Έντονες πολιτικές ζυμώσεις με φόντο το δημοψήφισμα

Έντονες πολιτικές ζυμώσεις με φόντο το δημοψήφισμα

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι θα απέχει από τη συνεδρίαση της βουλής την Παρασκευή - Επικοινωνία Καμμένου με Τσίπρα-Κουβέλη.

Δεν θα συμμετέχουν οι βουλευτές του ΚΚΕ στην συζήτηση στο Α΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής για το δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ». Αυτό αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση του κόμματος, με την οποία επιρρίπτονται στην κυβέρνηση «μεγάλες ευθύνες γιατί προκειμένου να καλύψει την αρνητική στάση της για τη σύγκλιση της Oλομέλειας της Βουλής, παραπέμπει το ζήτημα στο θερινό τμήμα για μια προσχηματική συζήτηση με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα».

«Οι βουλευτές του ΚΚΕ, με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κατάργηση των νόμων που έχουν οδηγήσει στην απελευθέρωση της ενέργειας και στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και του ψηφισθέντα νόμου «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας», του γνωστού ως «μικρή ΔΕΗ», τονίζεται στην ανακοίνωση του.

«Παρ΄ όλο που η πρόταση του ΚΚΕ είναι διαφορετική από τις προτάσεις των άλλων κομμάτων, υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής, να γίνει συζήτηση και να αποφανθεί το σώμα για το δημοψήφισμα. Συνεπώς οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν θα πάρουν μέρος σε αυτή τη διαδικασία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αποχή και από τον ΣΥΡΙΖΑ
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκονται αύριο έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων του κοινοβουλίου και θα εκτιμήσουν την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στο θέμα του δημοψηφίσματος επί τόπου, σύμφωνα με πληροφορίες.

Σε κάθε περίπτωση όμως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει τις ενέργειες της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκο Βούτση.

Ο κ. Βούτσης σε δήλωσή του αναφέρει ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, από κοινού με την ΠΓ του κόμματος, ενέκριναν την πρόταση του προεδρείου της ΚΟ για τη μη νομιμοποίηση της αυριανής διαδικασίας συζήτησης στο Θερινό Τμήμα, με θέμα την έγκριση ή όχι ως «παραδεκτής», της πρότασης που σύμφωνα με το Σύνταγμα υπεβλήθη, για δημοψήφισμα σχετικά με το ψηφισθέν νομοσχέδιο για τη «Μικρή ΔΕΗ», από περισσότερους των αναγκαίων των 120 βουλευτών.

Ο κ. Βούτσης τονίζει ότι «η κυβερνητική απόφαση είναι απολύτως αντισυνταγματική, παραβιάζει κατάφωρα τον Κανονισμό της Βουλής και κινείται στην κατεύθυνση μιας βαθιάς αντιδημοκρατικής εκτροπής».

Αύριο το απόγευμα, και αφού πρώτα αποσαφηνιστούν οι εξελίξεις, αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για να εκτιμήσει την κατάσταση και να πάρει αποφάσεις για τη συνέχεια.

Συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ για τη ΔΕΗ – Επικοινωνία Καμμένου με Κουβέλη, Τσίπρα
Η στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην αυριανή συνεδρίαση της Βουλής σχετικά με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θα καθοριστεί απόψε στις 21:30, κατά την συνεδρίαση των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος που μετέχουν στο Α’ θερινό Τμήμα. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του προέδρου του κόμματος, Πάνου Καμμένου. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πάνος Καμμένος θα προτείνει την παρουσία του κόμματος στη Βουλή σε επίπεδο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, οι οποίοι θα εξηγήσουν τις θέσεις τους αναφορικά με την «αντισυνταγματικότητα» της κυβερνητικής επιλογής για τη ΔΕΗ, και στη συνέχεια, οι βουλευτών των ΑΝΕΛ να αποχωρήσουν από την αίθουσα.

Η δεύτερη πρόταση που θα εξεταστεί θα είναι η πλήρης απουσία του κόμματος από τη Βουλή και η αποχή από την ψηφοφορία.

«Παραβίαση του Συντάγματος»
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Καμμένος είχε το μεσημέρι τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο θα επικοινωνήσει και το βράδυ μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ ενώ το απόγευμα επικοινώνησε και με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη προτείνοντάς τους μια κοινή γραμμή.

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο «υπάρχει θέμα σοβαρό, αφού έχουμε παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής», ενώ όπως είπε ο ίδιος σε στενό συνεργάτη του, με τον κ. Κουβέλη συζήτησαν και «για την επίθεση που δέχονται τα κόμματά τους, με τις “αποστασίες” των βουλευτών».

Διαβάστε ακόμη:

Ενδεχόμενο αποχής της αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση για το δημοψήφισμα

Έκτακτη σύγκληση του Α’ Θερινού Τμήματος με θέμα το δημοψήφισμα

Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητά σύγκληση της Ολομέλειας

Τσίπρας: «Μικρή ΔΕΗ» ίσον «μεγάλο φαγοπότι»

Όσες προτάσεις και να κατέβουν η κυβέρνηση δεν ανοίγει τη Βουλή