringes are seen with Moderna company logo displayed on a screen in the background in this illustration photo taken in Poland on October 12, 2020. (Photo illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) Photo: AFP
Οι δοκιμές του εμβολίου αρχίζουν την Πέμπτη 19 Αυγούστου

Εμβόλιο mRNA κατά του ιού HIV που προκαλεί τη νόσο του AIDS φέρονται να αναπτύσσουν η φαρμακευτική εταιρεία Moderna και ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς. Μάλιστα, όπως λέγεται, το εμβόλιο βρίσκεται στην πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών και οι ερευνητές εξετάζουν κατά πόσο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, έχοντας ως δείγμα μικρή ομάδα από υγιείς εθελοντές.

Ωστόσο, Ο ιός του AIDS θεωρείται πως είναι ένας δύσκολος στόχος για εμβολιασμό, καθώς μπορεί και αποφεύγει σταθερά την ανοσοαπόκριση του οργανισμού. Τα περισσότερα εμβόλια περιέχουν μια πολύ εξασθενημένη ή αδρανοποιημένη (εξουδετερωμένη) μορφή του ιού ή του βακτηρίου που συνήθως προκαλεί τη νόσο ή ένα μικρό τμήμα του ιού ή του βακτηρίου. Η ουσία αυτή ονομάζεται αντιγόνο.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή ο HIV μεταλλάσσεται γρήγορα, ώστε να αποφύγει τα αντισώματα, δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο. Η νέα επιστημονική προσέγγιση εστιάζει σε ένα σύνολο αντισωμάτων, που είναι γνωστά ως εξουδετερωτικά. Αυτά τα αντισώματα μπορούν να «αγκιστρωθούν» στις πρωτεΐνες ακίδας του HIV.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι δοκιμές του εμβολίου, για το οποίο η Moderna συνεργάζεται με τη Διεθνή Πρωτοβουλία για Εμβόλιο κατά του AIDS και το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, αναμένεται να ξεκινήσουν την Πέμπτη 19 Αυγούστου. 

Πάντως, ακόμα κι αν όλα πάνε καλά, η παραγωγή ενός εμβολίου για το AIDS και η διάθεσή του στην αγορά αναμένεται να πάρει χρόνια. Η πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών της Moderna δεν αναμένεται να έχει υλοποιηθεί πριν από το 2023.