Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι έφεραν υποβάθμιση του Ισραήλ από την S&P

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι έφεραν υποβάθμιση του Ισραήλ από την S&P
NEW YORK, UNITED STATES - APRIL 6: Standard&Poor;'s, biggest credit rating institution of the world, in New York, on April 6, 2015. U.S. stocks closed higher, led by gains in energy shares as the price of crude oil surged. Cem Ozdel / Anadolu Agency (Photo by CEM OZDEL / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Οι ανησυχίες για μια διεύρυνση της σύγκρουσης στην περιοχή έχουν αυξηθεί.

Η S&P Global Ratings υποβάθμισε το Ισραήλ, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η Moody’s Investors Service με την ίδια κίνηση, επισημαίνοντας την επιδείνωση των γεωπολιτικών κινδύνων στη Μέση Ανατολή.

Η αξιολόγηση της S&P μειώθηκε κατά ένα βαθμό σε Α+, το πέμπτο υψηλότερο επίπεδο, το οποίο τώρα είναι συνάμα με τις Βερμούδες και την Κίνα. Οι προοπτικές παραμένουν αρνητικές και η αξιολόγηση θα επανεξεταστεί στις 10 Μαΐου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της S&P.

Η απόφαση αυτή ήρθε λίγο πριν από την αντικειμενική αντίδραση του Ισραήλ στο Ιράν, η οποία προηγήθηκε από την εκτόξευση πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Τεχεράνη. Οι ανησυχίες για μια διεύρυνση της σύγκρουσης στην περιοχή έχουν αυξηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η S&P επισήμανε ότι η πρόσφατη επιδείνωση της αντιπαράθεσης με το Ιράν αυξάνει τους γεωπολιτικούς κινδύνους για το Ισραήλ. Παρά την πιθανή αποφυγή μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης, ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς φαίνεται να συνεχίζεται, ενώ παράλληλα η ανάπτυξη της κατάστασης απαιτεί περαιτέρω παρατηρήσεις.

Οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης έχουν εκφράσει προειδοποιήσεις για την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς τον Οκτώβριο, ο οποίος έχει έχει ήδη επηρεάσει τα οικονομικά της χώρας. Το κόστος της αντιμετώπισης των προκλήσεων αυτών έχει επίσης αυξηθεί, ενώ η διατήρηση αρνητικών προοπτικών είναι αναγκαία.

Οι αποδόσεις των ομολόγων του Ισραήλ ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω, ενώ ο σέκελ παρουσιάζει πιέσεις λόγω της υποβάθμισης. Αναμένεται να διατηρηθεί η ανάγκη για αυστηρή οικονομική διαχείριση και η παρακολούθηση των εξελίξεων στην περιοχή, καθώς η κατάσταση εξακολουθεί να είναι επισφαλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: