ΕΠΑ Θεσσαλονίκης: Αύξηση στα συμβόλαια φυσικού αερίου

ΕΠΑ Θεσσαλονίκης: Αύξηση στα συμβόλαια φυσικού αερίου

Οι Θεσσαλονικείς δείχνουν προτίμηση στο φυσικό αέριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εταιρείας Παροχής Φυσικού Αερίου.

Σε λίγους μήνες ο Χειμώνας θα είναι γεγονός γι’ αυτό και οι πιο προνοητικοί σπεύδουν να κάνουν όλες τις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν την θέρμανσή τους στην οικονομικότερη το δυνατόν τιμή.

Στη Βόρεια Ελλάδα, που τα πρώτα κρύα κάνουν την εμφάνισή τους πολύ νωρίτερα από ότι στην υπόλοιπη χώρα, οι πολίτες έχουν ήδη ξεκινήσει τις συγκρίσεις τιμών μεταξύ των παραδοσιακών, αλλά και των εναλλακτικών μορφών θέρμανσης. Παρά τις όποιες εξαγγελίες για τη μείωση της τιμής του πετρελαίου, οι καταναλωτές από ότι φαίνεται θα δώσουν για μια ακόμα χρονιά ψήφο εμπιστοσύνης στο φυσικό αέριο.

Στη Θεσσαλονίκη τα στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτήν την τάση με την κατακόρυφη αύξηση των νέων συμβολαίων, η οποία για τον Αύγουστο του 2014 άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα. Σύμφωνα με την ΕΠΑ υπογράφηκαν 866 νέες συμβάσεις, ανεβάζοντας την διείσδυση του φυσικού αερίου στο 52,7%, με αποτέλεσμα πάνω από 680.000 πολίτες να επωφελούνται από τα πλεονεκτήματα και να χρησιμοποιούν σήμερα το φυσικό αέριο.

Όπως αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωσή της η Εταιρεία Παροχής Αερίου Θεσσαλονίκης, «η αυξημένη ζήτηση που σημειώνεται, αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες σε ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς, σύμφωνα με τις αιτήσεις ενδιαφέροντος, αφού η τιμή του φυσικού αερίου τους προσεχείς χειμερινούς μήνες αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, εκτιμώντας ότι θα κυμανθεί από 0,65 έως 0,68 ευρώ /Nm3 (ανάλογα με την κατηγορία Τιμολόγησης)».

Σε περίπτωση ισχύος των συγκεκριμένων τιμών, το όφελος εξοικονόμησης για τον καταναλωτή φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 40%, αφού η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης προβλέπεται ότι θα κυμανθεί στo επίπεδο των 1,15 ~ 1,20 ευρώ/lt. Στα πλεονεκτήματα της χρήσης του φυσικού αερίου, εκτός από το μειωμένο κόστος, συγκαταλέγονται η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των συσκευών χρήσης καθώς η φθορά είναι μικρότερη, η ασφάλεια, το γεγονός ότι πρόκειται για μορφή θέρμανσης φιλική προς το περιβάλλον, αλλά και η ευκολία στη χρήση.

Δεν πρέπει, ωστόσο, να ξεχνάμε και τον παράγοντα Ρωσία, οι πολιτικές αποφάσεις του οποίου καθορίζουν την τιμή του φυσικού αερίου και στη χώρα μας. Από τον Ιούνιο, όταν και διεκόπη η παράδοση φυσικού αερίου από την Gazprom ( η οποία καλύπτει το 15% της ευρωπαϊκής ζήτησης για φυσικό αέριο) στην Ουκρανία, τα αποθέματα έχουν πέσει κάτω από το μισό.

Η εξάρτηση της Ελλάδας από τη Ρωσία είναι μεγάλη. Το 66% του αερίου που καταναλώνεται στη χώρα μας προέρχεται από τη Ρωσία, το 17% από την Τουρκία και το υπόλοιπο 17% από την Αλγερία. Μπροστά στο ενδεχόμενο περεταίρω αύξησης των τιμών, ο Υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, έχει ζητήσει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού αλληλεγγύης, που θα έχει χρήματα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης διακοπής ή περιορισμού της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Στόχος του μηχανισμού θα είναι να «συνδέει» τυχόν ελλείψεις σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που θα αντιμετωπίζουν ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κράτη που δεν πλήττονται από την κρίση και έχουν απόθεμα αερίου.

Βασικό μέλημα της ΕΠΑ η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά της Θεσσαλονίκης από το 2000, είναι η διάδοση της τεχνογνωσίας που συνδέεται με τη χρήση του Φυσικού Αερίου στην αστική κατανάλωση. Υπενθυμίζεται πως σε ό,τι αφορά τη μετοχική σύνθεσή της,  συμμετέχουν κατά 51% η ΔΕΠΑ και κατά 49% η ιταλική ΕΝΙ, ως ξένος στρατηγικός επενδυτής, ο οποίος ασκεί και το management.

Διαβάστε ακόμη:

Ευρωπαϊκό μηχανισμό ανεφοδιασμού φυσ. αερίου προτείνει ο Γ. Μανιάτης

Ξεκινά η τροφοδοσία του διυλιστηρίου Ασπροπύργου με φυσικό αέριο