Εννιά λάθη που σας κάνουν τέλειους στόχους για τους χάκερς

Εννιά λάθη που σας κάνουν τέλειους στόχους για τους χάκερς

Οι ψηφιακές επιθέσεις συμβαίνουν καθημερινά σε όλο το εύρος του διαδικτύου. Κάποιες από αυτές απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις και προγράμματα για να μπορέσει κάποιος να εισβάλει σε ένα ασφαλές σύστημα. Όμως τις περισσότερες φορές η κύρια ευθύνη βαραίνει τις απλές και απρόσεκτες συνήθειες των χρηστών.

Το Business Insider παρουσιάζει μερικές από τις πιο συνηθισμένες και «επικίνδυνες» τακτικές των απλών χρηστών, που αυξάνουν τις πιθανότητες να βρεθείτε μπροστά από μια δυσάρεστη κατάσταση.

Το password σας είναι πολύ προφανές

Κάθε χρόνο το SplashData δημοσιεύει μια λίστα με τους πιο κοινούς κωδικούς που έχουν υποκλαπεί. Τα αποτελέσματα είναι μάλλον «ντροπιαστικά». Για παράδειγμα το password που βρίσκεται στην πρώτη θέση είναι το «123456», ενώ ακολουθεί η λέξη «password»! Οι χάκερς αναζητούν άτομα που χρησιμοποιούν απλούς κωδικούς και κάθε φορά που βρίσκουν κάποιον από αυτούς δεν διστάζουν να χτυπήσουν.

Δεν χρησιμοποιείται πιστοποίηση στοιχείων σε δύο βήματα

Επειδή ακόμα και τα πιο δύσκολα passwords μπορούν να κλαπούν κάποια στιγμή, η πιστοποίηση σε δύο βήματα προσφέρει μια ισχυρή δικλίδα ασφαλείας. Η δουλειά των χάκερς πρέπει να γίνει δύο φορές, αυξάνοντας πολύ τον βαθμό δυσκολίας.

Χρησιμοποιείτε δωρεάν Wi-Fi

Το να χρησιμοποιείτε το δωρεάν Wi-Fi μιας καφετέριας φαίνεται ιδιαίτερα βολικό, αλλά δεν παύει να είναι και αρκετά επικίνδυνο.  Για παράδειγμα, η Cylance ανακάλυψε σοβαρά κενά ασφάλειας στους routers μερικών από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Αμερικής. Το δωρεάν δημόσιο internet, άλλωστε, χρησιμοποιείται στις μεγάλης κλίμακας επιθέσεις άρνησης εξυπηρέτησης  (DDOS).

Εισάγετε προσωπικά δεδομένα σε μη ασφαλείς σελίδες

Κάθε φορά που εισάγετε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας στις σελίδες ενός ηλεκτρονικού καταστήματος για μια αγορά που σας ενδιαφέρει, θα πρέπει να προσέχετε αν η σελίδα είναι ασφαλής. Ο τρόπος είναι ιδιαίτερα απλός: Ελέγξτε απλά αν χρησιμοποιεί στο URL το πρωτόκολλο https: αντί για το http:.

Κάνετε προσφορές σε αμφιλεγόμενες δημοπρασίες

Κάθε φορά που πραγματοποιείται μια προσφορά σε μια σελίδα δημοπρασιών, όπως το eBay, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα σχόλια των πωλητών. Επιπλέον, καλό είναι να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις πιο εντυπωσιακές προσφορές, καθώς πολλές φορές αποδεικνύονται απάτες.

Ανοίγετε τα συνημμένα αρχεία χωρίς έλεγχο του αποστολέα

Μια από τις πιο γνωστές μεθόδους των χάκερς για να εισβάλουν στα υπολογιστικά σας συστήματα είναι η αποστολή emails που περιέχουν συνημμένα αρχεία με κακόβουλο λογισμικό. Συχνά εμφανίζονται με «αθώες» μορφές, όπως αρχεία .pdf, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για εκτελέσιμα αρχεία. Μετά το άνοιγμά τους, η καταστροφή θα μπορούσε να είναι τεράστια.

Χρησιμοποιείτε έναν σύνδεσμο και καταχωρείτε προσωπικά δεδομένα χωρίς να διαβάζετε το url του

Όπως και με τα συνημμένα, οι χρήστες πέφτουν συχνά θύματα του λεγόμενου phishing. Οι χρήστες οδηγούνται σε σελίδες που μιμούνται γνωστά και νόμιμα sites, οι οποίες συχνά σας ζητούν να εισάγετε προσωπικά στοιχεία. Ο πιο απλός τρόπος για να αποφύγετε να πέσετε θύματά τους είναι να ελέγχετε την πηγή προέλευσης του link.

Χρησιμοποιείται το ίδιο password για διάφορες σελίδες

Αν και είναι δύσκολο να τα θυμάσαι, τα διαφορετικά password μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες σε περίπτωση που κάποιο από αυτά υποκλαπεί. Ευτυχώς, υπάρχουν διαθέσιμες εφαρμογές που μπορούν να σας βοηθήσουν με την διαχείριση των διαφορετικών passwords.

Δεν παύει να είστε άνθρωπος

Το hacking είναι μια λυπηρή πραγματικότητα και τις πιο πολλές φορές διευκολύνεται από τα ανθρώπινα λάθη. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να κατηγορείτε τον εαυτό σας, αλλά πως πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για όταν συμβεί.