Ενστάσεις φορέων για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας

Ενστάσεις φορέων για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας
Αποψη της Αθήνας , Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018 ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πώς αντέδρασαν οι φορείς στην τροπολογία που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση.

Ενστάσεις για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας εξέφρασαν αρμόδιοι φορείς κατά την διάρκεια ειδικής συνεδρίασης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου συζητείται η τροπολογία που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδας Ηλίας Πλασκοβίτης εκτίμησε ότι συνολικά θα ρυθμιστούν περί τα 8,5 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων δανείων από τα συνολικά 85 δισεκατομμύρια. «Οι άνθρωποι που θα περιέλθουν στις διατάξεις θα είναι σαφώς λιγότεροι. Κάτω από το 10% (σ.σ. σε σχέση με την αντιστοιχία 1 προς 10  του ύψους των ληξιπρόθεσμων δανείων). Πάντως ο Ηλίας Πλασκοβίτης εκτίμησε ότι με τις νέες ρυθμίσεις δεν θα υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις για το τραπεζικό σύστημα. Σημείωσε πως ο νόμος εστιάζει σε ένα επίπεδο δανειοληπτών που έχουν ανάγκη αυτών των ρυθμίσεων, επισημαίνοντας πως θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις.

Από την πλευρά της, η γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Χαρούλα Απαλαγάκη υποστήριξε ότι το νέο πλαίσιο αφήνει εκτός προστασίας το 30%- 40% των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων. «Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία των τραπεζών εκτιμούμε ότι στο νέο νόμο θα μπορούν να υπαχθούν σε απόλυτο αριθμό δάνεια ύψους  11 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό μεταφραζόμενο σε αριθμό δανειοληπτών είναι περίπου 150 χιλιάδες δανειολήπτες, σε ποσοστό γύρω στο 60%- 70% των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων» εκτίμησε η Χαρούλα Απαλαγάκη.

Από την πλευρά του, ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης Καταναλωτών και Δανειοληπτών Μιχαήλ Κούβαρης χαρακτήρισε αρκετά χαμηλό το όριο των 130.000 ευρώ  αναφορικά με τα κριτήρια της επιλεξιμότητας. Ειδική αναφορά έκανε στο πλαφόν στις καταθέσεις, υπογραμμίζοντας πως συχνά πρόσωπα μεγάλης ηλικίας βάζουν συνδικαιούχους άλλα πρόσωπα, κάτι που μπορεί να αφήσει πολλά άτομα εκτός ρύθμισης.

Για «υποχώρηση» σε σχέση με το νόμο Κατσέλη έκανε λόγο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ελλάδος Δημήτρης Βερβεσός: «Η οφειλή των 130.000 ανά πιστωτή δημιουργεί αδικίες και ανισότητες» είπε και σημείωσε πως «το όριο των 80.000 ευρώ για τη λοιπή περιουσία είναι πολύ μικρό ποσό».

Όσον αφορά στην επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, σε παρέμβασή του ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση πολιτικά συμφωνεί με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για επιβράβευση των συνεπών και πρόσθεσε πως αν η ΝΔ καταθέσει τροπολογία αυτή θα εξεταστεί.