Ένα χωράφι μέσα σε ένα κοντένερ που γεμίζει λεφτά τον ιδιοκτήτη του

Ένα χωράφι μέσα σε ένα κοντένερ που γεμίζει λεφτά τον ιδιοκτήτη του

Το CNNMoney παρουσιάζει τον πιο «πράσινο» τρόπο αξιοποίησης των παλιών, αχρησιμοποίητων εμπορευματοκιβωτίων.

Κατά το παρελθόν έχουμε δει διάφορα αχρησιμοποίητα εμπορευματοκιβώτια, γνωστά στους περισσότερους και με το όνομα κοντέινερς, να χρησιμοποιούνται για ένα πλήθος εναλλακτικές ασχολίες. Από σπίτια έως εστιατόρια και από γκαλερί τέχνης έως πισίνες. Αυτή την φορά, ήρθε ο καιρός να χρησιμεύσουν για κάτι πιο «πράσινο» και αρκετά προσοδοφόρο.

Ο Shawn Cooney χρησιμοποιεί τέσσερα εγκατελειμένα εμπορευματοκιβώτια, σε μια περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο της Βοστόνης, καθώς και άλλο ένα σε διαφορετικό σημείο για να καλλιεργεί 30.000 ρίζες μαρουλιών, βοτάνων και ένα σωρό άλλων λαχανικών. Ο ίδιος δεν δηλώνει αγρότης. Εξάλλου η προηγούμενή του δουλειά αφορούσε τη διεύθυνση εταιρειών λογισμικού. Όπως, όμως, αναφέρει για τη νέα του απασχόληση, την Corner Stalk που δημιούργησε το 2013, «είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα από τη δουλειά του γραφείου.»

Τα κοντέινερ της Corner Stalk επανασχεδιάστηκαν και εξοπλιστήκαν από τη Freight Farms, μια startup από τη Βοστόνη. Η εταιρεία προσέθεσε στα εμπορευματοκιβώτια τα κατάλληλα φώτα, ράφια και αρδευτικά συστήματα. Δημιουργεί έτσι όλες τις κατάλληλες συνθήκες για να μετατρέψει τις εγκατεστημένα μεταλλικά κιβώτια σε μικρούς κήπους.

Η Corner Stalk χρησιμοποιεί εμπορευματοκιβώτια που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για τη μεταφορά κρέατος. Έτσι, είναι κατασκευασμένα με τέτοιον τρόπο ώστε να απομονώνουν στο εξωτερικό το κρύο και τη ζέστη.

Εσωτερικά τα φυτά λαμβάνουν το απαραίτητο φως από λάμπες LED ενώ δεν υπάρχει χώμα. Οι ρίζες είναι τοποθετημένες σε τύρφη με βάση τα βρύα που κάθε 12 λεπτά ποτίζεται με νερό, εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά. Ολόκληρο το κοντέινερ, από την βάση μέχρι την κορυφή του, είναι γεμάτο φυτά, επιτρέποντας την καλύτερη εκμετάλλευση ενός περιορισμένου χώρου. Το κυριότερο πλεονέκτημά τους, όμως, είναι πως δεν αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα των αγροτών. Τον καιρό.

Και αυτό αποδίδει. Ο Cooney μπορεί να παράγει, όπως αναφέρει το CNNMoney, μεταξύ των 4000 και 6000 φυτών την εβδομάδα. Σχεδόν 80 φορές την ποσότητα που παράγει ένα συμβατικό χωράφι. Τα φυτά του καταλήγουν σε ακριβά εστιατόρια της πόλης, όπου η ποιότητά της γεύσης και της υφής τους εκτιμάται ιδιαίτερα από τους σεφ.

Τι γίνεται όμως με τα οικονομικά;  

Ένα πλήρως εξοπλισμένο κοντέινερ της Freight Farms κοστίζει 75.000 δολάρια το ένα. Ο Cooney, ως ένας από τους πρώτους πελάτες, κατάφερε να εξασφαλίσει μια έκπτωση στα 60.000 δολάρια το ένα – συνολικά 300.000 δολάρια, τα οποία κατάφερε να συγκεντρώσει μέσω ενός, χαμηλού επιτοκίου, δανείου από τη Διεύθυνση Γεωργίας. Το δάνειο έχει ως ενέχυρο την αξία του εξοπλισμού, αν και το εργασιακό ιστορικό του Cooney τον βοήθησε να κλείσει τη συμφωνία.

Κάθε μήνα η νέα του απασχόληση του προσδίδει περίπου 15.000 δολάρια. Σύντομα θα αποπληρώσει το δάνειό του και σκέφτεται εκτός από το χονδρεμπόριο να δημιουργήσει και ένα νέο κατάστημα λιανικής στη Δημοτική Αγορά της Βοστόνης.