Ένας κόσμος σε αναταραχή

Ένας κόσμος σε αναταραχή
ODESA, UKRAINE - NOVEMBER 6, 2023 - A senior man stands by the crater from a Russian missile outside the Odesa National Fine Arts Museum, Odesa, southern Ukraine. As reported, Russians struck the city of Odesa with P-800 Oniks and Iskander-M missiles. The enemy projectiles hit the central part of the city and a disused industrial building. The shock wave damaged several multi-storey residential buildings and a museum in the historical part of the city that is on the UNESCO World Heritage list.NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Ukrinform/NurPhoto) (Photo by Nina Liashonok / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Ο Τραμπ, ο πόλεμος στη Γάζα και η ακροδεξιά απειλή στις επερχόμενες Ευρωεκλογές.

Από τον Αντώνη Τριφύλλη*

Ύστερα από πολύ καιρό, και αφού πέρασα πολύ καιρό στα νησιά μου, γύρισα στην Αθήνα. Όλα εδώ είναι πιο δύσκολα. Η επαφή με τον έξω κόσμο έχει σχεδόν μηδενιστεί.

Πολλά τα ερεθίσματα για να πέσει κανείς σε κατάθλιψη.

Με τα νέα από την Αμερική να φέρνουν τον Τραμπ σχεδόν βέβαιο νικητή στις εκλογές των Ρεπουμπλικανών και πιθανό νικητή και στις επερχόμενες προεδρικές, θα έχουμε μια από τα ίδια. Αποχώρηση από την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή συμμαχία για την στήριξη της Ουκρανίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δηλαδή εκχώρηση της περιοχής στον ρωσικό επεκτατισμό. Ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην Κίνα. Στήριξη των βιομηχανιών όπλων. Απομονωτισμό και τελικά ένα βήμα ακόμη για την αφαίρεση δικαιωμάτων στις γυναίκες κλπ. Κάποιοι μιλούν ακόμη και για εμφύλιο σπαραγμό.

Ο Μπάιντεν  προσπάθησε παρά την ηλικία του για να καταστήσει ξανά τις ΗΠΑ ως ηγέτιδα δύναμη στον κόσμο. Βελτίωσε τα οικονομικά της χώρας και στάθηκε στο πλευρό των δημοκρατικών λαών. Αντιμετώπισε όσο μπορούσε καλύτερα την κρίση στην Μέση Ανατολή. Υπάρχει καμία ελπίδα η διαμάχη μεταξύ των γηραιών υποψήφιων να ακυρωθεί; Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία απορρίπτει και τους δυο.. Μοναδική ελπίδα είναι η φημολογούμενη κάθοδος της Μισέλ Ομπάμα ως υποψήφια με τους Δημοκρατικούς. Λένε ότι ήδη απευθύνεται σε μεγάλους χορηγούς και ότι έχει ανταπόκριση. Θα δούμε.

Στην γειτονία μας πάλι, δηλαδή στην Ε.Ε., η άνοδος της ακροδεξιάς κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την ευρωπαϊκή οικογένεια. Ενόψει των Ευρωεκλογών, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ολλανδία και άλλες χώρες μπορούν να δυσκολέψουν την λειτουργία της τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο, όσο -κυρίως- στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπάρχουν χώρες υπό ένταξη στα Βαλκάνια που είναι σαφώς φιλορωσικές. Θα μου πείτε ίσως, ότι κι αυτές οι χώρες στα δύσκολα βάζουν νερό στο κρασί  τους. Βλέπε Ουγγαρία. Από την άλλη η είχαμε και μια ευχάριστη έκπληξη από τα αποτελέσματα των εκλογών στην Πολωνία.

Πάμε τώρα στους πολέμους που εξελίσσονται στην περιοχή μας και κυρίως στην Μ. Ανατολή. Μετά την δολοφονική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ ο πόλεμος παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Το Ισραήλ, με την πιο ακροδεξιά συμμαχική Κυβέρνηση που υπήρξε ποτέ στην ιστορία του, διεξάγει έναν πόλεμο που και οι ίδιοι οι Ισραηλινοί θεωρούν απαράδεκτο. Κύριος υπεύθυνος είναι ο νυν Πρωθυπουργός Νετανιάχου. Όλοι καταλαβαίνουν ότι απέτυχε οικτρά να προβλέψει τα γεγονότα, ότι οι αποτυχίες των κραταιών μυστικών υπηρεσιών, της Μοσάντ και άλλων δεν είναι τυχαίες. Ο νεποτισμός, ο διχασμός και η αλαζονεία υπήρξαν οι αιτίες της τραγικής εξέλιξης. Κι αυτό δικαιολογείται από τον φόβο της φυλακής. Ναι, της φυλακής που τον περιμένει για διάφορα αδικήματα, όπως δωροδοκίες. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τις όποιες προσπάθειες για εκεχειρία είναι ακατανόητος από την διεθνή κοινότητα. Αποτέλεσμα, η εμπλοκή των Χούθι και η σιωπηρή αλλά ουσιαστική παρέμβαση του Ιράν, το κλείσιμο των στενών με αποτέλεσμα τεράστια οικονομική επιβάρυνση των χωρών που εισάγουν τον μαύρο χρυσό.

Το Ισραήλ, ένας στενός σύμμαχος της Ελλάδας, αξίζει μιας καλύτερης τύχης.

Στα καθ’ υμάς τώρα η χώρα κατόρθωσε να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας σε όλη την περιοχή. Η προμήθεια των F-35, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, δίνει την απαραίτητη υπεροχή στην περιφέρεια και στο ΝΑΤΟ. Η ταυτόχρονη παροχή όπλων στην γείτονα και παρά τις υποσχέσεις της απεδείχθη πριν αλέκτωρ λαλήσει, η στις επανήλθε γνωστές απειλές.

Αυτή η αγορά και η εξέλιξη στα οικονομικά της χώρας καταγράφονται στα θετικά. Στα αρνητικά πιστεύω ότι υπήρξε λάθος η υπερφίαλη στάση της στο θέμα της επιστολικής ψήφου. Όταν την τελευταία στιγμή επεκτείνει την ψήφο στις εθνικές εκλογές, απλώς πυροβολεί τα πόδια της. Τέλος, ο γάμος και η τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών έχει διχάσει και το κόμμα της και την κοινωνία. Αν απορροφήσει τον κραδασμό μέχρι τις Ευρωεκλογές είναι μάλλον απίθανο. Αυτά όλα, συν ο πληθωρισμός θα μειώσουν κατά την γνώμη μου την ισχύ και της Ευρωομάδας του ΕΛΚ προς όφελος των ακραίων.

Αντώνης Τριφύλλης, μέλος της διαΝΕΟσις, του ΕΛΙΑΜΕΠ, πρώην στέλεχος της Ε.Ε.

*Ο Αντώνης Τριφύλλης είναι μέλος της διαΝΕΟσις και του ΕΛΙΑΜΕΠ, πρώην στέλεχος της Ε.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: