Η εντυπωσιακή ανάπτυξη της Aegean Airlines

Η εντυπωσιακή ανάπτυξη της Aegean Airlines

Επέκταση δικτύου, νέες προσλήψεις, αύξηση στόλου, στήριξη του τουρισμού, ένα συνεχόμενο και αληθινό success story.

Με δεδομένο το πώς πλήττονται οι αερομεταφορές γενικά σε περιόδους κρίσης, είναι αξιοθαύμαστο το πώς μια αεροπορική εταιρεία με έδρα την Ελλάδα καταφέρνει να αναπτύσσεται, να πετυχαίνει τους στόχους της, να καταγράφει κέρδη και να επεκτείνει συνεχώς το δίκτυό της σε νέες αγορές. Ταυτόχρονα, αναδεικνύεται συνεχώς τα τελευταία 4 χρόνια (και 5 συνολικά) καλύτερη περιφερειακή αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, σύμφωνα με τον οργανισμό Skytrax.

Οι αριθμοί, τα στοιχεία και τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την παρουσίαση του νέου προγράμματος δρομολογίων της εταιρείας (για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα τόσο της μέχρι τώρα πορείας όσο και των φιλόδοξων στόχων για τα επόμενα χρόνια, μέχρι και το 2023.

Το κύριο και σημαντικό είναι πως από την πρώτη χρονιά της εξαγοράς της Olympic Air, οι μεταφερόμενοι επιβάτες ξεπέρασαν τα 10 εκατ., κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στην ιστορία από ελληνική εταιρεία. Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της Aegean κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, αυτό οφείλεται τόσο στην στήριξη του τουρισμού όσο και στην στήριξη των εσωτερικών αερομεταφορών, καθώς οι χαμηλότεροι ναύλοι και οι καλύτερες συνδέσεις βοήθησαν την ανάπτυξη στην περιφέρεια και τα μικρά νησιά της χώρας.

Όπως φαίνεται από το παρακάτω γράφημα, για το 2015 η Aegean θα προσφέρει συνολικά 15 εκατ. διαθέσιμες θέσεις στις πτήσεις της (από 11,8 το 2013), 2 εκατ. περισσότερες από όσες το 2014, σε 100 προορισμούς εξωτερικού και 34 προορισμούς εσωτερικού.

Το μεγάλο «στοίχημα» είναι η αγορά της Μέσης Ανατολής. Με τα νέα δρομολόγια σε Τεχεράνη και Ριάντ, την επιστροφή στο Κουβέιτ και το Κάιρο, αλλά και τη διατήρηση της Βηρυτού το χειμώνα, ο στόχος σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη είναι διπλός: «Πρώτα είναι οι νέες αγορές, αλλά στόχος είναι και ο κόμβος. Ένας κόμβος με εισερχόμενους από όλες τις πλευρές που αλληλοτροφοδοτείται από ανατολικά προς δυτικά και αντίστροφα. Παίρνοντας μετεπιβιβαζόμενους επιβάτες που δεν έχουν προορισμό την Ελλάδα αλλά π.χ. τη Γαλλία, στηρίζουμε την πτήση που μπορεί να πηγαίνει στο Ιράν ή στο Ριάντ και αυτό είναι το πραγματικό κέρδος για τη χώρα και για εμάς. Η πτήση ενισχύει και το υπόλοιπο δίκτυο».

Αναλυτικά στο γράφημα οι νέοι προορισμοί από Αθήνα για το 2015. Αξίζει να σημειωθεί πως συνολικά οι προορισμοί εξωτερικού της Aegean από το Ελευθέριος Βενιζέλος θα είναι 61 το 2015, από 28 το 2013.

Στο εσωτερικό η εταιρεία σκοπεύει να ενισχύσει τη χωρητικότητά της σε Νάξο, Πάρο, Μήλο, Ζάκυνθο και Σκιάθο. Ειδικά για την Πάρο ο κ. Βασιλάκης ανακοίνωσε πως εκεί από το ερχόμενο καλοκαίρι θα προσγειώνονται μεγαλύτερα ελικοφόρα αεροσκάφη -καθώς θα λειτουργεί ο νέος διάδρομος- αυξάνοντας έτσι τις διαθέσιμες θέσεις για περισσότερους επισκέπτες.

Η εταιρεία σκοπεύει να προσθέσει τουλάχιστον άλλους 25 προορισμούς στο δίκτυό της προτού ξεκινήσει να εξετάζει σοβαρά επέκταση σε πιο μακρινούς προορισμούς σε Ασία ή Αμερική. Σε σχετική ερώτηση ο κ. Βασιλάκης απάντησε πως η σκέψη υπάρχει, αλλά απέχει χρονικά. «Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στις δυνατότητες, ούτε τις οικονομικές αλλά ούτε του μεγέθους για να υποστηρίξουμε κάτι τέτοιο. Σε δύο τρία χρόνια μπορεί. Θα το δείξουν οι προσπάθειες και η αποτελεσματικότητα των προσπαθειών αυτών που κάνουμε τώρα».

42 νέα αεροσκάφη, 500 προσλήψεις
Η πιο καθαρή ένδειξη πως η Aegean βλέπει το μέλλον με σιγουριά είναι η παραγγελία νέων αεροσκαφών. Μέσα στο 2015 και 2016 θα παραλάβει επτά ολοκαίνουργια Airbus αξίας 300 εκατ. δολαρίων, όμως οι ανάγκες της είναι ακόμα μεγαλύτερες και για αυτό θα προσθέσει έξι αεροσκάφη φέτος ώστε να εξυπηρετήσει το πρόγραμμα του 2015. «Μέσα σε επτά χρόνια θα έχουμε παραλάβει 42 καινούργια αεροπλάνα. Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στην Ελλάδα και βέβαια δεν έχει συμβεί ποτέ ούτε με κρατικά χρήματα, πόσο μάλλον με ιδιωτικά», τόνισε ο κ. Βασιλάκης.

Η ανάπτυξη έχει, φυσικά, και άλλα οφέλη. Η Aegean τον προηγούμενο χρόνο έκανε 250 προσλήψεις και σκοπεύει να κάνει άλλες 250 στο επόμενο διάστημα. Προσλήψεις στην ίδια την εταιρεία, χωρίς να υπολογίζεται η «παράπλευρη» ωφέλεια σε κάθε τομέα της οικονομίας που σχετίζεται με τον τουρισμό, αφού όσο περισσότεροι επισκέπτες έρχονται στη χώρα μας τόσο αυξάνονται οι θέσεις εργασίας και οι δραστηριότητες.

Σε σχέση με τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας ο κ. Βασιλάκης δήλωσε πως δεν επιτρέπεται να τα αποκαλύψει πριν από την επίσημή τους ανακοίνωση. Ωστόσο, όπως είπε, «είναι προφανές ότι έχουμε αναπτυξιακή τάση στα μεγέθη και στον τζίρο και στην κερδοφορία και αυτό είναι που μας επιτρέπει να κάνουμε τις επενδύσεις. Χωρίς την κερδοφορία που είχαμε το ’13 και το ’14 δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε ούτε το ένα τρίτο αυτών που ανακοινώσαμε για το 2015».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι πληρωμές της Aegean σε φόρους και τέλη προς το ελληνικό δημόσιο θα είναι 280 εκατ. ευρώ το 2014, έναντι 89 εκατ. το 2004 και 245 εκατ. το 2013.

Σήμερα η εταιρεία έχει αναπτύξει, εκτός από την Αθήνα, άλλες επτά βάσεις στην Ελλάδα: Ηράκλειο, Χανιά, Ρόδος, Κως, Καλαμάτα, Κέρκυρα και Θεσσαλονίκη, μαζί με τη Λάρνακα στην Κύπρο. Αυτό σημαίνει πως στα αεροδρόμια αυτά έχουν τη βάση τους αεροπλάνα και προσωπικό και εκτελούν έργο από εκεί σε διάφορους προορισμούς. Για παράδειγμα, από την Κρήτη μεταφέρονται 1,7 εκατομμύρια επιβάτες με απευθείας πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού, σε 43 direct προορισμούς από το Ηράκλειο και 23 από τα Χανιά.

Ειδικά για το Ηράκλειο, από 820.000 επιβάτες το 2012 η Aegean μετέφερε 1.34 εκατ. το 2014. Για το 2015 το Ηράκλειο θα συνδέεται απευθείας με 14 νέους προορισμούς σε Γαλλία, Ολλανδία, Τουρκία, Τσεχία, Σουηδία κ.α. Φυσικά, θα συνεχιστούν οι πτήσεις από τα Χανιά προς τις σκανδιναβικές χώρες καθώς παρουσιάζουν ιδιαίτερη επιτυχία.

«Τελειωμένη η Cyprus»

Όπως είναι γνωστό, η Aegean ανήκει στους ενδιαφερόμενους για την «επόμενη μέρα» των Κυπριακών Αερογραμμών.«Είναι μία εταιρεία η οποία πρακτικά έχουν τελειώσει και τα χρήματά της και η δυνατότητά της να συνεχίσει ανεξάρτητα», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο κ. Βασιλάκης. «Αυτό που ενδιαφέρει πολύ την Aegean είναι η ανάπτυξη από την Κύπρο, αφού θεωρούμε ότι η Κύπρος είναι προέκταση της Ελλάδας. Το αν θα το κάνουμε ανεξάρτητα ή μέσα από μία συνεργασία, θα το δείξουν οι συνθήκες και το πώς θα διαμορφωθεί αυτή η προσπάθεια. Το δεδομένο είναι ότι θα μεγαλώσουμε από την Κύπρο, αυτό είναι το σημαντικό για εμάς και ψάχνουμε να βρούμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει».