Ένεση ρευστότητας 52 δισ. δολ. για την τόνωση της βιομηχανίας μικροτσίπ στις ΗΠΑ

Ένεση ρευστότητας 52 δισ. δολ. για την τόνωση της βιομηχανίας μικροτσίπ στις ΗΠΑ
Close-up of a robotic arm. (Photo by GORODENKOFF PRODUCTIONS/SCIENCE / GPR / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Από επτά έως δέκα νέες βιομηχανίες παραγωγής μικροκυκλωμάτων θα μπορούσαν να λειτουργήσουν μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση

Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι η προτεινόμενη χρηματοδότηση των 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την παραγωγή και την έρευνα μικροκυκλωμάτων (τσιπ) θα μπορούσε να οδηγήσει στη λειτουργία επτά ή δέκα νέων αμερικανικών βιομηχανιών.

Η Ραϊμόντο δήλωσε σε μία εκδήλωση ότι η ίδια αναμένει πως η κυβερνητική χρηματοδότηση θα μπορούσε να αποδώσει «άνω των 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων» σε επενδύσεις, τόσο στην παραγωγή, όσο και στην έρευνα των μικροκυκλωμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των συνεισφορών των πολιτειακών κυβερνήσεων, αλλά και των εταιριών του ιδιωτικού τομέα.

«Απλά χρειαζόμαστε τα ομοσπονδιακά κονδύλια…, για να ξεκλειδώσουμε το ιδιωτικό κεφάλαιο», είπε η Ραϊμόντο, προσθέτοντας «θα μπορεί να είναι επτά, οκτώ, εννέα ή δέκα βιομηχανίες στην Αμερική, μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος».

Η ίδια δήλωσε πως αναμένει ότι οι αμερικανικές πολιτείες θα ανταγωνιστούν διεκδικώντας την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για τα εργοστάσια των μικροκυκλωμάτων και ότι το υπουργείο Εμπορίου θα έχει μία διάφανη διαδικασία για τη χορήγηση των χρηματοδοτήσεων.

Μία παγκόσμια έλλειψη στα τσιπ των ημιαγωγών, που προκλήθηκε από παράγοντες, όπως η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρονικών συσκευών στη διάρκεια της πανδημίας, επηρέασε τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, αλλά και άλλες βιομηχανίες.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της General Motors Co, της Ford Motor Co και της Toyota Motor Corp έχουν μειώσει την παραγωγή τους για τη χρονιά που διανύουμε εξαιτίας της έλλειψης στην τροφοδοσία των μικροκυκλωμάτων.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Μαρκ Γουόρνερ που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα, δήλωσε κατά τη χθεσινή εκδήλωση ότι η διάθεση της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης θα μπορούσε να οδηγήσει «σε επτά με δέκα» νέες βιομηχανικές μονάδες.

«Αυτό δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα μέσα σε μία νύχτα», πρόσθεσε ο ίδιος. «Θα απαιτηθούν χρόνια για το υπουργείο Εμπορίου, προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτές τις επενδύσεις», τόνισε ο Γουόρνερ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ δημοσιοποίησε τροποποιημένη διακομματική νομοθεσία για τη δαπάνη 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή ημιαγωγών στις ΗΠΑ, αλλά και για την πραγματοποίηση έρευνας στον αναφερόμενο τομέα, για μία πενταετία.

Οι υποστηρικτές της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης σημειώνουν ότι οι ΗΠΑ είχαν ποσοστό 37% της παραγωγής ημιαγωγών και μικροηλεκτρονικών στη δεκαετία του 1990, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί μόλις στο 12% για τα μικροκυκλώματα που παράγονται στις ΗΠΑ.

Όπως πρώτα αναφέρθηκε από το Reuters, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 39 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση κινήτρων παραγωγής έρευνας και ανάπτυξης και 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την υλοποίηση προγραμμάτων.