Ένταση στη Μέση Ανατολή: Νευρικότητα στις αγορές – Άνοδος του πετρελαίου

Ένταση στη Μέση Ανατολή: Νευρικότητα στις αγορές – Άνοδος του πετρελαίου
Photo: pixabay.com
Οι τιμές spot του χρυσού εκτινάχθηκαν σε νέο ιστορικό υψηλό.

Άμεσα αντέδρασαν οι αγορές στις αναφορές για πυραυλική επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, με ισχυρές απώλειες στους ασιατικούς δείκτες και μεγάλη άνοδο στις τιμές του πετρελαίου, όπου το brent ξεπέρασε τα 90 δολ/βαρέλι και τον χρυσό σε νέο ιστορικό υψηλό.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI σημειώνει πτώση 2%, μετά από την αρχική πτώση έως και 2,6%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ έπεσαν τελικά 1%, αφού αρχικά διολίσθησαν στο 1,7%.

Ο δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας τελικά έκλεισε με πτώση 2,4%, ενώ ο δείκτης αναφοράς μετοχών της Ταϊβάν υποχώρησε κατά 3,5%. Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε απώλειες 1,2%.

Το brent σημείωσε άλμα πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι ενισχυόμενο κατά 3%, λόγω των ανησυχιών για το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον εφοδιασμό με αργό. Αργότερα ωστόσο, υποχώρησε με άνοδο 2% κάτω από τα 90 δολ/βαρέλι.

Με απώλειες κοντά στο 1% κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Παρασκευής.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,6% στις 496,53 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX χάνει 0,9% στις 17.671,83 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί σε ποσοστό 0,6% στις 7.977,87 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,5% στις 7.840,55 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB χάνει 0,9%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 0,7%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέο ρεκόρ για τον χρυσό

Οι τιμές spot του χρυσού εκτινάχθηκαν σε νέο ιστορικό υψηλό στα 2.411,09 δολ/ ουγγιά, ενώ το γεν ενισχύθηκε κατά 0,45% στα 153,93 έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Οι τιμές του bitcoin υποχώρησαν κατά 1,44% στα 60.186 δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Coin Metrics.

Αργότερα ωστόσο ο χρυσός υποχώρησε στα 2.4040 δολ/ουγγιά το γεν στα 154,47 ανά δολάριο, ενώ το boitocoin ενισχύθηκε στα 64.552 δολάρια.

S&P Global: Υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ λόγω «αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων»

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας S&P Global υποβάθμισε σήμερα το αξιόχρεο του δημοσίου του Ισραήλ, από τη βαθμίδα «AA-» στη βαθμίδα «A+», που παρ’ όλ’ αυτά υποδεικνύει πως έχει απολύτως τη δυνατότητα να τηρεί εντός προθεσμιών τις υποχρεώσεις του, εξαιτίας των «αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων».

«Η πρόσφατη εξάπλωση της σύγκρουσης με το Ιράν μεγεθύνει τους γεωπολιτικούς κινδύνους, οι οποίοι ήταν ήδη υψηλοί για το Ισραήλ», εξήγησε ο οίκος, που συνόδευσε την υποβάθμιση με αρνητική προοπτική — στοιχείο που αφήνει να εννοηθεί ότι είναι πιθανή νέα υποβάθμιση του προσεχώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: