Εννέα οι νεκροί στην Ουκρανία – Επίθεση στο δημαρχείο του Κιέβου

Εννέα οι νεκροί στην Ουκρανία – Επίθεση στο δημαρχείο του Κιέβου

Διεθνείς αντιδράσεις μετά τη νέα έξαρση βίας στο Κίεβο.

Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων στο Κίεβο, εκ των οποίων οι επτά ήταν πολίτες και οι δύο αστυνομικοί, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα μια εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν δώσει τελεσίγραφο στην αντιπολίτευση να τερματίσει τις κινητοποιήσεις μέχρι σήμερα το απόγευμα για να επιστρέψει η ηρεμία στην πρωτεύουσα, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα επέμβουν για να αποκαταστήσουν την τάξη. Ωστόσο, διαδηλωτές κατέλαβαν και πάλι απόψε το δημαρχείο του Κιέβου, το οποίο είχε εκκενωθεί την Κυριακή στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη χορήγηση αμνηστίας στους συλληφθέντες ακτιβιστές.

Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι περίπου 30 διαδηλωτές έχουν μπει στο κτίριο όπου έχει στηθεί ένας πρόχειρος σταθμός πρώτων βοηθειών. Οι μονάδες αυτοάμυνας των διαδηλωτών φυλάνε την είσοδο του δημαρχείου το οποίο έχει μετατραπεί σε «γενικό επιτελείο της επανάστασής» τους.

Διαβάστε ακόμη: Νέος κύκλος ταραχών στο Κίεβο

Διεθνείς αντιδράσεις για την έξαρση της βίας
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον δήλωσε σήμερα «πολύ προβληματισμένη». «Καταδικάζω κάθε χρήση βίας» και «καλώ τις ουκρανικές αρχές να αντιμετωπίσουν τις αιτίες της κρίσης», αναφέρει η Άστον σε ανακοίνωσή της.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ κάλεσε την ουκρανική κυβέρνηση να αποφύγει τη χρήση βίας στη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Ουκρανό ομόλογό του Λέονιντ Κοζάρα.

«Καλώ τις αντίπαλες πλευρές στην Ουκρανία να επιστρέψουν άμεσα στον δρόμο των προηγούμενων ημερών και να αναζητήσουν μια πολιτική λύση μέσω του διαλόγου», σημείωσε ο Σταϊνμάγερ.

Παράλληλα, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να εργάζεται για την εξεύρεση ενός συμβιβασμού στην Ουκρανία γιατί ένας εμφύλιος πόλεμος «δεν είναι προς όφελος» ούτε της χώρας ούτε της περιοχής.

«Η θέση της Πολωνίας είναι ξεκάθαρη, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για έναν συμβιβασμό στην Ουκρανία, διότι ένας εμφύλιος πόλεμος μικρός ή μεγάλης έκτασης, ή μια μόνιμη κρίση σίγουρα δεν θα είναι προς όφελος της Ουκρανίας, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή», πρόσθεσε ο Τουσκ.

Από το Παρίσι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς καταδίκασε επίσης τις βίαιες ενέργειες και τη βία που ασκείται αδιακρίτως. «Καλώ όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση και να ξαναρχίσουν αμέσως τον διάλογο», πρόσθεσε.

«Ιδιαίτερα ανήσυχος από την επανάληψη των βιαιοτήτων» στο Κίεβο δήλωσε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν που κάλεσε επίσης την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να καθίσουν χωρίς καθυστερήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα, εκτίμησε ότι ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η θέση του είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολη και «να αποσυρθεί ώστε να σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας».

Διαβάστε ακόμη: Ανατολικά της Ε.Ε.

Άμεση αντίδραση και από τις ΗΠΑ
Ο Λευκός Οίκος κάλεσε σήμερα τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να βάλει τέλος στην κλιμάκωση των βιαιοτήτων στο Κίεβο, προειδοποιώντας ότι η προσφυγή στη βία «δεν θα επιλύσει την κρίση».

«Έχουμε σοκαριστεί από τις βιαιότητες στο κέντρο της πόλης του Κιέβου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λόρα Λούκας Μάγκνουσον, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (NSC) των ΗΠΑ, καλώντας τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς να “βάλει τέλος στις συγκρούσεις” και να ξαναρχίσει τον διάλογο με την αντιπολίτευση.

«Για να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα πιέζουμε τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς να ηρεμήσει αμέσως την κατάσταση και να βάλει τέλος στις συγκρούσεις στην πλατεία Ανεξαρτησίας (Μαϊντάν)», την κεντρική πλατεία της ουκρανικής πρωτεύουσας όπου είναι συγκεντρωμένοι οι διαδηλωτές, συνέχισε.

Ο Λευκός Οίκος ζητά επίσης από τον Γιανουκόβιτς «να ξαναρχίσει από σήμερα τον διάλογο με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης για να επιτευχθεί μια συμφωνία για το μέλλον της Ουκρανίας», κατέληξε η Μάγκνουσον.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters