Οι επενδυτές της Silicon Valley επιστρέφουν στην επιστημονική έρευνα

Οι επενδυτές της Silicon Valley επιστρέφουν στην επιστημονική έρευνα

Μετά από χρόνια αφοσίωσης στις εφαρμογές κινητών, τα VCs στρέφονται και πάλι στα αμιγώς επιστημονικά πρότζεκτ.

 

«Ονειρευόμασταν ιπτάμενα αυτοκίνητα, αλλά αντί για αυτό μας έδωσαν 140 χαρακτήρες».

Αυτό το motto της επενδυτικής εταιρείας Founders Fund συνοψίζει με τον καλύτερο τρόπο το δρόμο που έχουν πάρει τα σχέδια των χρηματοδοτών εδώ και λίγα χρόνια. Στρεφόμενοι προς το γρήγορο κέρδος που υπόσχονταν οι εφαρμογές των κινητών και η επανάσταση στο software, τα social media και τη sharing economy, παραμέλησαν την πραγματική επιστημονική έρευνα, αυτή που οδηγεί σε εφευρέσεις και λύσεις και που πάει τον κόσμο μπροστά.

Αυτό όμως δείχνει να αλλάζει. Εταιρείες όπως η Bagaveev, που κατασκευάζει μικροσκοπικούς πυραυλοκινητήρες για μικροδορυφόρους, η Transatomic Power, που αναπτύσσει έναν αντιδραστήρα για παραγωγή ενέργειας από πυρηνικά απόβλητα, και η Vestaron, που φτιάχνει ένα οικολογικό εντομοκτόνο βασισμένο στο δηλητήριο της αράχνης, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: και οι τρεις τους έχουν λάβει χρηματοδότηση από επενδυτές της Silicon Valley.

Η Founders Fund -ένα από τα πιο γνωστά Venture Capitals (VCs)- βλέπει το ζήτημα απολύτως σφαιρικά. Ενώ έχει τοποθετημένα κεφάλαια, μεταξύ άλλων, στο Facebook, το Yammer και το Spotify, επενδύει στην Transatomic Power, ενώ ένα άλλο fund με συμμετοχή στο Reddit επενδύει σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Όλα αυτά συμβαίνουν όσο η Google έχει ήδη αγοράσει εταιρείες κατασκευής ρομπότ με σημαντικότερη εξαγορά εκείνη της Boston Dynamics τον περασμένο Δεκέμβριο. Τον περασμένο μήνα, μάλιστα, η Google ανακοίνωσε την εξαγορά της Lift Labs, μιας εταιρείας που κατασκευάζει ένα high-tech κουτάλι που μένει σταθερό όσο το κρατούν άνθρωποι με τρέμουλο στα χέρια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, οι startups στον τομέα της ενέργειας και της βιομηχανίας συγκέντρωσαν 1,24 δισ. δολάρια το πρώτο μισό του 2014, ποσό διπλάσιο σε σχέση με πέρσι, αλλά ακόμα πολύ μικρό σε σχέση με τα 11,2 δισ. δολάρια που συγκέντρωσαν οι software startups το 2013. Οι επενδυτές είναι ακόμα πολύ διστακτικοί μετά την τεράστια ενεργειακή «φούσκα» που απορρόφησε πάρα πολλά χρήματα για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών, εναλλακτικών καυσίμων, μπαταριών κ.λπ. – χρήματα που απλώς χάθηκαν για μια σειρά λόγους, μέρος των οποίων ήταν η ανώριμη και, πολλές φορές, ελεγχόμενη από το κράτος αγορά.

Οι επενδυτικές εταιρείες κατηγορούνται, όχι εντελώς άδικα, πως αποφεύγουν να ασχοληθούν με τα μεγαλύτερα προβλήματα του κόσμου μας. Και πως αποφάσισαν να επιστρέψουν στη βιομηχανία και την τεχνολογία μόνο αφότου ο χώρος του software γέμισε από παίκτες κάθε είδους που δεν αφήνουν τον παραμικρό χώρο για κάτι νέο. Και το κάτι νέο, σήμερα, είναι μόνο στην παραγωγή πραγματικών μηχανών που λύνουν προβλήματα. Όχι στη δημιουργία εφαρμογών για να περνάει η ώρα.