Ένα email «βάζει φωτιά» στο ελληνικό λιανεμπόριο

Ένα email «βάζει φωτιά» στο ελληνικό λιανεμπόριο
Photo:

Μια αγγελία «δείχνει» ότι η Walmart, η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανεμπορίου στον κόσμο, ενδιαφέρεται να εισέλθει στην ελληνική αγορά.

«ΗR manager / Διευθυντής Ανθρώπινου δυναμικού ζητείται από μεγάλη Αλυσίδα Supermarkets με έδρα Θεσσαλονίκη. Απαραίτητα προσόντα ΑΕΙ/ΤΕΙ με τουλάχιστον 4ετή προϋπηρεσία. Βιογραφικά στο walmartgr@gmail.com».

Η αγγελία αυτή, που δημοσιεύθηκε πριν από τρεις ημέρες τόσο στην έντυπη όσο και στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Αγγελιοφόρος της Θεσσαλονίκης, χάλασε τις διακοπές ουκ ολίγων ιδιοκτητών και μάνατζερ σούπερ μάρκετ. Εάν το email walmartgr@gmail.com – και γενικότερα η αγγελία – δεν είναι μία φάρσα, οι περισσότεροι τους ξέρουν ότι τα δύσκολα, ακόμη και αν κάποιοι βλέπουν φως στο τούνελ, δεν είναι πίσω αλλά μπροστά. Με τις πωλήσεις λιανικής να τρέχουν μέσα στο 2012 με διψήφιο αριθμό πτώσης γνωρίζουν ότι ένας νέος παίκτης που θα έρθει να διεκδικήσει κομμάτι από την συγκεκριμένη μειούμενη πίτα θα πρέπει να βγει ιδιαίτερα επιθετικά.

Οι πλέον ψύχραιμοι και γνώστες της συγκεκριμένης αγοράς θεωρούν πάντως ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος και ότι στο λιανικό εμπορίο το φαινόμενο καπνός χωρίς φωτιά είναι αρκετά συχνό. Οι επιφυλάξεις ως προς την «γνησιότητα» της αγγελίας έχουν να κάνουν με την στρατηγική της Wal Mart η οποία δεν διαθέτει καθόλου παρουσία στην ηπειρωτική Ευρώπη. Η προσπάθεια εισόδου στην αγορά της Γερμανίας στα μέσα της δεκαετίας του ’90 οδήγησε σε Βατερλό και πώληση των – ζημιογόνων -καταστημάτων της στην γερμανική Metro. Η μόνη αγορά που έχουν καταφέρει να στεριώσει η εταιρεία στην Ευρώπη, είναι αυτή της Βρετανίας, υπό το σήμα ASDA. Η αμερικανική αλυσίδα των 9.000 καταστημάτων αναπτύσσεται κατά κύριο λόγω σε μεγάλες αγορές όπως αυτές της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας και της Ιαπωνίας.

Διαβάστε επίσης: Το «σαφάρι» της Carrefour στην «Μαύρη» Ήπειρο

Παράγοντας του λιανεμπορίου με τον οποίο ήρθε σε επαφή το fortunegreece.com δεν απέκλεισε η αγγελία να δημοσιεύθηκε από ελληνική αλυσίδα, η οποία προσπαθεί να δημιουργήσει πανικό στην εσωτερική αγορά, ώστε να πετύχει χαμηλότερες τιμές εξαγοράς εν όψη της εισόδου «του νέου παίκτη». Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Walmart έχει «έρθει» ουκ ολίγες φορές στην Ελλάδα κυρίως στις αρχές της δεκαετίας του ’90 όπου πάλι μοιράζονταν η τράπουλα του λιανεμπορίου.