Επενδύσεις 2 δισ. ευρώ στο real estate

Επενδύσεις 2 δισ. ευρώ στο real estate
Σύμφωνα με τον πρώην υποδιοικητή της ΤτΕ Θ. Μητράκο υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από το Ισραήλ για κατοικίες και ξενοδοχεία και από τις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά. Υπάρχουν πολύ υψηλές αποδόσεις και αυτό έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών.

Κώστας Παπαγρηγόρης

Κοντά στα επίπεδα ρεκόρ του 2019 βρέθηκε με την ολοκλήρωση του 2021 το ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την εγχώρια αγορά ακινήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο πρώην υποδιοικητής της ΤτΕ Θεόδωρος Μητράκος, στο πλαίσιο των εργασιών του 4ου BnB Greece Conference 2022 που πραγματοποιείται στην Αθήνα, η χώρας μας παρουσιάζει ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον στον τομέα του real estate, με τις άμεσες ξένες επενδύσεις να έχουν αγγίξει τα 1,2 δισ. ευρώ σε εισροές για αγορές και επιπλέον 700-800 εκατ. για διαχείριση ακινήτων.

Όπως τόνισε ο κ. Μητράκος, οι αντίστοιχες εισροές για αγορά ακινήτων το 2020 κυμάνθηκαν περίπου στα 840 εκατομμύρια. «Ήταν μια αξιόλογη αύξηση. Υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από το Ισραήλ για κατοικίες και ξενοδοχεία, όπως επίσης και από τις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά. Όμως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προέρχεται από διεθνή funds.

Στο 6% η απόδοση

Η χώρα μας έχει υψηλές αποδόσεις και στο επαγγελματικό και στο οικιστικό ακίνητο. Σε κάποιες περιοχές μπορεί να φτάνει και το 6-6,5% ενώ παραδοσιακά η απόδοση άγγιζε το 3-3,5%. Άρα υπάρχουν πολύ υψηλές αποδόσεις και αυτό έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών» προσέθεσε.

Την ίδια ώρα το ποσοστό ιδιοκατοίκησης για τα νέα ζευγάρια μειώνεται σημαντικά χρόνο με το χρόνο σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που έγινε από την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα, όπως ανέφερε ο κ. Μητράκος. «Και στην Ελλάδα είδαμε ότι στους νέους 25 έως 34 χρονών αλλά και 35 έως 44 χρονών το ποσοστό ιδιοκατοίκησης μειώθηκε κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία 20 με 30 χρόνια, κάτι που ακολουθεί τη διεθνή μακροχρόνια τάση. Εκείνο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι η ερμηνεία του φαινομένου αυτού, έρχεται από την αγορά εργασίας, το επίπεδο των τιμών, τη φορολογία, τη χρήση γης, το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει σε κάθε χώρα, αλλά ο δεύτερος παράγοντας που ερμηνεύει περισσότερο από το μισό αυτής της πτώσης είναι οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας», εξήγησε ο κ. Μητράκος και διευκρίνισε:

«Δηλαδή τα αβέβαια εισοδήματα, τα μεγάλα διαστήματα ανεργίας και οι χαμηλές αμοιβές είναι ο κύριος παράγοντας που μειώνει τη δυνατότητα νέων να συμμετέχουν στην αγορά κατοικίας.

Και αυτό έχει δύο λόγους: πρώτον, δεν είναι σε θέση να συσσωρεύσουν το απαραίτητο κεφάλαιο που χρειάζεται και δεύτερον να συμμετέχουν στη στεγαστική πίστη. Αυτήν τη στιγμή οι τράπεζες δανειοδοτούν περίπου το 65 με 70% δάνειο της αξίας του ακινήτου ενώ από την άλλη, οι ενδιαφερόμενοι αυτής της κατηγορίας δεν ικανοποιούν τα κριτήρια για να συμμετάσχουν στη στεγαστική πίστη. Για αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει μια κατάλληλα στοχευμένη στεγαστική πολιτική».

Αυξήθηκαν κατά 34,4% οι ξένες επενδύσεις το 2021

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ, σημαντική άνοδο της τάξεως του 34,4% σημείωσαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων κατά τη διάρκεια του 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για την απόκτηση ακινήτων ανήλθαν πέρυσι σε 1,17 δισ. ευρώ, έναντι 875 εκατ. ευρώ το 2020. Με βάση τα ιστορικά στοιχεία, ο περυσινός όγκος των κεφαλαίων βρίσκεται πλέον στο επίπεδο του 2018 και στο 80% του ύψους-ρεκόρ των 1,45 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί το 2019.

Μάλιστα, ένα ενθαρρυντικό στοιχείο για τη μελλοντική πορεία των άμεσων ξένων επενδύσεων στην αγορά ακινήτων αποτελεί και το γεγονός ότι από τρίμηνο σε τρίμηνο παρατηρείται σταθερή άνοδος. Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 εισέρρευσαν 214 εκατ. ευρώ, το δεύτερο τρίμηνο 247,7 εκατ. ευρώ, το τρίτο τρίμηνο 335,5 εκατ. ευρώ, ενώ κατά τους τελευταίους τρεις μήνες 379 εκατ. ευρώ, έναντι 282,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα» χορηγήθηκαν 1.035 νέες άδειες, δηλαδή 10,3% περισσότερες από το 2020. Το πρόγραμμα «χρυσή βίζα» εκτιμάται ότι συνεισέφερε περίπου το 25% των ξένων επενδύσεων το 2021, καθώς χορηγήθηκαν 1.035 νέες άδειες (10,3% περισσότερες από το 2020). Αυτό μεταφράζεται σε έσοδα τουλάχιστον 260 εκατ. ευρώ, αν και το πιθανότερο είναι το ποσό να είναι υψηλότερο, καθώς τα περισσότερα ακίνητα που αποκτώνται για την εξασφάλιση άδειας παραμονής είναι αξίας μεγαλύτερης της ελάχιστης των 250.000 ευρώ.

Πηγή: news247.gr