Ένα γκράφιτι για τον Βολταίρο

Ένα γκράφιτι για τον Βολταίρο

Ο πολύχρωμος κόσμος του Βολταίρου παίρνει σάρκα και οστά σε μια γκαλερί στου Ψυρρή από τα χέρια του Cacao Rocks και This Ιs Οpium.

Στην πρώτη τους συνεργατική έκθεση οι Cacao Rocks και This Ιs Οpium παρουσιάζουν μια σειρά από ζωγραφικά έργα με αναφορές στο μυθιστόρημα του Βολταίρου ΖΑDIG.

Τα στένσιλ μπερδεύονται με τα ακρυλικά και το γαλάζιο εναλλάσσεται με τριγωνικούς πορτοκαλί, κίτρινους και πράσινους σχηματισμούς. Ένα μικρό άνθος ξεπροβάλλει μέσα από τους γεωμετρικούς όγκους. Το δάκρυ γίνεται το πιο λαμπερό διαμάντι και ο Ζηλόφθονος θα βουλιάξει στην κακία του. Η ειρήνη και η αγάπη βασιλεύουν στη γη κι εγώ, νανουρίζομαι στην ξύλινη αιώρα μου.

Εμείς συναντήσαμε τον Cacao Rocks και μιλήσαμε τόσο για την street art σκηνή, όσο και για τη συνεργασία του με τον This is Opium και τα μελλοντικά σχέδια.

Πως ξεκινήσατε να ασχολείστε με το γκράφιτι;
Δεν κάνουμε γκράφιτι. Εξαιτίας του skateboard και hip hop μάλλον αρχίσαμε να ζωγραφίζουμε σε τοίχους αλλά δεν μας λες και γκραφιτάδες, ο Όπιουμ μάλιστα ισχυρίζεται πως είναι άντι-style.

Ποιες ήταν οι επιρροές σας;
Η φύση, τα χρώματα, η λογοτεχνία και η μουσική.

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας;
Γλιτώσαμε απ’ τους εγωισμούς μας. Γνωριστήκαμε στο δρόμο, μέσα από το γκράφιτι και νιώσαμε πολύ γρήγορα πως μαζί θα είμαστε πιο δυνατοί. Όπως και έγινε. Το στυλ μας ταιριάζει τόσο πολύ που συχνά δε ξεχωρίζεις ποιος έκανε τι.

Τι σας παρότρυνε στο να χτίσετε μια έκθεση γύρω από το έργο του Βολταίρου;
Η επανάσταση, ο βαρετός δυτικός πολιτισμός, τα παραμύθια, η φιλολογία του κακάο, και η αγάπη για την ανατολή του Όπιουμ.

Όπως ο Βολταίρος υπερασπίστηκε την ελευθερία του λόγου, έτσι και εσείς πιστεύετε πως με αυτό τον τρόπο εκφράζετε όσα έχετε μέσα σας;
Η τέχνη του δρόμου είναι μια μορφή ελευθερίας λόγου. Ο Βολταίρος μας εκφράζει και εμείς προσπαθούμε να ελευθερωθούμε δημιουργώντας εικόνες. Ίσως να είναι και μάταιο.

Πώς νιώθετε που η «τέχνη του δρόμου» πέρασε στους τέσσερις τοίχους;
Έπαψε να είναι τέχνη του δρόμου. Δεν είναι όμως καινούριο Φαινόμενο. έχουν περάσει 30+ χρόνια απ όταν ο Dondi, o fab 5 και ο Ramm ell zee έκαναν εκθέσεις σε γκαλερί.

Πιστεύετε πως είναι εμπορεύσιμη, όπως ένας πίνακας; Είναι τελικά αυτό «Το πεπρωμένο» σας (σ.σ. ZADIG)
Ένας πίνακας είναι ένα αντικείμενο. Μπορεί να είναι όμορφο, μπορεί να είναι άσχημο, μπορεί να δημιουργεί συναισθήματα αλλά μπορεί και να είναι αδιάφορο. Εμείς απλά θέλαμε να κάνουμε μια πιο ολοκληρωμένη δουλεία που θα αντέξει στον χρόνο. Δεν σταματήσαμε να βάφουμε στον δρόμο. Βάφουμε μάλιστα πιο πολύ από ποτέ και θα το κάνουμε όσο μας βαστάνε τα πόδια μας. Θέλουμε όμως να πειραματιστούμε και με άλλα πράγματα όπως το βίντεο, το περφόρμανς και το ψάρεμα. Όλοι στην κόλαση θα πάμε.

1/6

Διάρκεια έκθεσης: Έως τέλος Απριλίου 2014
SARRI 12 GALLERY ,Σαρρή 12 Ψυρρή
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη – Κυριακή 12:00 – 17:00
e-mail: gallery@sarri12.com, www.sarri12.com

Διαβάστε ακόμα:

Graffiti & street art από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Εντόπισε και άλλαξε τα προβλήματα της πόλης

Μία έκθεση που στεγάζει την τέχνη του δρόμου στη Στέγη