Ένα μανιφέστο για την εταιρική ηγεσία

Ένα μανιφέστο για την εταιρική ηγεσία

Ένα κείμενο για όλους τους επιχειρηματικούς ηγέτες.

του Άλαν Μάρεϊ

Ζούμε σε μια περίοδο μιας άνευ προηγουμένου ευημερίας – κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξήλθαν από την κατάσταση της φτώχειας σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας.

Την ίδια στιγμή, όμως, ζούμε σε μια εποχή αυξανόμενης αβεβαιότητας, ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες χώρες – όπως δείχνει και η εξέγερση του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η υποστήριξη προς τις δύο ατμομηχανές της μεταπολεμική ευημερίας – την παγκοσμιοποίηση και την ψηφιοποίηση – αποσαθρώνεται. Πώς πρέπει να αντιδράσουν οι παγκόσμιες επιχειρήσεις;

Οι Rich Lesser και Martin Reeves δημοσίευσαν πρόσφατα ένα ενδιαφέρον κείμενο που καλεί τους επιχειρηματικούς ηγέτες να υιοθετήσουν ένα νέο «μανιφέστο εταιρικής ηγεσίας».

Δεν θα είναι εύκολο, λένε, αλλά η αδυναμία υιοθέτησής του ίσως σημάνει την απώλεια «ελευθερίας δράσης» των εταιρειών.

Ιδού η σύνοψη του κειμένου τους, με τη μορφή επτά στόχων:

1) Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία για να συλλάβετε εκ νέου την παγκοσμιοποίηση. Στο μέλλον, η έμφαση πρέπει να είναι λιγότερο στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και στις χαμηλού κόστους υπεράκτιες λειτουργίες, και περισσότερο στην κάλυψη των αναγκών των μεμονωμένων αγορών.

2) Δημιουργήστε επιχειρηματικές πλατφόρμες και οικοσυστήματα που επιτρέπουν σε περισσότερους ανθρώπους να συμμετέχουν. Αυτό δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις τεχνολογίας αλλά και κλάδους όπως η ενέργεια, με αποκεντρωμένα δίκτυα, ή η μεταποίηση, με αποκεντρωμένες εφοδιαστικές αλυσίδες.

3) Υιοθετήστε την τεχνολογία από μπροστά προς τα πίσω. Οι εταιρείες συχνά υιοθετούν την τεχνολογία με το βλέμμα προς την αύξηση της αποτελεσματικότητας και την υποκατάσταση θέσεων εργασίας. Οι Lesser και Reeves λένε ότι ο επιχειρηματίας πρέπει να αντιληφθεί την τεχνολογία έχοντας ως προτεραιότητα τις ανάγκες των πελατών, και να πορευτεί με την …όπισθεν από το σημείο αυτό.

4) Επενδύστε στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Ο ταχύς ρυθμός των αλλαγών απαιτεί από τους ανθρώπους να αποκτούν συνεχώς νέες δεξιότητες για να επιβιώσουν. Οι εταιρείες πρέπει να υποστηρίζουν αυτή τη διαδικασία απόκτησης νέων δεξιοτήτων.

5) Εφαρμόστε μια νοοτροπία κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Οι επιχειρήσεις πρέπει να σκεφτούν τις επιδράσεις των δραστηριοτήτων τους πάνω στις κοινότητες και τον μη προνομιούχο πληθυσμό. Η ιδέα του Μίλτον Φρίντμαν ότι η κοινωνική ευθύνη των εταιρειών είναι το να παράγουν κέρδος δεν επαρκεί πλέον.

6) Αναθεωρήστε τις απολαβές του προσωπικού. Οι εργαζόμενοι χρειάζονται έναν μισθό που να τους επιτρέπει να ζουν, και οι εξωφρενικές αμοιβές για εταιρικούς ηγέτες, ιδιαίτερα όταν δεν συνδέονται με την απόδοσή τους, υποσκάπτουν την υποστήριξη προς τις επιχειρήσεις.

7) Γίνετε ιδιοκτήτης αυτού του αφηγήματος. Οι επιχειρηματικοί ηγέτες πρέπει να καταφέρουν να εξηγήσουν στον κόσμο πώς ο καπιταλισμός επιλύει προβλήματα και δημιουργεί ευημερία.