«Η επένδυση στη χώρα σας αποτελεί επένδυση στο μέλλον»

«Η επένδυση στη χώρα σας αποτελεί επένδυση στο μέλλον»

Αμοιβαίες επενδύσεις στις επιχειρήσεις και τον τουρισμό ελπίζει να γίνουν μεταξύ Ελλάδας και Κίνας ο Κινέζος πρωθυπουργός που επισκέφτηκε τη Βουλή.

«Ο σκοπός της επίσκεψής μου είναι να προωθήσουμε τις πρακτικές συνεργασίας σε κάθε τομέα. Εμείς θα ενθαρρύνουμε τις κινεζικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα. Υποστηρίζουμε ότι η επένδυση στη χώρα σας αποτελεί επένδυση στο μέλλον».

Αυτό ήταν το σαφές μήνυμα που μετέφερε ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην ελληνική Βουλή. Ο Κινέζος πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα περισσότεροι Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Κίνα, αλλά και οι Κινέζοι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα να απολαμβάνουν την χώρα μας και το λαμπερό δυτικό πολιτισμό.

«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που εμπιστεύεστε την ελληνική οικονομία και προχωράτε σε σημαντικές επενδύσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν την οικονομία μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, και διαβεβαίωσε πως οι Έλληνες «διαθέτουμε ανθρώπους με υψηλή κατάρτιση, μόρφωση και τεχνογνωσία, που μπορούν να είναι παραγωγικοί και χρήσιμοι στις επενδύσεις».

«Η χειραψία μεταξύ μας συμβολίζει τη χειραψία του δυτικού με τον ανατολικό πολιτισμό», τόνισε ο Κινέζος πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τον Ευ. Μεϊμαράκη, ο οποίος επέδωσε στον κ. Κετσιάνγκ το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων, συνοδευόμενο από πάπυρο, σε ένδειξη τιμής, φιλίας και εκτίμησης του ιδίου αλλά και της μεγάλης φίλης χώρας του.

«Είναι μεγάλη η χαρά μας και η τιμή που μας επισκέπτεστε στον Ναό της Ελληνικής Δημοκρατίας και στέλνετε το μήνυμα της εκτίμησης προς το ελληνικό κοινοβούλιο και τους αντιπροσώπους των Ελλήνων πολιτών. Οι δύο λαοί μας έχουν μακρά ιστορία και υπηρετούν κοινές αρχές και αξίες πανανθρώπινες, οικουμενικές. Μπορούμε να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοβουλίων. Από την επίσκεψή σας θα υπογραφούν πολλές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, αμοιβαίου ενδιαφέροντος και ιδιαίτερα σημαντικές. Έχουμε ήδη μια εξαιρετική συνεργασία με τον πρέσβη σας στην Αθήνα, με τον οποίο έχουμε αναπτύξει πολλά ενδιαφέροντα ζητήματα» σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης.

Απαντώντας ο Λι Κετσιάνγκ στην προσφώνηση του κ. Μεϊμαράκη, δήλωσε πως η Κίνα και η Ελλάδα αποτελούν τις γενέτειρες του ανατολικού και του δυτικού πολιτισμού, έχουν πανάρχαια ιστορία και έχουν δημιουργήσει μεγάλα πνευματικά επιτεύγματα και σπουδαίους πολιτισμούς. «Αν και είναι η πρώτη μεταξύ μας συνάντηση και η πρώτη επίσκεψή μου στην Ελλάδα, μπορώ να επιβεβαιώσω τη ρήση ενός Έλληνα συγγραφέα, ότι αν ξύσουμε την επιδερμίδα ενός Έλληνα θα βρούμε έναν Κινέζο κι αν ξύσουμε την επιδερμίδα ενός Κινέζου θα βρούμε έναν Έλληνα. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνοκινεζική φιλία έχει πολύ βαθιά και στέρεα βάση» υπογράμμισε, τέλος, ο Κινέζος πρωθυπουργός.

Στη συνάντηση μετείχαν ο Α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Τραγάκης, η Ντ. Μπακογιάννη, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ελληνοκινεζικής Φιλίας και πρώην υπουργός, και ο Κ. Τσιάρας, πρόεδρος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

19 ελληνοκινεζικές συμφωνίες και μνημόνια

Σαμαράς: Πύλη της Κίνας στην Ευρώπη η Ελλάδα

O κινεζικός γίγαντας που θέλει να μπει σε ελληνικές τράπεζες

Deals 6,4 δισ. δολαρίων φέρνει ο Κινέζος πρωθυπουργός

Κινέζος πρωθυπουργός: Ο Πειραιάς πρώτο λιμάνι στη Μεσόγειο