Επελαύνει η μετάλλαξη Δέλτα, μαύρο ρεκόρ κρουσμάτων- Τι αλλάζει από 13/9 για ανεμβολίαστους

Επελαύνει η μετάλλαξη Δέλτα, μαύρο ρεκόρ κρουσμάτων- Τι αλλάζει από 13/9 για ανεμβολίαστους
Ιατρικό προσωπικό με προστατευτικές μάσκες για τον κορονοϊό στο Νοσοκομείο Ναυπλίου, Τρίτη 7 Απριλίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η μετάλλαξη Delta σαρώνει όλη την χώρα, με αποτέλεσμα κατά την χθεσινή ημέρα (Τρίτη 24/8) να αναφερθεί ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων (4.608) από την έναρξη της πανδημίας.

Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έφτασαν τις 293 με τους διασωληνωμένους να ανέρχονται σε 326.

Εύλογα, η «έκρηξη» στον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα μας, προκαλεί νέο πονοκέφαλο στις Αρχές της χώρας για την εξέλιξη και ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού. 

Ειδικότερα, για την Τρίτη 24 Αυγούστου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 4.608 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ οι νέοι θάνατοι φτάνουν στους 32.

Έντονη ανησυχία για το εθνικό σύστημα υγείας και όχι μόνο δημιουργεί ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, που φτάνει τους 326 στην Ελλάδα.

Πρόκειται, δυστυχώς για το μαύρο ρεκόρ της πανδημίας.

Οι περισσότερες περιπτώσεις καταγράφονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, ενώ άλλες επτά περιοχές έχουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα, η Αττική έχει 1.096 κρούσματα κορωνοϊού, η Θεσσαλονίκη 402, η Κρήτη 344, η Ηλεία 232, Αχαΐα 184, η Εύβοια 105, η Καβάλα 128, η Κοζάνη 114, η Λάρισα 104, η Μεσσηνία 146 και η Ρόδος 122.

Τι αλλάζει από 13/9 για τους μη εμβολιασμένους

-Τα νέα μέτρα προβλέπουν ότι  από τον Σεπτέμβριο, οι πόρτες των κλειστών χώρων εστίασης και τα γήπεδα δεν θα ανοίξουν για τους ανεμβολίαστους, ενώ στους κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους θα μπορούν να μπουν οι εμβολιασμένοι, αλλά και οι ανεμβολιασμένοι με rapid test εντός 48 ωρών.

-Την ίδια στιγμή, η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους στους εσωτερικούς χώρους, ενώ για τους εξωτερικούς υπάρχει σύσταση για χρήση της σε περιπτώσεις συνωστισμού.

-Όσον αφορά τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test ανά βδομάδα, σε ιδιωτικά κέντρα με το κόστος να μειώνεται στα 10 ευρώ. 

Το test θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app.

-Oι εργαζόμενοι και ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί καθώς και όσοι εργάζονται σε σίτιση, τουρισμό, θέατρο και μουσικές παραγωγές να προσκομίζουν δύο rapid test την εβδομάδα.

«Όχι» σε νέο lockdown

Για τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες, που ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας, μίλησε στον ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο ενός νέου γενικού lockdown φάνηκε καθησυχαστικός τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν γενικοί περιορισμοί. Δεν απέκλεισε ωστόσο τα μέτρα τοπικού χαρακτήρα, όπως αυτά που επιβάλλονται τις τελευταίες ημέρες στην Κρήτη και τη Μεσσηνία. «Εάν ξεπεραστούν οι δείκτες ασφαλείας θα υπάρξουν στοχευμένα μέτρα, αλλά όχι σε λογικές κλεισίματος της εστίασης ή των νυχτερινών κέντρων» εξήγησε και σημείωσε ότι η οικονομία θα είναι ανοιχτή.

«Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η οικονομία να μην κλείσει ξανά. Εμείς τα μέτρα που παίρνουμε, όλες οι κινήσεις που αναπτύξαμε το προηγούμενο διάστημα, τα κάνουμε για να μην αφήσουμε τίποτα να εμποδίσει τον κόσμο να εργαστεί ή τους νέους να σπουδάσουν» είπε. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κρατήσουμε όμηρο την κοινωνία με επιχειρήματα ανθρώπων που δεν τεκμηριώνονται», σημείωσε. «Δεν θα γυρίσουμε στους περιορισμούς. Θέλουμε να θωρακίσουμε την κοινωνία απέναντι στην πανδημία. Στόχος μας είναι να μπούμε σε κανονικότητα» πρόσθεσε.

«Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και για άλλες κατηγορίες, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο είναι στο “τραπέζι”».

Παρατείνονται τα μέτρα σε Χανιά, Ηράκλειο και Ρέθυμνο – Μέτρα και στη Μεσσηνία

Παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Χανίων, Ηρακλείου και Ρεθύμνου, έναντι του κορονοΐου Covid-19 μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου. Παράλληλα αποφασίστηκε η λήψη ειδικών τοπικού χαρακτήρα μέτρων και για την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας. Η παράταση των ειδικών μέτρων για τις Π. Ε Χανίων, Ηρακλείου και Ρεθύμνου και η λήψη ειδικών τοπικού χαρακτήρα μέτρων για την Π. Ε Μεσσηνίας, αποφασίστηκαν μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοΐου Covid-19 στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν είναι τα κάτωθι:

Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Τα μέτρα ισχύουν μέχρι την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου και ώρα 6:00.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των 20 ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.