Ένα ακόμη βήμα για την εμπορική συμφωνία της ΕΕ με τις Φιλιππίνες

Ένα ακόμη βήμα για την εμπορική συμφωνία της ΕΕ με τις Φιλιππίνες

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων για μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Οι Φιλιππίνες και η Ευρωπαϊκή Ένωση διεξήγαγαν με επιτυχία τον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων για μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (FTA), ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας (DTI) της χώρας.

Περισσότεροι από 50 αξιωματούχοι των Φιλιππίνων, από διαφορετικές διευθύνσεις, συναντήθηκαν με τους ομολόγους τους από την ΕΕ στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα. «Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου θα ενισχύσει περαιτέρω την οικονομική συνεργασία μεταξύ των Φιλιππίνων και της ΕΕ, βελτιώνοντας την αδασμολόγητη πρόσβαση στις αγορές και προωθώντας τις επενδύσεις», ανέφερε το υπουργείο.

Οι Φιλιππίνες ευνοούνται από το 2014 από το «Γενικευμένο Πλαίσιο Προτιμήσεων» της ΕΕ, το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα εισαγωγών στην ΕΕ χωρίς δασμούς σε 6.000 προϊόντα των Φιλιππίνων. Το υπουργείο δήλωσε ότι η FTA, στηριζόμενη από δεσμεύσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, θα σημάνει επίσης περισσότερες θέσεις εργασίας για τους Φιλιππινέζους καθώς και καλύτερες ευκαιρίες καθολικής οικονομικής μεγέθυνσης και ανάπτυξης.

Η ΕΕ είναι από τους κυριότερους εμπορικούς εταίρους και επενδυτικές πηγές των Φιλιππίνων. Το 2015, η ΕΕ ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της χώρας, με συνολικό ύψος εμπορίου 13,84 δις δολάρια ή περίπου το 10% του συνολικού εξωτερικού εμπορίου της. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στις Φιλιππίνες, με ένα ύψος ξένων άμεσων επενδύσεων που φθάνει τα 7,87 δις δολάρια.