Ένα αυγό αξίας 33 εκατομμυρίων δολαρίων

Ένα αυγό αξίας 33 εκατομμυρίων δολαρίων

Ένα αξιομνημόνευτο έργο τέχνης σώθηκε από θαύμα, λίγο πριν ο ιδιοκτήτης του αποφασίσει να το καταστρέψει για 500 δολάρια. 

Η αγορά του μετάλλου είναι μια από τς κυρίαρχες αυτή τη στιγμή, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται. Οι αγοραστές, μάλιστα, υπόσχονται άμεση πληρωμή που κάνουν ακόμα πιο δελεαστική τη διαδικασία του σκραπ.

Αυτό, μάλλον, σκέφτηκε και ο κύριος από την Αμερική, που θέλει να κρατήσει κρυφή τη ταυτότητα του, όταν αποφάσισε να πουλήσει το μεταλλικό – παράξενο – αυγό που είχε στη κατοχή του και είχε αγοράσει για 14.000 δολάρια. Λιώνοντας το ευελπιστούσε να βγάλει περίπου 500 δολάρια, αλλά αυτή τη φορά το γνωστό ρητό όποιος πάει για τα πολλά χάνει και τα λίγα, δεν ίσχυσε. Μάλλον το αντίθετο.

Ένα βράδυ αγανακτισμένος που δεν έβρισκε κάποιον να το πουλήσει αποφάσισε να ψάξει λίγο για το αντικείμενο, πληκτρολογώντας τη λέξη αυγό και το χαραγμένο όνομα που είχε από κάτω, Vacheron Constantin στο Google.

Η αναζήτηση του έφερε πίσω το άρθρο της βρετανικής Telegraph , όπου γινόταν μια εκτεταμένη αναφορά στο προς αναζήτησιν αυτό αυγό. Επρόκειτο για το Τρίτο Βασιλικό Αυγό που είχε σχεδιαστεί ειδικά από την εταιρεία Faberge για τη Ρωσική Οικογένεια, και η αξία του ξεπερνούσε τα 20 εκατ. δολάρια.

Το δώρο που είχε κάνει ο Τσάρος Αλέξανδρος Γ’ στη γυναίκα του Maria Feodorovna, ήταν το τρίτο από τα συλλογή με τα χρυσά Βασιλικά αυγά. Το 8.2 εκατοστά περίτεχνο αντικείμενο στηρίζεται σε χρυσά πόδια λιονταριού, έχει ένα στεφάνι από ζαφείρια και ένα διαμάντι στο κέντρο, ενώ όταν ανοίξει αποκαλύπτεται το Vacheron Constantin ρολόι.

Το αυγό, είχε καταχωρηθεί ως αγνοούμενο όταν το 1922 οι Σοβιετικοί αποφάσισαν να το πουλήσουν, αλλά μια έρευνα που είχε ανακαλύψει το αντικείμενο σε έναν κατάλογο δημοπρασιών του 1962 αναπτέρωσε τις ελπίδες πως κάπου βρίσκεται.

Μετά την επανάσταση τα περισσότερα αυγά πέρασαν σε ιδιωτικές συλλογές και μουσεία, οκτώ από αυτά – συμπεριλαμβανομένου και του τρίτου – θεωρούνταν αγνοούμενα, δύο πως διατηρούνται κάπου, ενώ πέντε πως έχουν καταστραφεί εντελώς.

Ο κάτοχος του επικοινώνησε με τον εκτιμητή της εταιρείας Faberge, Kieran McCarthy, και ταξίδεψε μέχρι το Λονδίνο για να μιλήσουν για το βασιλικό΄αυτό αντικείμενο.

Ο McCarthy είπε πως είδε έναν φοβισμένο άντρα με τζιν και καρό πουκάμισο να περπατάει στο κτήριο και όταν του έδωσε τον φάκελο με τις φωτογραφίες δε μπορούσε να πιστέψει στα μάτια του.

«Είναι η πιο απίστευτη ανακάλυψη Έχουμε κάνει τόσες ανακαλύψεις , αλλά καμία από αυτές δεν ήταν τόσο σημαντική όσο αυτή», δήλωσε.

Το αυγό έχει αγοραστεί από ιδιώτη συλλέκτη για ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, ο οποίος θα το παραχωρήσει στην έκθεση κοσμημάτων Wartski τον Απρίλιο, ώστε να μπορέσει να το θαυμάσει το κοινό για τέσσερις ημέρες.

1/2

Διαβάστε ακόμα:

Υπόγεια πολλών εκατομμυρίων

Σε δημοπρασία τα ρούχα και το πιάνο των Beatles

Οι ακριβότερες δημοπρασίες: Αστρονομικά ποσά για έργα τέχνης