Εν μέσω πανδημίας και λιμού, ο Κιμ Γιονγκ Ουν προσπαθεί να βρει πώς θα βελτιώσει τη ζωή στη Βόρεια Κορέα

Εν μέσω πανδημίας και λιμού, ο Κιμ Γιονγκ Ουν προσπαθεί να βρει πώς θα βελτιώσει τη ζωή στη Βόρεια Κορέα
This picture taken on October 10, 2021 and released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on October 11 shows North Korean leader Kim Jong Un giving a speech to mark the 76th anniversary of the Workers' Party of Korea in Pyongyang. (Photo by STR / KCNA VIA KNS / AFP) / South Korea OUT / ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS / THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE --- / Photo: AFP

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν κάλεσε αξιωματούχους της χώρας να επικεντρωθούν στη βελτίωση της ζωής των πολιτών μπροστά στην «άσχημη» οικονομική κατάσταση, όπως μετέδωσαν σήμερα κρατικά μέσα ενημέρωσης, σηματοδοτώντας την επέτειο από την ίδρυση του κυβερνώντος κόμματος της χώρας.

Καλλιτεχνικές παραστάσεις, γκαλά και σόου με πυροτεχνήματα έγιναν χθες στην Πιονγκγιάνγκ για να εορταστεί η 76η επέτειος από την ίδρυση του Κόμματος Εργατών Κορέας, αλλά δεν αναφέρθηκε κάποια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, που συνήθως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η οικονομία της Βόρειας Κορέος έχει πληγεί από χρόνια κυρώσεων αναφορικά με τα πυρηνικά και οπλικά της προγράμματα, ενώ οι σφοδρές βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες έχουν επίσης προκαλέσει επιπτώσεις.

Οι πιο ευπαθείς πολίτες της χώρας κινδυνεύουν με λιμοκτονία αφού η Βόρεια Κορέα απομονώθηκε ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19 και η επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση μπορεί να μετατραπεί σε κρίση, ανέφερε ερευνητής των Ηνωμένων Εθνών σε έκθεση που είδε το Reuters την περασμένη εβδομάδα.

Η χώρα είναι αντιμέτωπη με ένα «τεράστιο έργο για την προσαρμογή και ανάπτυξη της κρατικής οικονομίας» και την εκπλήρωση των οικονομικών στόχων που ορίστηκαν στις πρόσφατες κομματικές και κυβερνητικές συνεδριάσεις, ανέφερε ο Κιμ σε ανακοίνωση, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

«Ο μόνος τρόπος για να προωθήσουμε δυναμικά αυτό το πρωτόγνωρο, κρίσιμο έργο παρά την άσχημη κατάσταση είναι ολόκληρο το κόμμα να είναι ενωμένο», δήλωσε, χωρίς να κάνει αναφορά στην πολιτική αντιπαράθεση για τα πυρηνικά όπλα της χώρας.

Οι αξιωματούχοι δεν θα πρέπει να επιδιώκουν προνόμια και ευνοϊκή μεταχείριση και «θα πρέπει να εξετάζουν εάν το έργο τους καταπατά τα συμφέροντα του λαού ή προκαλεί προβλήματα στον λαό», δήλωσε ο Κιμ.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν τον Κιμ να απευθύνεται σε μια αίθουσα γεμάτη με αξιωματούχους, ντυμένους με σκούρα ρούχα, χωρίς να είναι ιδιαίτερα εμφανή μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, μάσκες ή άλλα μέτρα κατά της COVID-19.

Η χώρα δεν έχει αναφέρει ούτε ένα κρούσμα κορονοϊού αλλά έχει επιβάλει αυστηρό κλείσιμο των συνόρων, περιορισμούς στις μετακινήσεις και άλλα μέτρα.

Η κρατική τηλεόραση μετάδωσε εικόνες με νέους ανθρώπους να παρακολουθούν το γκαλά και άλλους να αφήνουν λουλούδια στα αγάλματα προηγούμενων ηγετών της χώρας.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Πέμπτη την κυβέρνηση του Κιμ ότι είναι κυρίως υπεύθυνη για την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα.

«Το καθεστώς συνεχίζει να εκμεταλλεύεται τους δικούς του πολίτες, να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, να εκτρέπει πόρους από τους πολίτες της χώρας για να κατασκευάσει το παράνομο πρόγραμμα (όπλων μαζικής καταστροφής) και βαλλιστικών πυραύλων», δήλωσε ο εκπρόσωπος Νεντ Πράις σε ενημέρωση στην Ουάσινγκτον, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βόρεια Κορέα.