ΕΝ.Ε.Α.Π.: Κλιμακωτή μείωση του ΕΦΚ στα αλκοολούχα ποτά μέσα στην τριετία κατά 30%

ΕΝ.Ε.Α.Π.: Κλιμακωτή μείωση του ΕΦΚ στα αλκοολούχα ποτά μέσα στην τριετία κατά 30%
Το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών, το σύστημα Lotify και η συμβολή του κλάδου στην ελληνική οικονομία.

Στην οικονομική επίδραση που θα έχει η αναπροσαρμογή του ειδικού φόρου κατανάλωσης των αλκοολούχων ποτών στο μέσο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την άμβλυνση στρεβλώσεων που ταλανίζουν για χρόνια τον κλάδο, την πάταξη του παράνομου εμπορίου και τη συνεπακόλουθη εξυγίανση του ανταγωνισμού, εστίασε η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝ.Ε.Α.Π), η οποία εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου αλκοολούχων ποτών, που εισάγουν και διακινούν το 80% των διεθνών μαρκών premium αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στα παράνομα κυκλώματα τα οποία είναι επικίνδυνα, έχουν πολλές προεκτάσεις και δρουν και πέρα από τον χώρο του αλκοόλ. «Το θέμα του παράνομου εμπορίου είναι πολύ σημαντικό. Όλα είναι θέμα τιμής. Όσο ανεβάζεις τις τιμές, τόσο ο κόσμος στρέφεται σε λαθραίο προϊόν. Σκεφτείτε ότι σε ένα ποτό με μέση τιμή τα 18 ευρώ τα 11 είναι φόροι» διευκρίνισε η Σοφίκα Παπανικολάου, Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝ.Ε.Α.Π.), προσθέτοντας πως ο φόρος καθορίζεται βάσει της περιεκτικότητας του εκάστοτε ποτού σε αλκοόλη.

Σε πρόσφατη μελέτη εκτιμήθηκε ότι οι συνολικές απώλειες φορολογικών εσόδων από το παράνομο εμπόριο αλκοολούχων ποτών ανέρχονται περίπου σε €70 εκ. (μη καταβολή ΕΦΚ και ΦΠΑ), χωρίς να περιλαμβάνονται οι απώλειες από το προϊόν των διήμερων αποσταγματοποιών. Μάλιστα, οι απώλειες φορολογικών εσόδων ενδέχεται να είναι σημαντικά υψηλότερες, καθώς ο κύριος όγκος των παρανόμως διακινούμενων ποτών διοχετεύεται στην επιτόπια αγορά, όπου το έσοδο ΦΠΑ είναι σημαντικά υψηλότερο. Αναφορικά με το προϊόν απόσταξης των διήμερων αποσταγματοποιών (χύμα τσίπουρο), οι απώλειες από ΕΦΚ εκτιμώνται σε έως και €90 εκατ., καθώς το συγκεκριμένο προϊόν, αξιοποιώντας το χαμηλό καθεστώς φορολόγησης, διοχετεύεται στην αγορά σε πολλαπλάσιες ποσότητες (είτε χωρίς να δηλώνονται, είτε από παράνομα αποστακτήρια) για εμπορική χρήση.

Επικαλούμενη τα επίσημα στοιχεία για το 2022, η κα Παπανικολάου είπε πως το κράτος εισέπραξε σε φόρους 335 εκατ. ευρώ από τα αλκοολούχα ποτά και 170 εκατ. ευρώ από τη μπίρα.

«Μας απασχολεί ο ΕΦΚ που στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλός και δημιουργεί εμπόδια στην υγιή ανάπτυξη του κλάδου. Το πλαίσιο, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, δίνει προβάδισμα στον ανταγωνισμό και ταυτόχρονα είναι επιζήμιο για το εγχώριο τουριστικό προϊόν. Η κυβέρνηση μιλάει για ανάπτυξη και πάταξη λαθρεμπορίου, αλλά διαρκώς ζημιώνεται ο ιδιωτικός τομέας. Έχουμε λάβει πολύ σοβαρά υπόψη τις προκλήσεις της οικονομίας και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις να καταθέσουμε» ανέφερε η κα Παπανικολάου.

Μείωση του ΕΦΚ σε τρεις δόσεις

Ειδικότερα, εκτιμάται ότι μια μείωση της τάξης του 30% στον ΕΦΚ, θα έφερνε την Ελλάδα στο μέσο όρο της ΕΕ και θα ενίσχυε την ανταγωνιστικότητα της.

«Προτείνουμε να γίνουν τρεις μειώσεις, μια το χρόνο, κατά 10% έκαστη, κάτι που δεν θα επηρεάσει τα δημοσιονομικά της χώρας. Τουναντίον, θα αποκατασταθεί ένα κομμάτι της νόμιμης αγοράς, η ελληνική παραγωγή θα έχει μια πολύ μεγαλύτερη ρευστότητα και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στην περιφέρεια».

Μεταξύ άλλων, θα μειωθεί η τιμή στο ράφι και θα αυξηθούν οι πωλήσεις. Αντιστοίχως, στην επιτόπια κατανάλωση θα μειωθούν τα λειτουργικά κόστη και έτσι οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες και να προσλάβουν περισσότερους ανθρώπους.

«Η σταδιακή μείωση του ΕΦΚ θα φέρνει 4% από το παράνομο εμπόριο στο νόμιμο, θα συμβάλει σε ανάπτυξη της εστίασης κατά 6% κάθε χρόνο και σε αύξηση των πωλήσεων 10% στην τριετία. Μην ξεχνάτε ότι, το χύμα προϊόν πλήττει τους Έλληνες παραγωγούς και χάνεται η ανταγωνιστικότητα, ενώ δεν υπάρχει έλεγχος για την υγεία του καταναλωτή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το παράνομο προϊόν από Βουλγαρία και Σκόπια

Ένα μεγάλο ποσοστό του παράνομου εμπορίου αλκοολούχων ποτών στη χώρα μας οφείλεται στην είσοδο λαθραίων προϊόντων από τη Βουλγαρία και τα Σκόπια και ο λόγος είναι ότι ο φόρος και ο ΦΠΑ στη Βουλγαρία είναι 1,9%, όταν στην Ελλάδα αγγίζει το 11%! Πιο συγκεκριμένα ο συντελεστής ΕΦΚ είναι 4,5 φορές υψηλότερος από αυτόν στα Σκόπια και τη Βουλγαρία.

«Αν και δεν μπορεί να καταμετρηθεί επαρκώς και να έχουμε την απόλυτη εικόνα της αγοράς, σχεδόν το 11% της κατανάλωσης στη Ελλάδα προέρχεται από το παράνομο εμπόριο. Έχουμε ζητήσει συνάντηση με το Υπουργείο Ανάπτυξης, Οικονομικών και Υγείας για να επικοινωνήσουμε τις προτάσεις μας».

Από την πλευρά της, η κα Έφη Μπούρα, Corporate Relations Manager, Diageo Southern Europe, αναφέρθηκε στο σύστημα Lotify το οποίο χρησιμοποιείται για να ελεγχθεί εάν το προϊόν έχει μπει στη χώρα νόμιμα και έχει καταβάλει τους απαιτούμενους φόρους. Επί της ουσίας, το LOT της παρτίδας του προϊόντος καταχωρείται στην εν λόγω πλατφόρμα και εν συνεχεία πραγματοποιείται ο έλεγχος.

«Το Lotify τέθηκε σε λειτουργία από 1η Φεβρουαρίου του 2024, φαίνεται να λειτουργεί σωστά, αλλά χρήζει τεχνικών βελτιώσεων. Αφορά τους οικονομικούς φορείς που εμπλέκονται στη διαδικασία παραγωγής επεξεργασίας και διανομής και σήμερα χρησιμοποιείται από όλες τις εταιρείες του κλάδου. Δεν αποτελεί σύστημα ιχνηλασιμότητας και δεν περιλαμβάνεται στο τελικό σημείο πώλησης. Είμαστε σε συζητήσεις με την ΑΑΔΕ και το Υπουργείο Οικονομικών για την εξέλιξη του» τόνισε η κα Μπούρα προσθέτοντας πως πρόκειται ένα πρωτοπόρο σύστημα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Να σημειωθεί ότι παρά τη βελτίωση που καταγράφηκε τα τελευταία δύο χρόνια σε επίπεδο οικονομικής απόδοσης, ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών δεν έχει καταφέρει να ανακάμψει πλήρως από την ύφεση της ελληνικής οικονομίας. Ως αποτέλεσμα, ο περιορισμός της δαπάνης κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών από το 2009 και ύστερα μείωσε αισθητά τη συνεισφορά του κλάδου τόσο ως προς το ΑΕΠ όσο και ως προς την απασχόληση. Κατά την περασμένη χρονιά, οι πωλήσεις αλκοολούχων ποτών υπολογίζονται μειωμένες κατά 37,3% σε σύγκριση με το 2009, με τη συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ να υπολογίζεται μειωμένη κατά €800 εκατ., τα εισοδήματα από εργασία μειωμένα κατά €147 εκατ., ενώ οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 26,8 χιλιάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: