Ενισχύεται η «συμμαχία των προθύμων» κατά του Ισλαμικού Κράτους

Ενισχύεται η «συμμαχία των προθύμων» κατά του Ισλαμικού Κράτους

Σήμερα στο Παρίσι η διεθνής διάσκεψη για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών σε Ιράκ και Συρία με τη συμμετοχή περισσότερων των 20 κρατών.

Θετική ήταν ανταπόκριση αρκετών εκ των αραβικών κρατών στο κάλεσμα των ΗΠΑ για τον σχηματισμό συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, καθώς «ορισμένα» από τα κράτη-μέλη του προτίθενται να στείλουν χερσαίες δυνάμεις στο πεδίο ή να συνδράμουν στις αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις, μία ημέρα αφότου οι τζιχαντιστές δημοσιοποίησαν βίντεο με την εκτέλεση του Βρετανού αιχμαλώτου, Ντέιβιντ Χέινς.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, που πραγματοποίησε μια διεθνή περιοδεία για να οικοδομήσει έναν όσο το δυνατόν πιο ευρύ συνασπισμό εναντίον του ΙΚ, δήλωσε ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα των προσπαθειών του, εκτιμώντας ότι έχει εξασφαλιστεί επαρκής υποστήριξη τόσο για τα αεροπορικά πλήγματα, όσο και για άλλες «διαστάσεις» του πολέμου που σχεδιάζει να εξαπολύσει η Ουάσινγκτον εναντίον των τζιχαντιστών.

Ο Κέρι, σε μια συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, είπε ότι όλες οι διαστάσεις της στρατηγικής του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα «και όλα όσα χρειαζόμαστε για να επιτύχουμε το στόχο μας, μας προτάθηκαν από πολλές χώρες, και πλέον είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση».

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ πάνω από 40 χώρες συμμετέχουν, με διάφορους τρόπους, στη συμμαχία εναντίον του ΙΚ. Στην ίδια συνέντευξη, ο Κέρι είπε ότι «ορισμένα μέλη» της συμμαχίας -τα οποία δεν κατονόμασε- είναι έτοιμα να στείλουν χερσαίες δυνάμεις επί του πεδίου, αν και «προς το παρόν» δεν προβλέπεται η διεξαγωγή χερσαίων επιχειρήσεων. Ο Ομπάμα έχει αφήσει να γίνει σαφές ότι δεν θα στείλει χερσαίες δυνάμεις στο Ιράκ ή στη Συρία. Κατά τον Κέρι, το «ιδανικό» θα ήταν εάν στρατεύματα δράσουν επί του πεδίου, αυτά να είναι «σουνιτικά».

Οι ανακοινώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών ήρθαν μία ημέρα πριν από τη διεθνή σύσκεψη για την «ειρήνη και την ασφάλεια στο Ιράκ» που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Παρίσι, με την πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν εκπρόσωποι 20 περίπου χωρών, καθώς και περιφερειακοί παράγοντες. Εξ’ αυτών, προβλέπεται η συμμετοχή 10 περίπου αραβικών χωρών, ενώ υπογραμμίζεται η απουσία του Ιράν, που το ίδιο δεν θέλησε, ενώ συγχρόνως δεν ήταν και επιθυμία του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Τζον Κέρι, παρά τη σχετική προσπάθεια της Γαλλίας. Εκτός από τον Αμερικανό υπουργό, θα συμμετέχει, μεταξύ άλλων, και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο πρόεδρος του Ιράκ Φουάντ Μασούμ, ο οποίος προεδρεύει μαζί με τον γάλλο ομόλογό του των εργασιών της διάσκεψης του Παρισιού, απηύθυνε έκκληση για μία ταχεία αεροπορική επέμβαση σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1, λίγη ώρα πριν από την έναρξη των συνομιλιών.

«Έχουμε ανάγκη από μία αεροπορική επέμβαση. Είναι αναγκαίο να επέμβουν γρήγορα, διότι, εάν καθυστερήσουν, εάν αυτή η επέμβαση και αυτή η υποστήριξη προς το Ιράκ καθυστερήσουν, είναι πιθανόν ότι το Ισλαμικό Κράτος θα καταλάβει και άλλα εδάφη», προειδοποίησε ο Ιρακινός πρόεδρος.

Η συνάντηση που πραγματοποιείται στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, θα ξεκινήσει στις 10.30 ώρα Ελλάδας με εναρκτήρια ομιλία του Γάλλου προέδρου. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, στόχος της συνάντησης είναι «η λήψη σειράς μέτρων τόσο στον τομέα συλλογής πληροφοριών όσο και στον στρατιωτικό τομέα», «για τη διακοπή της χρηματοδότησης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους».

Θα είναι επίσης μια ευκαιρία για καθορισθούν με ποιό τρόπο και ποια μέσα θα συμμετέχουν οι διάφορες χώρες στη διεθνή συμμαχία. Επίσης εάν αεροπορικές επιδρομές θα διεξαχθούν και στο συριακό έδαφος, παρά τις αντιδράσεις της Ρωσίας.

Ως προς το ζήτημα, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, δήλωσε πως οι πρώτες στρατιωτικές αναγνωριστικές πτήσεις στο Ιράκ θα πραγματοποιηθούν σήμερα. Την ίδια ώρα στο Παρίσι ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1: «Είπαμε στους Ιρακινούς ότι είμαστε έτοιμοι και ζητήσαμε την άδειά τους. Από σήμερα το πρωί, οι πρώτες αναγνωριστικές πτήσεις θα πραγματοποιηθούν με τη σύμφωνη γνώμη και των αρχών του Ιράκ και των ΗΑΕ».

Διαβάστε ακόμη:

Πρόσθετα μέτρα θα λάβει η Βρετανία για να αντιμετωπίσει τα «τέρατα»

«Αυθεντικό» το βίντεο του αποκεφαλισμού του Βρετανού ομήρου

Νέο βίντεο με εκτέλεση Βρετανού αιχμαλώτου από το Ισλαμικό Κράτος

Η 11η Σεπτεμβρίου, η Αραβική Άνοιξη και ο ισλαμικός «χειμώνας»

Το Χαλιφάτο, η Σάικς-Πικό και η επαναχάραξη του παγκόσμιου χάρτη

Η πιο τρομακτική «startup» στον κόσμο