Ένας πολύ «καλός Λύκος»

Ένας πολύ «καλός Λύκος»

Μία οινοποιία που κρατά την οικογενειακή παράδοση 40 ετών.

Μαλακώντας Ερέτριας, Εύβοια: Η ιστορία της οικογενειακής οινοποιίας Λύκου πάει πολύ πίσω. Τότε που, ακόμα, ο παππούς Λύκος είχε μια οικογενειακή ταβέρνα κι ένα πέτρινο πατητήρι για τα παραδοσιακά λευκά, ροζέ και κόκκινα κρασιά από τα δικά του κτήματα με τα οποία συνόδευε τις γαστρονομικές του δημιουργίες.

Ο γιος του, Απόστολος Λύκος, αναλαμβάνει τα ηνία και ως έμπειρος στο χώρο της εστίασης μπαίνει και δυναμικά στο χώρο του κρασιού. Δημιουργεί ένα υπερσύγχρονο, λειτουργικό οινοποιείο πίσω από το εστιατόριο και η κορύφωση στην αξιόλογη 40χρονη ιστορία της οικογένειας έρχεται με ταχύτητα.  Η Οινοποιία Λύκου συνεργάζεται με αμπελώνες στην κεντρική και νότια Εύβοια, τη Βοιωτία, τη Θήβα, τη Νεμέα και την Αρχαία Νεμέα.

Μας μιλάει ο Απόστολος Λύκος…

Ποια είναι η γνώμη σας για το ελληνικό κρασί; Που υπερέχουν και που υπολείπονται οι καλλιέργειες και η οινοπαραγωγή στην Ελλάδα σε σχέση με τα αντίστοιχα κρασιά του εξωτερικού;
Σίγουρα τα τελευταία 10-15 χρόνια η άνοδος του αμπελοοινικού κλάδου στην Ελλάδα είναι σημαντική. Αυτό ξεκινάει από την περιποίηση του αμπελώνα όσο και την τεχνογνωσία του οινοποιού για να φτιάξει οίνους ποιότητας. Βασικός παράγοντας, κατά τη γνώμη μου, οφείλει να είναι η προσπάθεια των μικρών και μεσαίων οινοποιών να αναδείξουν τον τοπικό χαρακτήρα των ποικιλιών. Επίσης η νέα γενιά που ασχολείται με το κρασί (γεωπόνοι-οινολόγοι) θα πρέπει να έχει αγάπη και πάθος για την δημιουργία ποιοτικού κρασιού για να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε με τα αντίστοιχα κρασιά του εξωτερικού.

Διαβάστε ακόμη: Το κρασί της Γοργόνας

Έχετε προχωρήσει τις εξαγωγές σας και πόσο; Σε ποιες χώρες εξάγετε και που έχετε την μεγαλύτερη επιτυχία; Τι πρέπει να προσέξει κανείς όταν προχωρά σε εξαγωγή οίνου;
«Τα τελευταία 10 χρόνια το οινοποιείο μας κινείται δυναμικά στη διεθνή αγορά ρίχνοντας μεγάλο βάρος σε χώρες της Ε.Ε. Η συνεχής συμμετοχή μας σε διεθνής εκθέσεις καθώς και οι διακρίσεις σε διεθνής διαγωνισμούς έχουν θέσει τον πήχη ψηλά. Εξάγουμε στον Καναδά εκτός από την Ε.Ε. κι ευελπιστούμε να εξάγουμε τα κρασιά μας και σε νέες αγορές.  Όταν ένα οινοποιείο εξάγει κρασιά θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι αντιπροσωπεύει την Ελλάδα στο εξωτερικό και οφείλει να προωθεί ποιοτικά κρασιά έτσι ώστε να έχουμε ένα ανταγωνιστικό εξαγώγιμο προϊόν τόσο σε ποιότητα όσο και στην τιμή».

 

Συστήστε μας τα δικά σας κρασιά. Πόσες και ποιες ετικέτες έχετε και με τι φαγητό πάει η κάθε μια; Δώστε μας κάποια παραδείγματα.
«Η συλλογή των κρασιών μας είναι το Νεγρεπόντε (λευκό και ερυθρό), η σειρά της ΠανσελΟίνου (λευκό, ροζέ και ερυθρό), Κεραστής (Φρέσκο Αγιωργήτικο Νεμέας), Κράτιστος (Παλαιωμένο Αγιωργήτικο Νεμέας), Ηλιάτορας (Chardonnay), Μαλαγουζιά, η καινούργια σειρά POP-ART by Lykos (λευκό και ερυθρό), Μελικός (φυσικός γλυκός οίνος) και τα Premium Cabernet Sauvignon και Syrah».

Διαβάστε ακόμη: Στην 17η θέση οι εξαγωγές ελληνικού κρασιού στην Κίνα

Ποιο από τα κρασιά σας θεωρείτε πιο σπάνιο, πιο ιδιαίτερο και γιατί;
«Το κρασί που θεωρούμε ιδιαίτερο στη συλλογή των κρασιών μας είναι το Cabernet Sauvignon 2006. Η εδαφολογική σύσταση του αμπελώνα ηλικίας 26 ετών που φιλοξενεί την ποικιλία αυτή σε συνδυασμό με την περιποίηση του έχει σαν αποτέλεσμα την χαμηλή στρεμματική απόδοση της τάξης των 300κιλά/τόνο δίνοντας μας έναν εξαιρετικά μαγευτικό χυμό. Η παλαίωση του για 18 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια μια μεστή γεύση. Μια ποικιλία τόσο συνηθισμένη που με τον κατάλληλο τρόπο μπορεί να γίνει μοναδική».

Καταρρίπτεται ο μύθος «το κόκκινο πάει μόνο… το λευκό πάει μόνο με..» Το ψάρι ας πούμε πάει, όντως, μόνο με λευκό κρασί; Δώστε μας λίγο τα φώτα σας σε αυτό το θέμα –ίσως με κάποια ανατρεπτικά παραδείγματα.
«Ο μύθος αυτός θα μπορούσε να καταρριφθεί αφού ένα νεαρό αγιωργίτικο  ή ένα ξινόμαυρο ροζέ θα μπορούσε να συνδυαστεί ιδανικά με το ψάρι. Από την άλλη όμως το ψάρι δεν θα μπορούσε να συνδυαστεί με ένα βαρύ παλαιωμένο τανικό κόκκινο κρασί».

Ονομάστε μας κάβες, σουπερμάρκετ (αν υπάρχουν κάποια) και εστιατόρια όπου βρίσκουμε τα κρασιά σας.
«Τα κρασιά μας βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα σε επιλεγμένα σημεία πώλησης, καφέ, εστιατόρια, wine bars και ηλεκτρονικά καταστήματα. Για πληροφορίες παρακαλώ απευθυνθείτε στο Οινοποιείο (τηλ. 22290 68222)».

1/7