Επένδυση 40 εκατ. ευρώ της Παγκόσμιας Τράπεζας στην ΕΤΕ

Επένδυση 40 εκατ. ευρώ της Παγκόσμιας Τράπεζας στην ΕΤΕ
Το κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας, Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014. Σήμερα ανακοινώνονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τα επίσημα αποτελέσματα της άσκησης προσημείωσης ακραίων καταστάσεων, των αποκαλούμενων "stress test" για τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές συστημικές τράπεζες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο διεθνής τραπεζικός οργανισμός επένδυσε στα καλυμμένα ομόλογα που εξέδωσε η Εθνική Τράπεζα.

 

Το IFC, μέλος του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, επένδυσε 40 εκατ. ευρώ στα καλυμμένα ομόλογα που εξέδωσε η Εθνική Τράπεζα, στηρίζοντας την τράπεζα στην προσπάθειά της να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές και να τονώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του IFC, το ομόλογο τριετούς ωρίμανσης στηρίζεται από ένα χαρτοφυλάκιο ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων. Χάρη στην υψηλή ζήτηση, η τελική έκδοση αυξήθηκε στα 750 εκατ. ευρώ από τον αρχικό στόχο των 500 εκατ. ευρώ.

Ο Βασίλης Κάβαλος, διευθυντής διαχείρισης διαθεσίμων της Εθνικής Τράπεζας δήλωσε: “Καλωσορίζουμε την επένδυση του IFC και τη στήριξη για αυτή τη συναλλαγή. Η έκδοσή μας έτυχε θερμής υποδοχής από την αγορά, με πολύ υψηλή ζήτηση που μας επέτρεψε να επανακαθιερώσουμε την παρουσία μας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”.

Η επένδυση αυτή ταιριάζει με τη στρατηγική του IFC στην Ελλάδα που είναι να ενδυναμώσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να δώσει ώθηση στη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση.

“Αυτή η σημαντική συναλλαγή στέλνει ένα ισχυρό σήμα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην οικονομία τόσο από τους εγχώριους όσο και από τους διεθνείς επενδυτές”, ανέφερε ο Manuel Reyes Retana, περιφερειακός διευθυντής του IFC για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. “Είναι η πρώτη φορά από το 2014 που ο τραπεζικός κλάδος της χώρας αντλεί κεφάλαια από τις αγορές, μια καλή ένδειξη της εμπιστοσύνης στην οικονομική ανάκαμψη”.

Σημειώνεται ότι το IFC ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα το 2015 και έχει έκθεση άνω των 600 εκατ. ευρώ σε ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός και εκτός Ελλάδας.