«Εν αμφιβόλω» έθεσε τις εκλογές της Ουκρανίας η Μόσχα

«Εν αμφιβόλω» έθεσε τις εκλογές της Ουκρανίας η Μόσχα

Η αιματηρή επίθεση στο Σλαβιάνσκ ίσως αποτελέσει τη σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ ζήτησε σήμερα από την Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών, να σταματήσει να αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας και να σταματήσει τον «εκβιασμό» της.

Ο Τουρτσίνοφ εξέδωσε αυτό το σύντομο διάγγελμά του προς το έθνος μετά την ανακοίνωση από την Ρωσία ότι ξεκινά στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στα σύνορα, σε απάντηση στην κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία δεν θα υποχωρήσει μπροστά στην «τρομοκρατική απειλή» στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου έχουν ξεσηκωθεί φιλορώσοι αυτονομιστές, πρόσθεσε ο Τουρτσίνοφ, ο οποίος κατηγόρησε την Μόσχα ότι «υποστηρίζει ανοιχτά τους τρομοκράτες».

«Δεν θα υποχωρήσουμε μπροστά στην τρομοκρατική απειλή», σημείωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας στο τηλεοπτικό του διάγγελμα.

«Αξιώνουμε από την Ρωσία να σταματήσει να αναμειγνύεται στις εσωτερικές μας υποθέσεις, να σταματήσει τον εκβιασμό και τις απειλές και να αποσύρει τα στρατεύματά της από την ανατολική μεθόριο της Ουκρανίας», κατέληξε ο Τουρτσίνοφ, αφού κατηγόρησε την Μόσχα ότι «υποστηρίζει ανοιχτά τους δολοφόνους και τους τρομοκράτες» στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι τα γεγονότα στην Ουκρανία, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιχειρήσεις που είχαν στόχο τους αυτονομιστές, εγείρουν σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά την νομιμότητα των ουκρανικών προεδρικών εκλογών, οι οποίες έχει προγραμματιστεί να διεξαχθούν στις 25 Μαΐου.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια τέτοια εξέλιξη όπως οι εγκληματικές ενέργειες από αυτούς στο Κίεβο (…) θέτουν σοβαρά εν αμφιβόλω την νομιμότητα των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάιο», δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

ΔΝΤ: Η Ουκρανία είναι έτοιμη για το δάνειο
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας παρείχε τα απαραίτητα έγγραφα που δείχνουν ότι εκπλήρωσε τις προϋποθέσεις για την παροχή οικονομικής βοήθειας εκ μέρους του διεθνούς οικονομικού οργανισμού και το διοικητικό του συμβούλιο θα συνεδριάσει στις 30 Απριλίου ώστε να εξετάσει το θέμα και να αποφασίσει εάν θα δώσει την τελική έγκρισή του.

Στα τέλη Μαρτίου το ΔΝΤ είχε συμφωνήσει διστακτικά να χορηγήσει ένα διετές δάνειο ύψους 14-18 δισεκατομμυρίων δολαρίων ώστε να βοηθήσει την Ουκρανία, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, να ανακάμψει μετά από πολλούς μήνες πολιτικής και οικονομικής κρίσης.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον, δεν διευκρίνισε ποιο θα είναι το ακριβές ποσό του δανείου, ωστόσο μια καλά πληροφορημένη πηγή ανέφερε ότι θα ανέρχεται στα 17 δισ. δολάρια.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Διαβάστε ακόμη:

Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στην Ουκρανία

Άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου» στην Ουκρανία