Επανεκκίνηση των διαβουλεύσεων για το Κυπριακό – Ποια είναι τα «αγκάθια»

Αρχίζει σήμερα στο Μοντ Πελεράν η Διάσκεψη για την Κύπρο σε επίπεδο τεχνοκρατών, ποια είναι τα σημεία- κλειδιά.  

Με στόχο την ετοιμασία ενός κειμένου εργασίας που θα διαβιβαστεί στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων αρχίζει σήμερα στο Μοντ Πελεράν η Διάσκεψη για την Κύπρο σε επίπεδο τεχνοκρατών, σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν στη Γενεύη την περασμένη Πέμπτη.

Η τεχνοκρατική επιτροπή θα επιχειρήσει να θέσει τη βάση των συζητήσεων μέσα από καταγραφή θέσεων και απάντηση ερωτήσεων, για να διαμορφωθεί το πλαίσιο εντός του οποίου θα μπορέσει να επαναρχίσει, το συντομότερο, η διάσκεψη σε πολιτικό επίπεδο.

Ουσιαστικά οι συνομιλίες αποτελούν συνέχιση της Διάσκεψης της Γενεύης για την Κύπρο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην έδρα του ΟΗΕ στην Ευρώπη, αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι την Παρασκευή και θα ασχοληθούν με καίρια ερωτήματα που αφορούν το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, θα ετοιμαστούν εναλλακτικά σενάρια για τους επικεφαλής των μερών που συμμετέχουν στη Διάσκεψη για την Κύπρο, θα καταγραφούν οι θέσεις των πλευρών και οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν πιο συγκεκριμένα και διεξοδικά τις ανησυχίες και τις προσεγγίσεις που υπάρχουν.

Τα σημεία- κλειδιά των διαφορών

Σημαντικές είναι οι διαφορές, που παραμένουν στα κεφάλαια της διακυβέρνησης και του περιουσιακού μεταξύ των δύο πλευρών, σύμφωνα με τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή και Κύπρο Χρυσοστομίδη. Σε δηλώσεις τους στο ΡΙΚ, ανέφεραν ότι η μεγαλύτερη διαφορά είναι στο ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο στο δικαίωμα αποκατάστασης της περιουσίας.

Η κ. Μαρκουλή είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει στη θέση ότι προτεραιότητα πρέπει να έχει ο αρχικός ιδιοκτήτης και όχι ο χρήστης, ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά διατηρεί την αντίθετη άποψη.

Στο θέμα της διακυβέρνησης, πέραν της διαφωνίας στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει στη θέση ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου σε όλους τους τομείς λειτουργίας του κράτους. Ουδόλως εξυπηρετεί η συντήρηση ανύπαρκτων θεμάτων για τα τεκταινόμενα στην πρόσφατη διάσκεψη της Γενεύης, τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Σχολιάζοντας τα όσα αναφέρονται για τη στάση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά στη Γενεύη, ο Β.Παπαδόπουλος είπε ότι «δεν μπορεί να διεξάγεται συζήτηση για θέματα που δεν υφίστανται». Επανέλαβε ότι έχει καταστεί σαφές και από τον πρόεδρο Αναστασιάδη και από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Αθήνα και από τον ίδιο τον κύριο Κοτζιά ότι είναι αγαστή η συνεργασία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας.