Ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων φεύγει από τη Σιγκαπούρη, αφού είπε «αντίο» στην Κίνα

Ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων φεύγει από τη Σιγκαπούρη, αφού είπε «αντίο» στην Κίνα
Huobi logo displayed on a phone screen and representation of cryptocurrencies are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on September 28, 2021. (Photo illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η πλατφόρμα Huobi θα κλείσει όλους τους λογαριασμούς των χρηστών της στη Σιγκαπούρη μέχρι τις 31 Μαρτίου του επόμενου έτους και η πρόσβαση στις υπηρεσίες της θα «καταργηθεί σταδιακά» ξεκινώντας από εκείνη την ημερομηνία.

της Yvonne Lau

Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Huobi Global ανακοίνωσε ότι διακόπτει όλες τις υπηρεσίες για τους χρήστες του με έδρα τη Σιγκαπούρη, μόλις λίγες εβδομάδες μετά την καταστολή των κρυπτονομισμάτων από το κινεζικό κράτος που ανάγκασε την πλατφόρμα να σταματήσει τις δραστηριότητές της στην Κίνα.

Το βράδυ της Τρίτης, η Huobi – το έκτο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο crypto στον κόσμο με βάση τον όγκο συναλλαγών, σύμφωνα με την CoinMarketCap – ανακοίνωσε ότι «για να συμμορφωθούμε με τους νόμους της Σιγκαπούρης, θα πρέπει να συμπεριλάβουμε τη Σιγκαπούρη ως περιορισμένη δικαιοδοσία. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε πλέον να προσφέρουμε υπηρεσίες σε χρήστες με έδρα τη Σιγκαπούρη», ανέφερε στον ιστότοπό της.

Η πλατφόρμα θα κλείσει όλους τους λογαριασμούς των χρηστών της στη Σιγκαπούρη μέχρι τις 31 Μαρτίου του επόμενου έτους και η πρόσβαση στις υπηρεσίες της Huobi θα «καταργηθεί σταδιακά» ξεκινώντας από εκείνη την ημερομηνία. Οι χρήστες με έδρα τη Σιγκαπούρη θα πρέπει να αναλάβουν «άμεση δράση» για να κλείσουν τις ενεργές θέσεις τους και να αποσύρουν όλα τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία πριν από τότε, ανέφερε η Huobi.

Δεν ήταν άμεσα σαφές τι προκάλεσε την απόσυρση της Huobi από τη Σιγκαπούρη. Αλλά η εταιρεία δήλωσε αργά την Τετάρτη ότι η διακοπή των υπηρεσιών στη Σιγκαπούρη ήταν «προγραμματισμένη», ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει την Huobi Singapore – μια νέα, ρυθμιζόμενη οντότητα που αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους.

Σε δήλωσή του, ο εκτελεστικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος της Huobi Singapore Edward Chen διαβεβαίωσε τους τοπικούς χρήστες ότι «η Huobi Singapore είναι εδώ για να μείνει για τα καλά… και είμαστε ενθουσιασμένοι που θα ξεκινήσουμε μια νέα πλατφόρμα… δεσμευόμαστε να συμμορφωθούμε με τους τοπικούς και διεθνείς κανονισμούς για να παρέχουμε μια ρυθμιζόμενη και ασφαλή πλατφόρμα συναλλαγών για τους χρήστες λιανικής και τους εταιρικούς χρήστες».

Η Σιγκαπούρη έχει υιοθετήσει μια πιο φιλόξενη προσέγγιση στα κρυπτονομίσματα σε σχέση με άλλες χώρες στην περιοχή. Η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης (MAS) – η de facto κεντρική τράπεζα – αδειοδοτεί τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και τις σχετικές επιχειρήσεις.

Η Huobi Singapore είναι εγγεγραμμένη ως FEU International, η οποία υπάγεται στην Huobi Technology με έδρα το Χονγκ Κονγκ. Η MAS έχει χορηγήσει στην πλατφόρμα απαλλαγή από την κατοχή άδειας, ενώ η αίτησή της βάσει του νόμου περί υπηρεσιών πληρωμών βρίσκεται υπό εξέταση.

Συνολικά, 170 επιχειρήσεις crypto έχουν υποβάλει αίτηση για άδειες στη MAS, συμπεριλαμβανομένων των ανταγωνιστών της Huobi, όπως η Coinbase και η Kraken. Παγκόσμια ανταλλακτήρια όπως το Bybit και το KuCoin έχουν επίσης εγκαταστήσει την έδρα τους στην πόλη.

Η «καλύτερη προσέγγιση είναι να μην καταπνίγουμε ή να μην απαγορεύουμε αυτά τα πράγματα», δήλωσε ο Ravi Menon, διευθύνων σύμβουλος της MAS σε συνέντευξή του στο Bloomberg την 1η Νοεμβρίου.

Αντ’ αυτού, ο Menon τάσσεται υπέρ «ισχυρών κανονισμών» για αυτό που αποκαλεί “crypto tokens”. Η MAS είναι αισιόδοξη για τις δυνατότητες του crypto και του blockchain, ιδίως όσον αφορά την επιτάχυνση των διασυνοριακών πληρωμών και της χρηματοδότησης του εμπορίου, αλλά έχει προειδοποιήσει τους μικροεπενδυτές να μην αντιμετωπίζουν τα “tokens” ως επενδυτικό περιουσιακό στοιχείο.

Πηγή: fortune.com