Επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ σε ακίνητα της εταιρείας Παπαστράτος

Επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ σε ακίνητα της εταιρείας Παπαστράτος
–›ÏÙÁ 4 Í·È –·Ò·ÛÍÂıfi 5 ÷ÒÙflÔı ÙÔ Í·ÌÂÒ„ÔÛÙ‹ÛÈÔ –¡–¡”‘—¡‘œ” Ë· ·Ò·ÏÂflÌÂÈ ÍÎÂÈÛÙ¸- ·¸ˆ·ÛÁ ·Ì·„Í·fl· θ„˘ Ù˘Ì ÏÂÈ˘Ï›Ì˘Ì ·Ò·„˘„ÈÍ˛Ì ·Ì·„Í˛Ì Ôı ›˜ÂÈ ÒÔͷΛÛÂÈ Á Ù˛ÛÁ ÙÁÚ ·„ÔÒ‹Ú Í·ÌÈÍ˛Ì ÒÔ˙¸ÌÙ˘Ì ÛÙÁÌ ≈Î΋‰· , –›ÏÙÁ 4 ÷ÒÙflÔı 2010 . ¡–≈-Ö≈/¡–≈-Ö≈/ ¡‘≈—…Õ¡ ՜Å œ’

Το πενταετές πλάνο ανάπλασης ανέλαβε η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand Real Estate.

Νέα πνοή θα αποκτήσει μια από τις πιο κεντρικές περιοχές του Πειραιά μέσω επένδυσης ύψους 100 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας που προγραμματίζει η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand Real Estate στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου.

Η εταιρεία έχει αποκτήσει τρία οικοδομικά τετράγωνα, εκατέρωθεν της οδού Γραβιάς, τα οποία στέγαζαν στο παρελθόν τις αποθήκες, την παλιά εργοστασιακή μονάδα και το λιθογραφείο της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος και σχεδιάζει την ανάπλασή τους σε σύγχρονα κτίρια γραφείων. Παράλληλα δρομολογούνται: ξενοδοχειακή μονάδα, επιπλωμένες κατοικίες, πολυχώρος εκδηλώσεων, εμπορικά καταστήματα, υπόγειο πάρκινγκ και το Μουσείο Παπαστράτος.

Όπως ανέφερε ο Πάνος Παναγιωτίδης, Γενικός Διευθυντής της Dimand Real Estate, στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης με δημοσιογράφους, «ο Πειραιάς με την αξιοποίηση και ανάπλαση των συγκεκριμένων ακινήτων στην περιοχή του Αγ. Διονυσίου θα μπορέσει να κερδίσει το χαμένο στοίχημα του Βοτανικού».

Σε πρώτη φάση η εταιρεία έχει έρθει σε συμφωνία με την Grivalia Properties για την ανάπλαση των παλαιών αποθηκών της Παπαστράτος και τη μετατροπή τους σε σύγχρονο κτίριο γραφείων. Παράλληλα συνεχίζονται οι συζητήσεις και με την Cosco για πιθανή εκμετάλλευση των χρήσεων. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτίδη, εκτιμάται ότι περισσότερες από 5.000 θέσεις εργασίας θα φιλοξενηθούν στα τρία οικοδομικά τετράγωνα της εταιρείας Παπαστράτος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος Χρήστος Χαρπαντίδης ανέφερε ότι «η Dimand Real Estate ήθελε να κρατήσει την ψυχή των κτιρίων της Παπαστράτος ζωντανή και να τα αξιοποιήσει και έτσι βρήκαμε μαζί τρόπους να συνεχίσουμε την πορεία μας εδώ στον Πειραιά όπου ξεκίνησε η πρώτη παραγωγή τσιγάρων στην Ελλάδα». Ο κ. Χαρπαντίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον τρόπο αξιοποίησης των ιστορικών κτιρίων της Παπαστράτος και τόνισε ότι αυτό είναι το μοντέλο ανάπτυξης που χρειάζεται η Ελλάδα, ένα συνδυασμό παραγόντων και βήμα – βήμα πρόοδο.

Η φορολογία πλήγμα για τον κλάδο καπνικών στην Ελλάδα

Ειδική αναφορά, στην ενημερωτική συνάντηση έγινε από στελέχη της εταιρείας Παπαστράτος στην υπέρμετρη φορολογία των καπνικών προϊόντων. Όπως επισημάνθηκε μετά από επτά χρόνια συνεχών αυξήσεων (οκτώ στο σύνολο, συμπεριλαμβανόμενης της τελευταίας αύξησης του ΦΠΑ / Ιουν ’16) στους φόρους των καπνικών προϊόντων, σήμερα (πριν την εφαρμογή της επερχόμενης αύξησης /Ιαν ’17), η μέση φορολογική επιβάρυνση στα τσιγάρα είναι 84% ενώ το παράνομο εμπόριο έχει ξεπεράσει το 20% της αγοράς και γι’ αυτό η νόμιμη αγορά έχει συρρικνωθεί κατά 50%, περισσότερα από 10.000 περίπτερα έχουν κλείσει και τα δημόσια έσοδα έχουν υποστεί μεγάλη μείωση.

Όπως επισημάνθηκε, αν τελικά εφαρμοστεί η αύξηση του φόρου τον Ιανουάριο του 2017, αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της μέσης φορολογικής επιβάρυνσης στα τσιγάρα στο 90%, αύξηση των λιανικών τιμών κατά 40 – 50 λεπτά το πακέτο με αποτέλεσμα το παράνομο εμπόριο θα εκτοξευθεί εκ νέου εις βάρος της νόμιμης αγοράς, η οποία θα συρρικνωθεί περαιτέρω, και αναμένεται ότι θα υπάρξει μεγάλη πίεση στους Έλληνες καπνοκαλλιεργητές, ακόμα περισσότερα περίπτερα θα κλείσουν και τα εκτιμώμενα 120 εκατ. ευρώ πρόσθετα έσοδα δεν θα έρθουν ποτέ. Αντίθετα, θα υπάρξει περαιτέρω συρρίκνωση των δημοσίων εσόδων (πλέον των 150 εκατ. ευρώ), δημιουργώντας νέο κύκλο ελλειμματικών προϋπολογισμών.

Όπως αναφέρθηκε, η εταιρεία Παπαστράτος προχώρησε ήδη σε αύξηση της τιμής κατά 0,20 ευρώ ανά πακέτο προκειμένου να «σπάσει» στα δύο την αναπόφευκτη αύξηση τιμής πώλησης των τσιγάρων από 1/1/2017, λόγω της αλλαγής του φορολογικού πλαισίου και του αυξημένου ΕΦΚ.

«Εάν είχαμε την επιλογή δεν θα προχωρούσαμε σε αύξηση της τιμής πώλησης των τσιγάρων» ανέφερε ο κ. Χαρπαντίδης και συμπλήρωσε: «μόνο το λαθρεμπόριο ωφελείται από τις ανατιμήσεις».

Ζητούμενο, σύμφωνα με τη διοίκηση, είναι η προστασία των δημόσιων εσόδων και η πάταξη του λαθρεμπορίου. Για την επίτευξή τους απαιτείται εντατικοποίηση των δράσεων των διωκτικών Αρχών και μη εφαρμογή της προβλεπόμενης αύξησης του φόρου από 1η Ιανουαρίου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρπαντίδης, «οι έλεγχοι για την πάταξη του λαθρεμπορίου βελτιώνονται και πάνε καλύτερα καθώς είναι ποιο στοχευμένοι αλλά δεν επαρκούν. Είναι σταγόνα στον ωκεανό».

Ερωτηθείς για τη στήριξη που παρέχει η μητρική εταιρεία Philip Morris International στην Παπαστράτος ΑΒΕΣ ο κ. Χαρπαντίδης ανέφερε ότι η μητρική έχει πολύ μεγάλο σεβασμό στα 85 χρόνια παρουσίας της εταιρείας Παπαστράτος στην Ελλάδα και τη σύνδεσή της με την κοινωνία και τους ανθρώπους και συνεχίζει να την στηρίζει. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «όλα όμως έχουν τα όριά τους».