Επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ από τον όμιλο εταιρειών Ηρακλής

Επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ από τον όμιλο εταιρειών Ηρακλής

Στόχος του Ομίλου είναι οι επενδύσεις να συμβάλλουν στις προσπάθειες για ανάκαμψη και ανάπτυξη της χώρας.

Στην υλοποίηση ενός πλάνου επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, προϊοντικών καινοτομιών και επενδύσεων για την ελληνική αγορά, ύψους άνω των 20 εκατ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια προχωρά ο Όμιλος Εταιρειών Ηρακλής, μέλος του Ομίλου LafargeHolcim.

Όπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Εταιρειών Ηρακλής, Γεώργιος Μίχος, στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους, ο όμιλος έχοντας κλείσει 105 χρόνια ενεργούς παρουσίας στην Ελλάδα, έχει αποδείξει ότι πιστεύει στη δυναμική της χώρας και, παρά το γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον, προχωρά στην υλοποίηση του πλάνου, που εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλλει στις προσπάθειες για ανάκαμψη και ανάπτυξη. «Δεδομένου δε, ότι η αγορά οικοδομικών προϊόντων και ιδιαίτερα του τσιμέντου έχει πληγεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι ακόμη πολλές. Στον όμιλο εταιρειών Ηρακλή όμως πιστεύουμε, ότι πρέπει να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας, εστιάζοντας στη μεγάλη εικόνα και τη δυναμική της».

Κληθείς να σχολιάσει το ευρύτερο οικονομικό-επενδυτικό κλίμα έτσι όπως έχει διαμορφωθεί στη χώρα, ο κ. Μίχος ανέφερε ότι «για κάθε επενδυτή είναι σημαντικό να υπάρχει μια προβλεψιμότητα που εξασφαλίζεται από σταθερότητα στο περιβάλλον. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες στην ελληνική αγορά, οι συζητήσεις με τους δανειστές συνεχίζονται, ενώ δεν γνωρίζουμε ποιο θα είναι το νέο φορολογικό καθεστώς. Ωστόσο αναγνωρίζουμε τις δυνατότητες της ελληνικής αγοράς αλλά και της ελληνικής οικονομίας και προχωράμε σταθερά επενδύοντας στην ανάπτυξη της εταιρείας. Βρισκόμαστε εδώ ως στρατηγικοί επενδυτές και θέλουμε να υπάρχουμε και τα επόμενα χρόνια».

Ο όμιλος Ηρακλής, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει από το 2011 έως σήμερα επενδύσεις πάνω από 45,1 εκατ. ευρώ, στοχεύει στη βελτίωση και περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του για την εσωτερική αγορά, αλλά και στην αύξηση των εξαγωγών της πλεονάζουσας παραγωγής, όχι μόνο στις χώρες της Μεσογείου, αλλά και στις χώρες της Μ. Ανατολής και των ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι η οργανωτική δομή και η αποτελεσματική διαχείριση πόρων έχουν συμβάλει στην πραγματοποίηση σημαντικών εξαγωγών τσιμέντου, κλίνκερ, ελαφρόπετρας, ειδικών πρώτων υλών και στερεών καυσίμων, σε περισσότερες από 20 χώρες.

Ειδική αναφορά έκανε ο ο κ. Μίχος στο ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας, το οποίο όπως είπε χαρακτηριστικά «χτυπά την ελληνική βιομηχανία». Σύμφωνα με τον κ. Μίχο, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι διπλάσιο σε σχέση με αυτό της Γαλλίας αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. «Προσβλέπουμε στη μείωση κόστους, μέσω του συστήματος διακοψιμότητας, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν. Αν θέλουμε στρατηγικά να υπάρχει βιομηχανία στην Ελλάδα το ενεργειακό κόστος είναι σημαντικό να είναι μειωμένο», επισήμανε. Ο κ. Μίχος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διέψευσε την πιθανότητα εισόδου της εταιρείας στην παραγωγή ενέργειας, αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο δραστηριοποίησης στον χώρο της εμπορίας ενέργειας.

Έχοντας συνεισφέρει περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ την πενταετία 2011-2015, ο Όμιλος Ηρακλής στηρίζει ενεργά την ελληνική οικονομία. Με επίκεντρο τα εργοστάσια στο Βόλο και στο Μηλάκι, απασχολεί περισσότερους από 700 εργαζόμενους σε 33 σημεία στην ελληνική επικράτεια και περισσότερους από 1.500 συνεργάτες και εργολάβους, καταβάλλοντας κάθε χρόνο περί τα 300 εκατ. ευρώ για την πληρωμή φόρων, εισφορών, μισθών, άλλων λειτουργικών εξόδων και επενδύσεων.

Αναφερόμενος στη θέση του ομίλου Ηρακλής στην ελληνική αγορά το 2015, ο κ. Μίχος επισήμανε ότι οι πωλήσεις σε όγκο ανήλθαν σε 3,5 εκατ. τόνους (συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών), ενώ το μερίδιο αγοράς είναι μεγαλύτερο του 40%. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου σημείωσε αύξηση κατά 4,5% σε σχέση με το 2014 και ανήλθε σε 247,1 εκατ. ευρώ, ενώ οι επενδύσεις αυξήθηκαν και ανήλθαν σε 6 εκατ. ευρώ, με έμφαση στη βελτίωση της ασφάλειας, της περιβαλλοντικής απόδοσης και της τεχνολογίας. Ο όμιλος παρουσίασε ζημίες ύψους 18 εκατ. ευρώ το 2015, σημαντικά χαμηλότερες των ζημιών ύψους 40,7 εκατ. ευρώ που είχαν καταγραφεί κατά τη χρήση του 2014. Στόχος της διοίκησης είναι, σύμφωνα με τον κ. Μίχο, η επιστροφή του ομίλου στην κερδοφορία αν είναι εφικτό ακόμα και το 2016.

Υπενθυμίζεται ότι η LafargeHolcim, μητρική του Ομίλου Ηρακλής, έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία εξόδου της εταιρείας από το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς προχώρησε στην απόκτηση του 100% των μετοχών της εισηγμένης. Η διαγραφή των μετοχών της εταιρείας από το ΧΑ, όπως τόνισε ο κ. Μίχος, έγινε για καθαρά τεχνικούς λόγους και προσέθεσε ότι «με αυτή την απόφαση δεν θέλουμε να δείξουμε ότι δεν πιστεύουμε στην δυναμική της ελληνικής αγοράς. Η στρατηγική μας και τα επενδυτικά μας πλάνα δεν αλλάζουν».