Ένα μουσικό ταξίδι στο σύμπαν

Ένα μουσικό ταξίδι στο σύμπαν

Η ανατρεπτική μουσική-ψηφιακή παράσταση «Can We Reach?» αναρωτιέται μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε, και η Βάλυ Ιωάννου απαντά στο fortunegreece.com.

Η Βάλυ Ιωάννου είναι η συνθέτις που έχει δανείσει τον τίτλο του μουσικού της κομματιού «Can We Reach?» στην παράσταση στην οποία και συμμετέχει.

Σε μια παράσταση που το σύμπαν συναντά την κλασική μουσική αλλά και τις εναλλακτικές ποπ συνθέσεις. Σε μια παράσταση που θα δούμε στον χώρο που της ταιριάζει καλύτερα απ’ όλους –το μαγευτικό χώρο κάτω από το θόλο του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδη.

Εκεί που όλα τα μακρινά φαίνονται απίστευτα κοντά και όλα τα πολύ κοντινά μοιάζουν να απέχουν έτη φωτός από μας και εσάς.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Παναγιώτης Σιμόπουλος (υιός λατρεμένου αστροφυσικού και Διευθυντή Νέου Πλανηταρίου, Διονύση Σιμόπουλου) θα μας καθηλώσει με ένα πολύ ιδιαίτερο θέαμα. Εντυπωσιακότερες από τις, γνωστά, εντυπωσιακές εικόνες του σύμπαντος παντρεύονται με τις σύγχρονες συνθέσεις της Βάλυς Ιωάννου και μας ταξιδεύουν στις εσχατιές του σύμπαντος με όχημα την εικόνα και τον ήχο.

Διαβάστε ακόμη: Ο μύθος του Φάουστ στη Στέγη

Είναι όλα τόσο μακριά όσο φαντάζουν; «Όσο περισσότερο αναζητάς κάτι, τόσο πιο μακρινός σου φαίνεται ο προορισμός. Ουσιαστικά όμως έχεις έρθει πιο κοντά σε αυτόν.  Όσο πιο κοντά έρχεσαι στο πυρήνα αυτού που αναζητάς, τόσο πιο μακρινός σου φαίνεται.

Ο χρόνος διαστέλλεται και συστέλλεται σαν την ένταση της σιωπής. Εκεί μέσα ερχόμαστε όλο και πιο κοντά, όλο και πιο μακριά, όλο και πιο κοντά, όλο και πιο μακριά…», λέει η Βάλυ Ιωάννου.

Το ιδιαίτερο αυτό οπτικόακουστικό θέαμα, υπογράφουν από κοινού ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Σιμόπουλος και η συνθέτις Βάλυ Ιωάννου. Η Βάλυ Ιωάννου, μετά από πολύχρονη μελέτη στο κλασικό πιάνο, προσεγγίζει τη μουσική με άλλη οπτική. Εκτελεί έναν ιδιαίτερο πειραματισμό με την φωνή και το πιάνο που έχει ως σκοπό να αποδείξει ότι στην τέχνη όλα είναι δυνατά. Όλα μπορούν να συμβούν.

Υπάρχει κάτι μαγευτικό σε αυτή την παράσταση; «Ο χώρος, οι άνθρωποι, η σύμπραξη. Μαγευτικό, επίσης, βρίσκω τον συνδυασμό των αισθήσεων που δημιουργείται όταν νιώθεις ότι είσαι μέρος του ασύλληπτου χώρου του Σύμπαντος και γύρω σου απλώνεται η μουσική. Κάπως έτσι είναι τα όνειρα που θέλω να ξαναδώ», λέει η Βάλυ.

Στα 8 της χρόνια ξεκίνησε να παίζει πιάνο κι έκτοτε δεν σταμάτησε ποτέ. Παρτιτούρες, συνθέσεις, διπλώματα, διαγωνισμούς, μελέτη πάνω σε όλους τους σπουδαίους δασκάλους και τώρα μια πολύ ιδιαίτερη παράσταση. «Αισθάνομαι πολύ τυχερή που μου έχει δοθεί αυτή η ευκαιρία. Αρχικά γιατί το Πλανητάριο είναι ένας χώρος που δημιουργεί αισθήσεις από μόνος του και έπειτα επειδή ήρθα σε επαφή με ανθρώπους πολύ ανοιχτούς. Το «Can We Reach?» είναι το αποτέλεσμα της ανάγκης να παίξω μουσική σε χώρους “μη ενδεδειγμένους” και να επιτρέπω σε αυτούς να μεταμορφώνουν το περιεχόμενο. Σε αυτό το project, το μουσικό περιεχόμενο είναι ο συνδυασμός κλασικών έργων με δικά μου κομμάτια. Η συνάντησή μου με τον Παναγιώτη Σιμόπουλο απογειώνει αυτή την προσπάθεια», συνοψίζει η Βάλυ Ιωάννου κι εμείς μένουμε σίγουροι για ένα πράγμα: Η συνάντησή μαζί τους στις παραστάσεις θα μας απογειώσει κι εμάς. Ανυπομονούμε.

Το «Can We Reach?» θα παρουσιαστεί σε τρεις μοναδικές παραστάσεις, την Παρασκευή 20 Δεκέμβρη στις ώρες 18.30, 19.30 και 20.30. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, απαραίτητα είναι όμως τα δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων θα αρχίσει στις 18.00 της ίδιας ημέρας και έως εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων από το ταμείο του Πλανηταρίου.