Entranet: Σε συζητήσεις για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή

Entranet: Σε συζητήσεις για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή

Το ντεμπούτο του House Mate, η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, και το «χαστούκι» από τα capital controls.

Σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή βρίσκεται η Entranet από τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να εδραιώσει την παρουσία της στις διεθνείς αγορές και να εισαχθεί στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Η καινοτόμα εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 2009 από τους Λευτέρη Παπαγεωργίου, Κώστα Ρούση και Αλέξανδρο Ψυχογιό, έχει ήδη κάνει διεθνή επιτυχία με το “talk2lift”, το σύστημα φωνητικού ελέγχου ανελκυστήρων, ενώ πλέον ειδικό βάρος ρίχνει στο νέο προϊόν τεχνολογίας για το έξυπνο σπίτι, το ΗοuseMate για το οποίο έχει έρθει σε συμφωνία με μεγάλη αλυσίδα λιανικής και σε soft agreements με αλυσίδες σε Αγγλία, Γερμανία και Αυστρία.

Μιλώντας στο fortunegreece.com ο κ. Λευτέρης Παπαγεωργίου, ένας εκ των ιδρυτών της Entranet, τονίζει πως βρίσκονται εδώ και καιρό σε διαπραγματεύσεις και πως η συμφωνία για την εξεύρεση κεφαλαίων ακυρώθηκε στο «παρά πέντε» λόγω επιβολής των capital controls, αναγκάζοντας τη διοίκηση να αλλάξει στρατηγική.

«Είχαμε βρει τα κεφάλαια που χρειαζόμασταν από Έλληνες επενδυτές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, αλλά η έλευση των capital controls τα γκρέμισε όλα και έπρεπε να ξεκινήσουμε και πάλι από το μηδέν. Καταφέραμε, ωστόσο, να κλείσουμε soft agreements με Αυστρία, Αγγλία, Γερμανία και Ελλάδα, αλλά για να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο απαιτούνται κεφάλαια».

Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει υψηλό ρίσκο

Ο κ. Παπαγεωργίου διευκρινίζει ότι το ποσό ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων – από τα 52 εκατομμύρια δολάρια συνολικά – που αναζητά η αμερικάνικη εταιρεία θα καλύψει τις ανάγκες του business plan που έχει καταρτιστεί σε επίπεδο πενταετίας.

«Για εμάς η μόνη λύση αυτή τη στιγμή είναι η εξωστρέφεια και η επέκταση στις αγορές του εξωτερικού. Δυστυχώς τα δεδομένα δείχνουν πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει σωτηρία και πως τα πράγματα μόνο χειρότερα μπορούν να καταλήξουν, αφού ως χώρα εξακολουθεί να έχει υψηλό ρίσκο».

Η τελική απόφαση για τις επόμενες κινήσεις της Entranet αναμένεται να ληφθεί εντός του Σεπτεμβρίου καθώς η διοίκηση θα κληθεί να αποφασίσει με ποιο από τα τρία funds – ελβετικών, τουρκικών και ελληνικών συμφερόντων – που θέλουν να επενδύσουν σε αυτή, θα συνεργαστεί.

Σημειώνεται δε πως οι μέτοχοι της Entranet θέλουν να διαθέσουν μετοχικό πακέτο 25% για να αντλήσει 3 εκατ. δολάρια και όχι το 51%, όπως κάποιοι πιθανοί επενδυτές προτείνουν. Σε ότι αφορά την υπηρεσία talk2lift υπάρχει αποκλειστική αντιπροσωπεία σε 10 χώρες του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων ΗΠΑ, Μπενελούξ, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία. «Στόχος μας είναι μέσα στο 2017 το House Mate να έχει τοποθετηθεί στις διεθνείς αγορές, ενώ μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς σκοπεύουμε να μπούμε σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Ρωσία, και Τουρκία. Η αλήθεια είναι πως δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι θα συνάπταμε συμφωνίες με παγκόσμιους κολοσσούς, γι’ αυτό το λόγο η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή κρίνεται απαραίτητη».

To talk2lift αποτελεί μια πρωτοποριακή συσκευή φωνητικής αναγνώρισης, η οποία «ακούει» τις φωνητικές εντολές των ατόμων, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τον όροφο όπου θέλουν να πάνε, αλλά ακόμη και το όνομα του ενοίκου. Έτσι, άτομα με προβλήματα όρασης ή χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου, που δυσκολεύονται να φτάσουν τα κουμπιά των ψηλότερων ορόφων, έχουν στη διάθεσή τους έναν αξιόπιστο βοηθό.