Ένα tweet αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων

Ένα tweet αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων
Photo:

Χρειάστηκε μόνο ένα κλικ προκειμένου ο Ράιαν Γκρέιβς και οι δυο φίλοι του να φτιάξουν την εταιρεία κολοσσό Uber.

Ήταν Ιανουάριος του 2010 και ο Τράβις Κάλανικ ήθελε να κάνει μια δοκιμή με τρία αυτοκίνητα στη Νέα Υόρκη για μια εφαρμογή κινητού που ο ίδιος με τον φίλο του Γκάρετ Γκρέιβς είχαν αναπτύξει. Οι δυο τους αποφάσισαν ότι είχε έρθει η ώρα να ξεκινήσουν μια επιχείρηση γύρω από αυτήν την εφαρμογή και ήταν απαραίτητο να βρουν το σωστό πρόσωπο που θα ορίσουν γενικό διευθυντή. Στην ουσία θα ήταν αυτός που θα «έτρεχε» το εγχείρημά τους. Μάλιστα, ο Τράβις είχε ζητήσει από την Craiglist, μια εταιρεία εύρεσης εργασίας, και από την Twitter να βρουν το ιδανικό αυτό πρόσωπο.

Έτσι ο Ράιαν δεν είχε τίποτα να χάσει κι έστειλε ένα tweet στον Τράβις λέγοντάς του πως αναζητά μια νέα δουλειά και μια νέα επαγγελματική ευκαιρία. Ο Τράβις του απάντησε, στην πορεία συναντήθηκαν και την 1η Μαρτίου του ίδιου έτους ο Ράιαν ξεκίνησε να εργάζεται στην εταιρεία των δυο φίλων. Στην αρχή οι τρεις ζήτησαν από φίλους και γνωστούς να δοκιμάσουν το προϊόν, ενώ η εταιρεία άνοιξε επίσημα τρεις μήνες αργότερα, στις 31 Μαϊου, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο.

Αυτή η ιστορία συνέβη πέντε χρόνια πριν. Η ομάδα που δημιουργήθηκε με ένα tweet έφτιαξε την Uber που η αξία της σήμερα αγγίζει τα 60 δισ. δολάρια.

Εσείς γιατί χρησιμοποιείτε το Facebook, το Twitter, το Linkedln και το YouTube; Για ευχαρίστηση ή το θεωρείτε εργαλείο μετάδοσης πληροφοριών; Πάντως ο Τράβις και ο Ράιαν θεωρούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να βρουν πηγές, ευκαιρίες και να κάνουν διασυνδέσεις. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι αναλόγως πως τα χρησιμοποιείς. Φυσικά τίποτα δεν μπορεί να σου υποσχεθεί ότι μια σύνδεση ή ένα tweet θα σας κάνει εκατομμυριούχους.