Ένταλμα σύλληψης υπαλλήλου της Αμερικανικής πρεσβείας για τις υποκλοπές

Ένταλμα σύλληψης υπαλλήλου της Αμερικανικής πρεσβείας για τις υποκλοπές

Ο ανακριτής διαφθοράς Δημήτρης Φούκας συνεχίζει τη διερεύνηση των παρακολουθήσεων του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.

Τη σύλληψη πρώην υπαλλήλου της αμερικανικής πρεσβείας διατάσσει με ένταλμα που εξέδωσε ο ανακριτής διαφθοράς, που χειρίζεται την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και άλλων προσώπων.

Ο ανακριτής της υπόθεσης Δημήτρης Φούκας, εξέδωσε το μεσημέρι ένταλμα σύλληψης σε βάρος του 65χρονου πρώην υπαλλήλου της Πρεσβείας των ΗΠΑ (με αρχικά W.B.) για την κατηγορία της κατασκοπείας, καθώς από τα στοιχεία της έρευνας που διενεργεί, φαίνεται πως ο Αμερικανός -κατηγορούμενος πλέον- είναι ο πρωταγωνιστής στο μεγάλο σκάνδαλο υποκλοπών τηλεφωνημάτων.

Τα πλήρη στοιχεία του κατηγορουμένου Αμερικανού αναμένεται να δοθούν εντός των επόμενων ημερών στην δημοσιότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανακριτής διαθέτει σοβαρά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι η σύζυγος του πρώην υπαλλήλου της πρεσβείας των ΗΠΑ, τον Ιούνιο του 2004, αγόρασε από κατάστημα κινητής τηλεφωνίας στον Πειραιά τα περίφημα «καρτοκινητά-σκιές».

Το επίμαχο διάστημα, μέχρι την αποκάλυψη της υπόθεσης, τον Μάρτιο του 2005, ο κατηγορούμενος έκανε πολλά ταξίδια στην Αμερική.

Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου φαίνεται να προκύπτει ότι μια από τις επίμαχες τηλεφωνικές συνδέσεις ενεργοποιήθηκε και σε άλλη συσκευή, στην οποία ακολούθως ενεργοποιήθηκε και δεύτερη σύνδεση με στοιχεία συνδρομητή «Πρεσβεία ΗΠΑ Βασ. Σοφίας 91».

Ο ανακριτής έχει, επίσης, στα χέρια του στοιχεία για κτίριο στα Νότια Προάστια όπου είχε τοποθετηθεί κεραία από τους δράστες των υποκλοπών, σημείο μάλιστα όπου φαίνεται να λειτουργούσε στο παρελθόν και δεύτερη κεραία, η οποία ήταν -όπως εκτιμάται- κεραία υποδοχής πληροφοριών.

Ο κατηγορούμενος, μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης των υποκλοπών, φέρεται να απομακρύνθηκε από την Ελλάδα για ένα μικρό διάστημα και να επανήλθε τον Αύγουστο του 2005 με διπλωματική πλέον ιδιότητα, ως πρώτος γραμματέας της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Βάσει στοιχείων της ανάκρισης ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος είχε συνεργασία με τις ελληνικές υπηρεσίες, κυρίως σε θέματα αντιμετώπισης τρομοκρατίας, με πλέον χαρακτηριστική τη συμμετοχή του σε επιχείρηση με την κωδική ονομασία «δίχτυ» η οποία αφορούσε στην απομάκρυνση μεγάλης ποσότητας εκρηκτικών από την πρεσβεία του Ιράκ το 2003.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ