Ενισχυμένη η εξωστρέφεια των ελληνικών αλκοολούχων ποτών – Αυτή η χώρα είναι ο κορυφαίος προορισμός

Ενισχυμένη η εξωστρέφεια των ελληνικών αλκοολούχων ποτών – Αυτή η χώρα είναι ο κορυφαίος προορισμός
France, Brittany. Illustration of daily life. Photo by Martin Bertrand France, Bretagne, illustration de vie quotidienne. Photographie de Martin Bertrand (Photo by Martin Bertrand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Τα κράτη μέλη της ΕΕ-27 αποτελούν σταθερά τους σημαντικότερους προορισμούς των ελληνικών αποσταγμάτων.

Ένας από τους πιο εξωστρεφείς είναι ο κλάδος της ποτοποιίας και της αποσταγματοποιίας, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), αναδεικνύοντας την ελληνική παράδοση σε όλο τον κόσμο, ενώ αποτελεί κινητήριο δύναμη για την εγχώρια οικονομία με ανοδική πορεία στις εξαγωγές.

Αναλυτικότερα, οι εξαγωγές ελληνικών αλκοολούχων ποτών σημείωσαν συνολική (εντός ΕΕ 27 & σε τρίτες χώρες) αύξηση σε αξία ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, η οποία ποσοστιαία μεταφράζεται σε +10,53% ( +4,7 εκατ. ευρώ σε απόλυτες τιμές). Σε αντίθεση με την συνολική αξία, οι εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών σε ποσότητα kg συνεχίζουν την πτώση, καταγράφοντας συνολική μείωση -3,05% (-0,6 εκατ. κιλά σε απόλυτες τιμές).

Η σύγκριση με την τελευταία πενταετία καταδεικνύει φέτος διαχρονική αύξηση των εξαγωγών ελληνικών αλκοολούχων ποτών σε αξία κατά +35%, αλλά και σε ποσότητα κατά +10,5%.

Σημειώνεται ότι παρά την μείωση σε ποσότητα kg το πρώτο εξάμηνο 2023, συνεχίζεται η ανοδική πορεία της μέσης τιμής ευρώ/Kg. Η μέση τιμή το 2023 αυξήθηκε +14% (19,6% σε τρίτες χώρες & 13,2% εντός ΕΕ 27), σε σύγκριση με το 2022.

Ως προς τους εξαγωγικούς προορισμούς τα κράτη μέλη της ΕΕ-27, αποτελούν σταθερά τους σημαντικότερους προορισμούς των ελληνικών αποσταγμάτων, με ποσοστό περίπου 80% σε αξία και σε ποσότητα.

Οι εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών εντός ΕΕ 27, σε αντίθεση με τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία τόσο σε αξία +18,83% όσο και σε ποσότητα +5% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο 2022.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023 τα κράτη-μέλη της ΕΕ (27) απορρόφησαν το 80% της ποσότητας δηλαδή 14,5 εκατ. κιλά και το 78% της αξίας δηλαδή 39,1 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γερμανία εξακολουθεί να αποτελεί τον κορυφαίο προορισμό των ελληνικών αλκοολούχων ποτών, κατέχοντας το 44,4% της ποσότητας (8 εκατ. κιλά) & το 39% της αξίας (19,4 εκατ. ευρώ), του συνόλου των εξαγωγών. Στη 2η θέση βρίσκεται η Βουλγαρία, προς την οποία οι αποστολές συνεχώς αυξάνονται, συγκεκριμένα, κατά 39% σε αξία και 33% σε ποσότητα σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2022. Στην 3η θέση βρίσκεται το Ιράκ, που σε αντίθεση με την Βουλγαρία, οι εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών, όπως φαίνεται από τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, από τον Μάιο του 2023 δείχνουν να μειώνονται.

Όπως σημειώνει ο ΣΕΑΟΠ, η μείωση των εξαγωγών προς το Ιράκ, προκάλεσε κατά μεγάλο μέρος την μεγάλη πτώση του συνόλου των εξαγωγών ελληνικών αλκοολούχων ποτών προς τρίτες χώρες το πρώτο εξάμηνο 2023. Ο νόμος περί απαγόρευσης εισαγωγής και πώλησης αλκοολούχων ποτών στο Ιράκ, έπληξε ιδιαίτερα τις ελληνικές εξαγωγές αλκοολούχων, καθώς το Ιράκ αποτελεί την τρίτη σημαντικότερη χώρα προορισμού των ελληνικών αλκοολούχων ποτών και οι επιπτώσεις αυτές μεταφράζονται σε -32% (-11,4 εκατ. κιλά) σε ποσότητα και -20% (-1,6 εκατ. ευρώ) σε αξία σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Το ούζο, έχει καθιερωθεί διεθνώς λόγω της υψηλής ποιότητάς του, παρ’ όλο που έχει να ανταγωνιστεί αντίστοιχα ποτά από χώρες όπως η Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, κλπ. Την τελευταία πενταετία εμφανίζει αύξηση +50% της αξίας και +12,24% της ποσότητας.

Το ούζο συνεχίζει να διατηρεί σταθερά την πρώτη θέση στις εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών, καταλαμβάνοντας το πρώτο εξάμηνο του 2023, το 62% της αξίας και το 69% της ποσότητας του συνόλου των εξαγωγών των ελληνικών αποσταγμάτων.

Ειδικότερα, το πρώτο εξάμηνο του 2023 εμφανίζεται ποσοστιαία αύξηση σε αξία κατά +6,02% (+1,7 εκατ. ευρώ), ενώ σε ποσότητα εμφανίζουν ποσοστιαία μείωση κατά -8,3% (-1,1 εκατ. κιλά) σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημειώνεται ότι η πτώση εξαγωγών του ούζου σε ποσότητα, οφείλεται κυρίως στην απαγόρευσης εισαγωγής και πώλησης αλκοολούχων ποτών στο Ιράκ (η δεύτερη σημαντικότερη χώρα προορισμού ούζου), η οποία μείωσε την εξαγωγή ούζου ποσοστιαία (προς το Ιράκ) κατά -18% σε αξία και κατά -30% σε ποσότητα.

Οι ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να κατέχουν την πρωτιά σε αξία ευρώ και σε ποσότητα kg, στο σύνολο των χωρών προορισμού ούζου.

Ειδικότερα την πρώτη θέση κατέχει η Γερμανία με 44% του συνόλου σε αξία ευρώ και 49,5% σε ποσότητα kg, ακολουθεί το Ιράκ με 20,2% σε αξία ευρώ και 18,7% σε ποσότητα kg και στη τρίτη θέση βρίσκεται η Βουλγαρία με 17,8% σε αξία ευρώ και 14,6% σε ποσότητα kg.

Οι εξαγωγές του τσίπουρου/τσικουδιάς αν και κατέχουν μικρό μερίδιο (2,54% της αξίας και 1,1% της ποσότητας) των συνολικών εξαγωγών των αλκοολούχων ποτών ελληνικής παραγωγής, αποτελούν μια συνεχώς ανερχόμενη κατηγορία. Μάλιστα την τελευταία τετραετία καταγράφουν αύξηση 86% της αξίας.

Η ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022 είναι +12% (+140 χιλ. ευρώ) σε αξία και +4,2% (+7 χιλ. κιλά) σε ποσότητα.

Αναφορικά με τις εξαγωγές του τσίπουρου/τσικουδιάς εντός ΕΕ 27 το πρώτο εξάμηνο, εμφάνισαν σημαντική αύξηση 30% σε αξία και 16% σε ποσότητα, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο 2022, ενώ μεγάλη πτώση παρουσιάστηκε στις εξαγωγές τσίπουρου/τσικουδιάς προς Τρίτες χώρες το πρώτο εξάμηνο 2023 , -27,2% σε αξία και -30,2% σε ποσότητα σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο 2022.

Η Γερμανία βρίσκεται στην πρώτη θέση προορισμού του τσίπουρου με μερίδιο 4,2%, του συνόλου σε αξία ευρώ, στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Κύπρος με 13,6% και στην τρίτη θέση οι ΗΠΑ με 11,3%.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: