Επενδύσεις 5 δισ. ανακοίνωσε η GM μαζί με την κρατική αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας

Επενδύσεις 5 δισ. ανακοίνωσε η GM μαζί με την κρατική αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας

Οι δύο εταιρείες βάζουν στόχο το κοινό των αναπτυσσόμενων οικονομιών με μια νέα οικογένεια αυτοκινήτων Chevrolet.

General Motors ανακοίνωσε πως σκοπεύει να επενδύσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια για τη δημιουργία μιας νέας σειρά οχημάτων Chevrolet σε συνεργασία με την Shanghai Automotive Industry Corp (SAIC), την κινέζικη αυτοκινητοβιομηχανία που ανήκει στο κράτος της Κίνας, με στόχο τις αγορές των αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Η νέα οικογένεια αυτοκινήτων, που θα περιλαμβάνει οικογενειακά και σπορ αυτοκίνητα Chevrolet, αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της το 2019. Τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα θα απευθύνονται σε αγορές εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, σε χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα, το Μεξικό και η Βραζιλία. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η GM προχωρά σε επαγγελματικές συναντήσεις για περεταίρω επενδύσεις, αρχής γενομένης από την Βραζιλία.

Τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια θα χρησιμοποιηθούν τόσο για την κατασκευή των οχημάτων όσο και για τον επανεξοπλισμό  των εργοστασίων.

Στη νέα της κίνηση η GM θα βρει αντιμέτωπους μια σειρά από άλλες εταιρείες που έχουν ήδη εμπλακεί στην κατασκευή χαμηλού-κόστους σειρών αυτοκινήτων, όπως η Volkswagen  και η συνεργασία των Renault-Nissan. Όπως ξεκαθαρίζει η GM, σκοπεύει να προσφέρει στους καταναλωτές της νέας της σειράς πολλές από τις τεχνολογικές δυνατότητες και τα ίδια standards με αυτά των σημερινών της μοντέλων.

Η συνεργασία της GM με την SAIC έρχεται σε μια εποχή που τα στοιχεία για την αγορά αυτοκινήτου της Κίνας δείχνουν μια σημαντική κάμψη στις πωλήσεις νέων οχημάτων. Τον περασμένο Ιούνιο οι πωλήσεις κατέγραψαν πτώση 2,3% ενώ υπερτερεί μόλις κατά 1,4% από τον συνολικό ρυθμό ανάπτυξης για το πρώτο μισό της φετινής χρονιάς.

Έρχεται επίσης μετά την απόρριψη της πρότασης για την συγχώνευση της GM με την Fiat Chrysler, προσφέροντας μια νέα προοπτική για τους επενδυτές της εταιρείας. Είναι απόδειξη πως η στρατηγική της CEO της εταιρείας, της Mary Barra, επικεντρώνεται στην ίδια την εταιρεία και τις παγκόσμιες δραστηριότητές της, που παραμένουν κατακερματισμένες σε όλο τον κόσμο.

Τα περισσότερα οικογενειακά μοντέλα της Chevrolet, όπως τα Aveo και Onix, κατασκευάζονται σε συνεργασία με ευρωπαίους και κορεάτες συνεργάτες. Πάνω σε αυτό το μοντέλο σκοπεύει να βασιστεί και για τη νέα οικογένεια οχημάτων.

Η GM αναμένει πως ο ρυθμός πωλήσεων των  νέων της οχημάτων θα φτάσει τα 2 εκατομμύρια οχήματα ανά έτος.