Κωνσταντινούπολη: Restart στις ελληνοτουρκικές επιχειρηματικές σχέσεις

Κωνσταντινούπολη: Restart στις ελληνοτουρκικές επιχειρηματικές σχέσεις
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σημαντικές επαφές για την ελληνική αποστολή 75 στελεχών με επικεφαλής τον Κ. Φραγκογιάννη. Σε άλλο κλίμα η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σε Βρυξέλλες και Κωνσταντινούπολη επικεντρώνεται το οικονομικό ενδιαφέρον σήμερα, καθώς την ώρα που εκατοντάδες τρακτέρ θα κατακλύζουν την βελγική πρωτεύουσα ενόψει της Συνόδου Κορυφής, που έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα της το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων, στην Κωνσταντινούπολη θα διενεργούνται σημαντικές επιχειρηματικές επαφές στο πλαίσιο της “επανεκκίνησης” των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ειδικότερα, αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε εξαιρέσεις στους δασμούς για αγροτικά ουκρανικά προϊόντα για άλλον ένα χρόνο, δεν ικανοποίησε τα αγροτικά συνδικάτα που κλιμακώνουν τη στάση τους με διαδήλωση στο κέντρο των Βρυξελλών. Την ίδια ώρα πυκνώνουν οι κινητοποιήσεις σε όλες τις χώρες, με του Έλληνες αγρότες να αυξάνουν τα μπλόκα στις εθνικές οδούς δίνοντας ραντεβού στην Agrotica, από σήμερα που είναι τα εγκαίνια, μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου που πέφτει η αυλαία της έκθεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντωμεταξύ, σημαντικές επαφές με οικονομικό ενδιαφέρον διεξάγονται σήμερα και αύριο στην Κωνσταντινούπολη όπου μεταβαίνει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, επικεφαλής πολυπληθούς επιχειρηματικής αποστολής, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης εργασίας. Συνοδεύεται από τη γενική γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και πρόεδρο της Enterprise Greece Μάιρα Μυρογιάννη και 75 στελέχη επιχειρήσεων από κρίσιμους κλάδους της οικονομίας, από τη βιομηχανία τροφίμων, τις τράπεζες και την ενέργεια μέχρι των τουρισμό και τη ναυτιλία, μαζί με εκπροσώπους επιχειρηματικών φορέων. Μεταξύ άλλων συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ Ευθύμιος Βιδάλης, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ Συμεών Διαμαντίδης και ο Πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Παναγιώτης Κουτσίκος.

Η ελληνική αποστολή θα συμμετέχει σε επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνει το Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας (DEIK) σε συνεργασία με την Enterprise Greece. Στο πλαίσιο του προγράμματος ο κ. Φραγκογιάννης θα παρουσιάσει ομιλία στο Πανεπιστήμιο Kadir Has με θέμα τις προοπτικές της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας ενώ ο Κωνσταντινουπολίτης επιχειρηματίας Βύρων Νικολαϊδης, επικεφαλής της PeopleCert θα παραθέτει δείπνο για με τη συμμετοχή και Τούρκων επιχειρηματιών. Με ενδιαφέρον αναμένεται επίσης αύριο η 6η συνεδρίαση της Μικτής Οικονομικής Επιτροπής Ελλάδας – Τουρκίας, υπό τη συμπροεδρία του κ. Φραγκογιάννη και του Υφυπουργού Εμπορίου της Τουρκίας Mustafa Tuzcu, με επίκεντρο θέματα όπως η ενέργεια, το περιβάλλον, η βιομηχανία, η τελωνειακή συνεργασία, ο τουρισμός και η πολιτική προστασία.

Η επιχειρηματική αποστολή στην Κωνσταντινούπολη αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Ελλάδας για ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με την Τουρκία. Εξάλλου, το στίγμα των προθέσεων της ελληνικής πλευράς είχε δώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Άγκυρα, συνολικά 585.165 Τούρκοι επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2022 έναντι 86.815 το 2021. Επίσης οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία υπερτερούν των αντίστοιχων τουρκικών στην Ελλάδα και σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το 2021, το απόθεμα των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία ανερχόταν σε 337 εκατ. ευρώ έναντι 316 εκατ. το 2020. Οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα αυξάνονται με σημαντικά χαμηλότερους ρυθμούς και το απόθεμά τους ανέρχεται σε 104 εκατ. ευρώ έναντι 69 εκατ. ευρώ το 2020. Το 2022 οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 21,5% και τα εξαχθέντα πετρελαιοειδή κατά 23%.

Σημειώνεται ότι η λειτουργία του διυλιστηρίου STAR στη Σμύρνη -επένδυση της αζερικής κρατικής εταιρείας SOCAR, καθώς και αντίστοιχες επενδύσεις που υλοποιούνται με ταχύ ρυθμό σε άλλες περιοχές της Τουρκίας, αναμένεται να υποκαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό τις ελληνικές εξαγωγές πετρελαιοειδών τα επόμενα έτη. Επίσης, ο συνολικός όγκος εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, το 2022, αυξήθηκε κατά 18,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σε 5,4 δισ. ευρώ περίπου. Οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν σε 2,5 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 21,5% και οι ελληνικές εισαγωγές ανήλθαν σε 2,9 δισ. ευρώ, με αύξηση 15,77%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: