Ένας στους δύο ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα πληρώνει φόρο

Ένας στους δύο ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα πληρώνει φόρο

Ο νέος φόρος θα έχει ατομικό αφορολόγητο όριο στα επίπεδα των 50.000 ευρώ που δεν θα αφορά την πρώτη κατοικία.

Την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από νέο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών. Εκτιμάται ότι σχεδόν ένας στους δύο ιδιοκτήτες δεν θα πληρώσει φόρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος φόρος θα έχει ατομικό αφορολόγητο όριο στα επίπεδα των 50.000 ευρώ που δεν θα αφορά την πρώτη κατοικία, αλλά θα αφαιρείται από τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους, το σενάριο που επεξεργάζονται οι υπηρεσιακοί παράγοντες προβλέπει ότι ο νέος φόρος θα έχει χαμηλό ατομικό αφορολόγητο όριο στα επίπεδα των 50.000 ευρώ, θα κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του ιδιοκτήτη και δεν θα αφορά την πρώτη κατοικία, αλλά θα αφαιρείται από τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας.

Πάνω από το αφορολόγητο όριο θα καθιερωθεί νέα κλίμακα με πολλούς και προοδευτικούς συντελεστές που θα φθάνουν μέχρι το 2% για ακίνητα μεγάλης αξίας. Επίσης σύμφωνα με την εφημερίδα με βάση τον σχεδιασμό από τον νέο φόρο θα εξαιρούνται οι αγροτικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις και θα επανεξεταστούν οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα για τον ΕΝΦΙΑ.

Στόχος των προωθούμενων αλλαγών είναι να απαλλαγούν πλήρως από τη φορολογία οι μικρές ιδιοκτησίες και να ελαφρυνθούν σε σχέση με το σημερινό καθεστώς οι μεσαίες.

Υπολογίζεται ότι δεν θα πληρώσουν φόρο περίπου 2.800.000 ιδιοκτήτες σε σύνολο 5.570.000.

Σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη μιλώντας στο Star δεν αποκάλυψε τα σχέδια της κυβέρνησης για το νέο φόρο. Για τον ΕΝΦΙΑ δήλωσε πως έπιασε τον στόχο των 2,6 δισ. ευρώ «γιατί μάτωσε ο κόσμος».

Υπογράμμισε ότι το βασικό είναι να υπάρξει αφορολόγητο για τον ΕΝΦΙΑ. «Φυσικά πρέπει να υπάρξει αφορολόγητο. Θα προσδιοριστεί σύμφωνα με τη νέα εικόνα των αντικειμενικών αξιών» είπε η κ. Βαλαβάνη. Για τις αντικειμενικές αξίες επεσήμανε ότι υπάρχει δυσκολία στην αναπροσαρμογή τους, καθώς δεν γίνονται συναλλαγές στην αγορά ακινήτων.