Ένα καλό παράδειγμα για την ελληνική οικονομία

Ένα καλό παράδειγμα για την ελληνική οικονομία

Γιατί ο δρόμος της επιχειρηματικότητας περνάει μέσα από τα startups. 

Όταν τον Ιούλιο του 2013 στο πρώτο τεύχος του Fortune, μετά την επανέκδοσή του στην Ελλάδα, δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά η λίστα 40 under 40, μπροστά μας είχαμε μια νέα γενιά Ελλήνων επιχειρηματιών που τόλμησαν να καινοτομήσουν σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα.

Στο παρόν τεύχος δημοσιεύεται πλέον για τρίτη χρονιά η ανανεωμένη λίστα, η οποία περιλαμβάνει πολλές περιπτώσεις καινοτόμων εταιρειών, από τον χώρο της τεχνολογίας και του τουρισμού μέχρι τον πρωτογενή τομέα και τον ευρύτερο τομέα των υπηρεσιών. Μάλιστα, πολλές από τις εταιρείες που συμμετείχαν στην πρώτη λίστα έχουν καταφέρει να περάσουν πλέον σε ένα επόμενο στάδιο, αντλώντας χρηματοδότηση από επενδυτές και να προσφέρουν πολύτιμες νέες θέσεις εργασίας, την ώρα που η ανεργία στους νέους ξεπερνά το 50% στην Ελλάδα. Με απλά λόγια, έγιναν από startups εταιρείες.

Η νέα ελληνική επιχειρηματική σκηνή έχει σίγουρα πολλά βήματα να κάνει ακόμα μέσα σε ένα δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον. Η ελληνική αγορά εξακολουθεί να είναι μικρή και οι νέες εταιρείες με άριστα εκπαιδευμένο δυναμικό αλλά μικρή εμπειρία καλούνται να ανταγωνιστούν ισχυρούς παίχτες από το εξωτερικό. Όμως το νερό έχει ήδη μπει στο αυλάκι…

Η οικονομική κρίση, έστω και με σκληρό τρόπο, οδήγησε αναγκαστικά σε μια αλλαγή νοοτροπίας των νέων ανθρώπων που ψάχνουν κάπου να διοχετεύσουν το ταλέντο και τις γνώσεις τους, κάνοντας στροφή στην επιχειρηματικότητα. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι πλέον, ιδίως τα τελευταία τρία χρόνια, υπάρχουν τα εργαλεία που έλειπαν, ώστε κάποιος να μετουσιώσει σε πράξη την αρχική του ιδέα. Εργαλεία χρηματοδότησης – και όχι μόνο.

Ενδεικτικά, μαζί με τον αριθμό των επιχειρήσεων που αυξάνεται, μεγαλώνει και ο αριθμός των οργανισμών στήριξης των νέων επιχειρηματιών, όπως συνεργατικοί χώροι και incubators, καθώς και ο αριθμός των διαγωνισμών, εκδηλώσεων και άλλων πρωτοβουλιών, με στόχο τη στροφή προς την επιχειρηματικότητα και τη χρηματοδότηση νέων εγχειρημάτων.

Μάλιστα, η ελληνική startup σκηνή μπαίνει στον «χάρτη» χωρών με μεγάλη παράδοση στο συγκεκριμένο κομμάτι, όπως η Ολλανδία και το Ισραήλ, που επιδιώκουν να «τρέξουν» B2B συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη ανακοίνωση του διαγωνισμού καινοτομίας νεοφυών επιχειρήσεων Start Tel Aviv και στην Ελλάδα με πρωτοβουλία της ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα.

Φυσικά, στην εξέλιξη του οικοσυστήματος είναι σαφής η επίδραση που είχαν τα κεφάλαια της πρωτοβουλίας Jeremie που διοχετεύτηκαν στην αγορά μέσω τεσσάρων funds (Elikonos, Odyssey, Open Fund και PJ Tech Catalyst).

Πλέον οι εταιρείες έχουν πρόσβαση σε ικανοποιητικά κεφάλαια, την ώρα που ο τραπεζικός δανεισμός είναι απαγορευτικός για τις περισσότερες, ενώ προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ, δείχνουν να «σκοντάφτουν» στις αγκυλώσεις της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Μόνο για το 2013 το ύψος της επένδυσης σε startups έφτασε τα 42 εκατ. ευρώ, 80 φορές μεγαλύτερο σε σύγκριση με το 2010, που ήταν μόλις 500.000 ευρώ. Τα τελευταία χρόνια δημιουργείται μια ευρωπαϊκή αγορά funds και η Ελλάδα έχει μπει στον χάρτη των χωρών που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αυτών των επενδυτών. Για τη προσέλκυσή τους, όμως, απαιτούνται φορολογικά κίνητρα και, φυσικά, οικονομική σταθερότητα.

Σίγουρα είναι πρώιμο και υπεραισιόδοξο να υποστηρίξει κανείς ότι οι startups είναι το μέλλον της Ελλάδας, για να «γυρίσει» την οικονομία της. Όμως δεν είναι καθόλου υπερβολή ότι το μέλλον του επιχειρείν περνάει από τις startups, καθώς το ελληνικό οικοσύστημα, με τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του, δείχνει τον τρόπο που πρέπει να κινηθεί η χώρα μας: εξωστρέφεια, καινοτομία και τόλμη…