Επένδυση στο Ελληνικό: Νέα εμπόδια από κατοίκους και νομικά πρόσωπα

Επένδυση στο Ελληνικό: Νέα εμπόδια από κατοίκους και νομικά πρόσωπα
ϋՌЉJœ ŃʁԁӔSʼnӠCɏՠʏӌmБϐύǔǑɏ.ĕԉʏ Eяđόɏ.ʼnʏͅӠPϠ؇ˁ.֙ԏÑVɁ EUROKINISSI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

507 κάτοικοι της περιοχής και 4 νομικά πρόσωπα κατέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό το ΠΔ για το Ελληνικό.

Νέα «εμπόδια» παρουσιάστηκαν στην επένδυση στο Ελληνικό. 507 κάτοικοι της περιοχής (Κάτω και Άνω Ελληνικό, Άγιος Κοσμάς, Αργυρούπολη και όμοροι δήμοι) και 4 νομικά πρόσωπα (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών -Τμήμα Αττικής, Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης, Ινστιτούτο για την Ενδογενή Παραγωγική Ανασυγκρότηση και Σύλλογος Κατοίκων Κάτω Ελληνικού) κατέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και παράνομο το Προεδρικό Διάταγμα για το Ελληνικό (Μητροπολιτικός Πόλος Ελληνικού-Αγίου Κοσμά).

Πριν από ένα δίμηνο η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με γνωμοδότησή της (υπ΄ αριθμ. 29/2018) και με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτρη Βασιλειάδη αποφάσισε  ότι είναι συνταγματικό και νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την «έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά περιφέρειας Αττικής» (έκταση 6.000 στρεμμάτων) και έκανε μόνο νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.

Στην αίτησή τους, οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων των περιοχών του Ελληνικού και στο περιβάλλον. Ακόμα, η απόφαση αυτή καταπατά το δικαίωμά τους να ζουν σε ένα υγειές, βιώσιμο και αρμονικό περιβάλλον.

Επίσης, ισχυρίζονται ότι το Προεδρικό Διάταγμα παραβιάζει την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης (άρθρο 24 Συντάγματος), αφού έχουν ξεπεραστεί τα ανεκτά όρια της φέρουσας ικανότητας του Λεκανοπεδίου της Αττικής και της ισορροπίας μεταξύ δομημένων και αδόμητων κοινόχρηστων εκτάσεων.

Τέλος, παραβιάζεται ένας μεγάλος αριθμός συνταγματικών διατάξεων , όπως επίσης την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία, όπως παραβιάζει και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) καθώς παραβιάζει το δικαίωμα στο σεβασμό της περιουσίας των πολιτών. Και αυτό γιατί οι ουρανοξύστες που προβλέπεται να κατασκευαστούν, εμποδίζουν τη θέα προς τη θάλασσα και υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και την αξία των ακινήτων τους.