Επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ την επόμενη 20ετία στο «Ελ. Βενιζέλος»

Επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ την επόμενη 20ετία στο «Ελ. Βενιζέλος»
Άποψη του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Ελευθέριος Βενιζέλος, Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014. Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών βραβεύτηκε στη Φρανκφούρτη στο ετήσιο συνέδριο του Συμβουλίου Αεροδρομίων της Ευρώπης (Airports Council International - Europe) ως το «Καλύτερο Αεροδρόμιο στην Ευρώπη» για το 2014, στο πλαίσιο των 10ων «Best Airport Awards», στην κατηγορία 10-25 εκ. επιβατών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠE/ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στόχος να αναδειχθεί η Αθήνα σε έναν παγκόσμιο προορισμό που θα υποδέχεται στον αερολιμένα 30 εκατ. επιβάτες ετησίως.

Έως 1,5 δισ. ευρώ, άμεσες και έμμεσες, ιδιωτικές επενδύσεις εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν στο «Ελ. Βενιζέλος» την επόμενη 20ετία, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Δημήτρης Δημητρίου, στο 2ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών που συνδιοργάνωσαν οι ιστοσελίδες ypodomes.com και metaforespress.gr. 

Ο κ. Δημητρίου τόνισε πως οι μέτοχοι έχουν έλθει σε συμφωνία για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης, ενώ τα οφέλη αναμένονται να είναι πολλά για το δημόσιο, τους επιβάτες, την αγορά, εκτιμώντας δε ότι πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, γεγονός που, όπως είπε, αναμένεται να «διεγείρει» 1-1,5 δισ. σε επενδύσεις στα επόμενα είκοσι χρόνια.

Όπως είπε, «αφορά ένα νέο επιχειρησιακό μοντέλο. Στόχος είναι να ξεπεράσουμε την παρούσα χωρητικότητα των 26 εκατομμυρίων επιβατών, και να φθάσουμε σε περισσότερους από 30 εκατομμύρια.

Επίσης, προβλέπεται αύξηση των εμπορικών χρήσεων (π.χ. νέα εστιατόρια), αύξηση της κίνησης, περισσότερες θέσεις στάθμευσης, καινοτόμες υπηρεσίες και τεχνολογίες, αίθουσες επιβατών, αλλά και συνολική αναβάθμιση των υποδομών του αεροδρομίου, με την κατασκευή και νέου terminal.

«Όλα αυτά τα οφέλη έχουν πολύ υψηλό πολλαπλασιαστή», επεσήμανε ο κ. Δημητρίου, αναφέροντας ως παράδειγμα, ότι, σήμερα, απασχολούνται 700 εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο, αλλά οι έμμεσες θέσεις εργασίας φθάνουν τις 13.000.

Εξάλλου ο κ. Δημητρίου τόνισε πως υπήρξε αύξηση επιβατών της τάξης του 60% στο διάστημα 2013-2016, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει την ανάγκη να ενισχυθεί η δυνατότητα της χώρας και της Αθήνας στη φιλοξενία περισσοτέρων επισκεπτών.

Ενδεικτικά, ανέφερε τις απευθείας συνδέσεις, που επέτυχε το “Ελ. Βενιζέλος” με αεροπορικές εταιρίες, για απευθείας πτήσεις σε Νέα Υόρκη, Σιγκαπούρη και Πεκίνο, λέγοντας ότι «η Αθήνα καθίσταται ένα παγκόσμιο hub μετεπιβίβασης προς άλλους προορισμούς».

«Η βεντάλια της αγοράς για τις αεροπορικές ανοίχτηκε», δήλωσε, επισημαίνοντας την επικείμενη κατασκευή επέκτασης του terminal, κόστους 20 εκατομμυρίων ευρώ.

«Ο Διεθνής Αερολιμένας αναδεικνύει την Αθήνα ως έναν σύγχρονο παγκόσμιο προορισμό», ανέφερε, ο κ. Δημητρίου, εκτιμώντας ότι το 2018 θα σπάσει το ρεκόρ του 2017. Στόχος είναι το «Ελ. Βενιζέλος» να καταστήσει, την Αθήνα, ως ένα σημαντικό κομμάτι ενός διεθνούς δικτύου, προσφέροντας παγκόσμιας κλάσης υπηρεσίες.

Νωρίτερα ο κ. Δημητρίου έκανε μια εκτενή ανάλυση στη διεθνή αεροπορική βιομηχανία, υποστηρίζοντας ότι πραγματοποιείται μία «μεγάλη επανάσταση», τα τελευταία χρόνια, στον τομέα των αερομεταφορών, καθώς αναμένεται σημαντική άνοδος της επιβατικής κίνησης.

«Τα αεροδρόμια πρωταγωνιστούν στη διέγερση της επιχειρηματικότητας», επεσήμανε ο κ. Δημητρίου, επισημαίνοντας τις δυνατότητες για νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες, νέα προϊόντα και τεχνολογίες. «Τα αεροδρόμια του παρελθόντος δεν έχουν καμία σχέση με τα αεροδρόμια του μέλλοντος», ανέφερε χαρακτηριστικά.