Οι εν πτήσει χάρτες που ζωντανεύουν

Οι εν πτήσει χάρτες που ζωντανεύουν

Νέες εφαρμογές και υπηρεσίες ενσωματώνονται στους χάρτες του επιβάτη, με σκοπό τη διασκέδαση, αλλά και τις πωλήσεις.

Οι χάρτες με τη θέση του αεροσκάφους, το ύψος και την απόσταση από τον προορισμό είναι από τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες του IFE (Inflight Entertainment System), κάτι που σχεδόν όλοι παρακολοθούν με ενδιαφέρον εν ώρα πτήσης, αφού το σημαντικότερο ερώτημα κάθε ταξιδιώτη μαζί με το «πού είμαστε;», είναι το «πότε φτάνουμε;».

Οι αεροπορικές εταιρείες συνεργάζονται με εταιρείες software για να αναβαθμίσουν αυτήν την υπηρεσία. Ήδη η Singapore Airlines εισήγαγε πιλοτικά το πρόγραμμα Hidden Journeys, το οποίο, με στοιχεία από την Royal Geographical Society, εμφανίζει στον επιβάτη φωτογραφίες, πληροφορίες και trivia σχετικά με τον τόπο πάνω από τον οποίο πετά εκείνη τη στιγμή. Έτσι, όχι μόνο ικανοποιεί την περιέργεια κάθε φιλομαθούς επιβάτη, αλλά τον κρατά και απασχολημένο στις -έτσι κι αλλιώς βαρετές- πολύωρες πτήσεις.

Δείτε ακόμη: Οι ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες

Στο μεταξύ, η νορβηγική αεροπορική Norwegian εγκαινίασε τον χάρτη FlightPath3D, ο οποίος όχι μόνο δίνει πληροφορίες για το ταξίδι, αλλά ενημερώνει για το τι θα βρει κανείς στον προορισμό του: από αξιοθέατα και καιρό, μέχρι προτάσεις για ξενοδοχεία, εστιατόρια και ενοικιάσεις αυτοκινήτων. Στα σχέδια της εταιρείας Betria, που ανέπτυξε το software, είναι και η δημιουργία εφαρμογών που θα κρατούν απασχολημένα τα παιδιά, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο -αλλά πολύ χρήσιμο- σε κάθε πτήση.

Οι χάρτες αυτοί θα δουλεύουν είτε στις ατομικές οθόνες του καθενός, είτε στην ταμπλέτα που θα έχει μαζί ο επιβάτης, είτε σε εκείνη που ήδη κάποιες εταιρείες προσφέρουν μόνο για τη διάρκεια της πτήσης.

Στα σχέδια των εταιρειών είναι να γίνουν οι ταμπλέτες και οι οθόνες ένα κανονικό portal από όπου ο επιβάτης θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα πάντα, να εμφανίζονται διαφημίσεις, και να υπάρχει η δυνατότητα αγοράς, π.χ. ενός εισιτηρίου για το θέατρο ή μιας ξενάγησης στον προρισμό, σε real time. Και από τη στιγμή που θα υπάρχει πρόσβαση, οι δυνατότητες είναι ατελείωτες!

Δείτε ακόμη: Γιατί πληρώνουμε «χρυσή» τη βαλίτσα στο αεροπλάνο;