Ενήμερες οι ΗΠΑ για τον «θησαυρό» που υπέκλεψε ο Σνόουντεν

Ενήμερες οι ΗΠΑ για τον «θησαυρό» που υπέκλεψε ο Σνόουντεν

Οι αμερικανικές αρχές είχαν προειδοποιήσει ξένες μυστικές υπηρεσίες για τις αποκαλύψεις που έρχονταν - Και ο πρέσβης στη Μαδρίτη καλείται να δώσει εξηγήσεις.

Εν γνώσει των Ηνωμένων Πολιτειών φαίνεται πως ήταν το «τσουνάμι» των αποκαλύψεων που θα ακολουθούσε τη δημοσίευση των δεδομένων που υπέκλεψε από την υπηρεσία της NSA στην οποία εργαζόταν ο Έντουαρντ Σνόουντεν.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post, οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει ορισμένες ξένες υπηρεσίες Πληροφοριών ότι τα δεδομένα που αφαίρεσε ο Σνόουντεν περιέχουν στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο οι υπηρεσίες αυτές συνεργάζονταν μυστικά με την Ουάσινγκτον.

Το δημοσίευμα, που επικαλείται μη κατονομαζόμενες πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης, αναφέρει πως μεταξύ των δεκάδων χιλιάδων δεδομένων που αφαίρεσε ο πρώην συνεργάτης των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών, υπάρχουν απόρρητα στοιχεία για προγράμματα παρακολούθησης χωρών όπως το Ιράν, η Ρωσία και η Κίνα.

Μεταξύ άλλων -πάντα σύμφωνα με την Post- περιέχουν πληροφορίες για ένα πρόγραμμα παρακολούθησης με στόχο τη Ρωσία από μία χώρα του ΝΑΤΟ, το οποίο έχει προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες στην αμερικανική πολεμική αεροπορία και το ναυτικό. «Εάν το μάθαιναν οι Ρώσοι, δεν θα τούς ήταν δύσκολο να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να θέσουν τέλος στο πρόγραμμα», δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στην εφημερίδα.

Η προειδοποίηση συμπίπτει με την αποκάλυψη ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν το κινητό της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, την τελευταία μίας σειράς αποκαλύψεων για τις δραστηριότητες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη: Με τέτοιους φίλους, τι να τους κάνεις τους εχθρούς;

Εξηγήσεις καλείται να δώσει και ο Αμερικανός πρέσβης στη Μαδρίτη
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε σήμερα ότι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μαδρίτη θα κληθεί για να του ζητηθούν εξηγήσεις για την φερόμενη παρακολούθηση των ισπανικών αρχών από την αμερικανική υπηρεσία NSA, η οποία αποκαλύπτεται σήμερα από την ισπανική εφημερίδα El Pais.

Σύμφωνα με την El Pais, η NSA φέρεται να κατασκόπευσε μέλη του προσωπικού και μέλη της ισπανικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας, ο Σοσιαλιστής Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο.

«Δεν έχουμε καμία απόδειξη ότι διενεργήθηκε κατασκοπεία σε βάρος της Ισπανίας. Αλλά θα καλέσουμε τον Αμερικανό πρεσβευτή για να του ζητήσουμε πληροφορίες γι’ αυτό το ζήτημα», δήλωσε ο Ραχόι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Πάντως ο Ραχόι είπε ότι δεν εξετάζει προς το παρόν το ενδεχόμενο να προσχωρήσει στην γαλλογερμανική πρωτοβουλία η οποία έχει στόχο να «ζητηθούν διευκρινίσεις» από την Ουάσινγκτον για την εργασία των μυστικών της υπηρεσιών και να εγκαθιδρυθούν κανόνες για την συλλογή των πληροφοριών. Ο Ισπανός πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η Μαδρίτη παραμένει «εταίρος και σύμμαχος» των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη: Ανοικτό «μέτωπο» Ε.Ε. – ΗΠΑ για τις παρακολουθήσεις

Τις ΗΠΑ δείχνει ως υπεύθυνες για ηλεκτρονική επίθεση που είχε δεχθεί η Γαλλία
Η Γαλλία είχε θεωρήσει τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ύποπτες για την ηλεκτρονική επίθεση που είχε δεχθεί το 2012 η γαλλική προεδρία, αποκαλύπτει με σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Le Monde.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας, μεταξύ των στοιχείων που έφερε στη δημοσιότητα ο Σνόουντεν βρίσκεται και ένα τετρασέλιδο εσωτερικό σημείωμα της NSA με τον χαρακτηρισμό «άκρως απόρρητο», το οποίο «πιστοποιεί τις εντάσεις και τη δυσπιστία που υπάρχουν μεταξύ Παρισίων και Ουάσιγκτον».

Την 12η Απριλίου 2013 δύο ανώτεροι αξιωματούχοι των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών και μια δημόσια υπηρεσία ασφάλειας των συστημάτων πληροφορικής είχαν ζητήσει εξηγήσεις από την NSA. Υποψιάζονταν ότι η υπηρεσία ενεχόταν σε εισβολές στους υπολογιστές στενών συνεργατών του τότε προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, τον Μάιο του 2012, την περίοδο ανάμεσα στους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Το Νοέμβριο του 2012 το εβδομαδιαίο περιοδικό L’Express είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο που φωτογράφιζε τους Αμερικανούς για την επίθεση αυτή. Τον Ιανουάριο του 2013 ο επικεφαλής της NSA Κηθ Αλεξάντερ, στη διάρκεια μιας επίσκεψής του στη Γαλλία, είχε κληθεί να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με εάν η υπηρεσία του ευθυνόταν για αυτή την υπόθεση, σύμφωνα με τη Le Monde.

Στο σημείωμα -του οποίου αποσπάσματα δημοσιεύει η εφημερίδα- η ΝSA διαβεβαιώνει πως έπειτα από έρευνα η οποία διεξήχθη, εξακριβώθηκε πως καμία μεταξύ των 16 υπηρεσιών από εκείνες που διεξήγαγαν παρακολουθήσεις, ή από τις υπηρεσίες στενών συμμάχων των ΗΠΑ (βρετανικές, καναδικές και αυστραλιανές υπηρεσίες) δεν ευθυνόταν για την επίθεση. Όμως, στο ίδιο σημείωμα αναφέρεται επίσης πως οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες θα μπορούσαν κάλλιστα να πραγματοποιήσουν τέτοιου είδους ηλεκτρονική επίθεση, δεν ερωτήθηκαν σχετικά, «κατά τρόπον ηθελημένο».

«Η NSA δεν λέει πως η Μοσάντ πραγματοποίησε αυτές τις επιθέσεις, όμως, θεωρεί απαραίτητη την ανάγκη να αναφέρει την ύπαρξη μίας εύλογης αμφιβολίας απέναντι στο εβραϊκό κράτος», σχολίασε η Λε Μοντ.

«Η επίθεση δεν ήταν μία ενέργεια σαμποτάζ που έμελλε να γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό, αλλά υπαγορευόταν από την βούληση να εγκατασταθεί στην καρδιά της γαλλικής προεδρίας χωρίς να γίνει αντιληπτή», εκτίμησε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ένας ειδικός σε τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Διαβάστε ακόμη: Γαλλία: «Σοκ» για κατασκοπευτικές δραστηριότητες της NSA