ΔΝΤ: Τι θεωρεί σοβαρή απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα

ΔΝΤ: Τι θεωρεί σοβαρή απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα
The seal for the International Monetary Fund is seen near the World Bank headquarters (R) in Washington, DC on January 10, 2022. (Photo by Stefani Reynolds / AFP) Photo: AFP
Μετριάζει την αισιοδοξία ο διευθυντής του Τμήματος Νομισματικών και Κεφαλαιαγορών του Ταμείου.

Ο διευθυντής του Τμήματος Νομισματικών και Κεφαλαιαγορών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προειδοποίησε ότι οι υψηλές αξιολογήσεις των επιχειρήσεων μπορεί να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, καθώς η αισιοδοξία της αγοράς διαφοροποιείται από τις βασικές οικονομικές μετρήσεις.

Η αγορά έχει καταγράψει ανοδικές τάσεις σε μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους, ωθούμενη από τη μείωση του πληθωρισμού και τις προσδοκίες για μελλοντικές μειώσεις των επιτοκίων.

Παρ’ όλα αυτά, η αισιοδοξία αυτή έχει επιφέρει υψηλότερες αξιολογήσεις εταιρικής αξίας, οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν ευάλωτες σε περίπτωση οικονομικού σοκ, σύμφωνα με τον Τομπάιας Άντριαν.

“Έχουμε ανησυχίες για ορισμένα τμήματα της αγοράς όπου οι εκτιμήσεις έχουν γίνει υπερβολικές,” δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στο CNBC. “Σε αυτό το σημείο, ο ενθουσιασμός που επικρατεί στον τομέα της τεχνολογίας έχει επεκταθεί σε όλους τους κλάδους. Υπάρχει πάντα η ερώτηση για τις επιπτώσεις ενός αρνητικού σοκ”, πρόσθεσε.

Ο Άντριαν προειδοποίησε ότι οι πιστωτικές αγορές αποτελούν ιδιαίτερο αντικείμενο ανησυχίας. “Θα ήθελα να επισημάνω τις πιστωτικές αγορές, όπου οι διαφορές στις αποδόσεις είναι πολύ σφιχτές, παρά την επιδείνωση των οικονομικών καταστάσεων των δανειοληπτών, τουλάχιστον σε ορισμένα τμήματα,” τόνισε.

“Ακόμα και οι πιο επικίνδυνοι δανειολήπτες μπορούν να προβούν σε νέες εκδόσεις δανείων, και μάλιστα σε πολύ ευνοϊκές συνθήκες,” πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ανησυχίες του ΔΝΤ επεκτείνονται επίσης στην αγορά ακινήτων, ειδικά στα επαγγελματικά ακίνητα, τα οποία, όπως επεσήμανε ο Άντριαν, παρουσιάζουν ανησυχητικά σημάδια.

“Υπάρχει πραγματικά μια συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης ορισμένων τραπεζών, ειδικά των μικρότερων, στα επαγγελματικά ακίνητα, τα οποία τείνουν να έχουν επίσης ασταθή χρηματοδότηση,” εξήγησε. “Σε κάποιο βαθμό, ο συνδυασμός της έκθεσης στον κίνδυνο σε αυτά τα ακίνητα και της ασταθούς χρηματοδότησης μπορεί, σε κάποιες περιπτώσεις, να επιδεινώσει την αστάθεια,” επισήμανε.

Το ΔΝΤ δημοσίευσε τον παγκόσμιο οικονομικό προσανατολισμό του, στον οποίο επιβεβαίωσε ελαφρά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, αναφέροντας ότι η οικονομία έχει αποδειχθεί “εξαιρετικά ανθεκτική“.

Αναμένεται ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα διατηρηθεί στο 3,2% το 2024, με τον οργανισμό να επισημαίνει την ύπαρξη κινδύνων, όπως η πορεία του πληθωρισμού και η αβεβαιότητα σχετικά με τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών.

Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Fed επεσήμανε ότι η αμερικανική οικονομία δεν έχει επιτύχει την επίτευξη του πληθωριστικού στόχου της τράπεζας, αυξάνοντας έτσι τις αμφιβολίες για τη μείωση των επιτοκίων στο μέλλον.

“Αναγνωρίζουμε κινδύνους σχετικά με τον επίμονο πληθωρισμό. Κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη υλοποιηθεί, αλλά φυσικά μπορεί να υπάρξουν περαιτέρω εκπλήξεις,” επεσήμανε ο Άντριαν.

“Έχουμε επισημάνει ότι οι κίνδυνοι είναι ευρέως ισορροπημένοι παγκοσμίως. Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης προβλημάτων σε σύγκριση με άλλες, όπου ο κίνδυνος είναι περιορισμένος. Έτσι, ο κίνδυνος και η αβεβαιότητα που προκαλεί η μείωση των επιτοκίων είναι ένας βασικός παράγοντας που συνεχίζουμε να εξετάζουμε,” πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: