Ένα «βήμα» πιο κοντά στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία

REUTERS

Για ένα μη φιλικό βήμα έναντι της Ρωσίας κάνει λόγο αντιπρόσωπος της Ρωσίας.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο αποφάσισε σήμερα να εγκαταλείψει η Ουκρανία το καθεστώς της «αδέσμευτης χώρας» με στόχο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, εξοργίζοντας τη Μόσχα, η οποία βλέπει την προς ανατολάς επέκταση της ατλαντικής συμμαχίας ως απειλή για τη δική της ασφάλεια.

Η ένταξη στη δυτική στρατιωτική συμμαχία είναι πιθανό να απαιτήσει χρόνια, ωστόσο ένας εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε στις Βρυξέλλες: «Η πόρτα μας είναι ανοικτή και η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ εφόσον το ζητεί και εφόσον εκπληρώνει τα κριτήρια και προσυπογράφει τις απαραίτητες αρχές».

Όμως η Ρωσία χαρακτήρισε την κοινοβουλευτική ψηφοφορία «ένα μη φιλικό βήμα» έναντι της ίδιας.

«Θα εντείνει τα προβλήματα και την όξυνση στις σχέσεις», δήλωσε ο Αντρέι Κέλιν, ο απεσταλμένος της Ρωσίας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές στο Κίεβο πριν από την ψηφοφορία, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν δήλωσε πως η κατάργηση του καθεστώτος ουδετερότητας της Ουκρανίας υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά της να στραφεί προς την Ευρώπη και τη Δύση.

«Αυτό θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση στον ευρωπαϊκό και τον ευρω-ατλαντικό χώρο», δήλωσε.

Το σχετικό νομοσχέδιο πέρασε εύκολα, καθώς έλαβε 303 ψήφους, 77 περισσότερες από τις ελάχιστες που απαιτούνταν για να υιοθετηθεί. Μόνον οκτώ βουλευτές το καταψήφισαν. Ο νόμος πρέπει τώρα να δημοσιευθεί από τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος δήλωσε πως ο νόμος είναι αναγκαίος εξαιτίας της ρωσικής στρατιωτικής «επίθεσης» εναντίον της Ουκρανίας.

«Η παράνομη προσάρτηση» από τη Μόσχα της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας το Μάρτιο και η ρωσική «στρατιωτική επέμβαση» στην ανατολική Ουκρανία «καθορίζουν την ανάγκη να αναζητηθούν αποτελεσματικότερες εγγυήσεις για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα» της χώρας, υπογραμμίζεται στην ανάλυση που συνοδεύει το νομοσχέδιο.

Για ένα μη φιλικό βήμα έναντι της Ρωσίας κάνει λόγο αντιπρόσωπος της Ρωσίας

Η εγκατάλειψη από την Ουκρανία του καθεστώτος της ως «αδέσμευτης χώρας» αποτελεί ένα μη φιλικό βήμα έναντι της Ρωσίας και θα «εντείνει τα προβλήματα» στις σχέσεις, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

«Είναι ένα μη φιλικό βήμα έναντι ημών. Θα εντείνει τα προβλήματα και την όξυνση στις σχέσεις», δήλωσε ο ρώσος διπλωμάτης Αντρέι Κέλιν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε σήμερα να εγκαταλείψει η χώρα το «αδέσμευτο» καθεστώς της και να εργασθεί για την ένταξή της στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Το σχετικό νομοσχέδιο έγινε δεκτό με 303 ψήφους, 77 περισσότερες από τις ελάχιστες που απαιτούνταν για να υιοθετηθεί. Μόνον οκτώ βουλευτές το καταψήφισαν. Ο νόμος πρόκειται τώρα να δημοσιευθεί από τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

«H εγκατάλειψη από την Ουκρανία του καθεστώτος της μη αδέσμευτης χώρας θα ενισχύσει τις εντάσεις»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα πως η εγκατάλειψη από την Ουκρανία του καθεστώτος της «αδέσμευτης χώρας» είναι αντιπαραγωγική και θα αυξήσει τις εντάσεις γύρω από την κρίση στην ανατολική Ουκρανία.

«Είναι αντιπαραγωγικό. Το μόνο που θα κάνει είναι να κλιμακώσει τη σύγκρουση και δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι είναι δυνατό να επιλυθεί η βαθιά εσωτερική κρίση της Ουκρανίας με την υιοθέτηση τέτοιων νόμων», δήλωσε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.

«Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να εντείνουμε το κλίμα της σύγκρουσης», πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός στις δηλώσεις του που μεταδόθηκαν και από τη δημόσια ρωσική τηλεόραση.