Ελληνικές επιχειρήσεις στην ατζέντα μεγάλων ξένων funds

Ελληνικές επιχειρήσεις στην ατζέντα μεγάλων ξένων funds

«Με καλό μάτι» βλέπουν τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις μεγάλα funds του εξωτερικού, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων.

Το ενδιαφέρον τους για συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις εξαγωγών έχουν εκδηλώσει μεγάλα funds του εξωτερικού, όπως ανέφερε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου ΕξαγωγέωνΧριστίνα Σακελλαρίδη, σε συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση διήμερου συνεδρίου για τις εξαγωγές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη πρόεδρο του ΠΣΕ, αρκετά funds έχουν επισκεφθεί και τον ίδιο τον σύνδεσμο εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους, ωστόσο πληροφορίες από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις με τις οποίες ήρθαν σε επαφή αναφέρουν ότι ζητούν εγγυήσεις κερδοφορίας και χαμηλή τιμή αγοράς μετοχών.

Στο μεταξύ, η ιδία είπε ότι συνεχίζεται η πτώση στις εξαγωγές και είναι της τάξης του 4,3% για τον Ιανουάριο του 2014, αλλά σε δωδεκάμηνη βάση είναι 1,69%. Βέβαια, συμπλήρωσε ότι κάποιοι κλάδοι πηγαίνουν καλά παρά την τάση που διαμορφώνεται. Αυτοί είναι τα τρόφιμα, τα αγροτικά προϊόντα, κάποια βιομηχανικά και άλλα, ενώ, όπως ανέφερε, για να ανακοπεί αυτή η πτωτική πορεία απαιτείται σαφώς μεγαλύτερη ρευστότητα, σταθερό φορολογικό πλαίσιο, λιγότερη γραφειοκρατία και αναζήτηση νέων αγορών.

Η πρόεδρος του συνδέσμου γνωστοποίησε ότι έπαψαν οι εξαγωγές μας προς την Ουκρανία και ότι γίνεται μια προσπάθεια από το υπουργείο Εξωτερικών να ενημερωθεί πλήρως από τους εξαγωγείς για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω των εξελίξεων. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχο πρόβλημα είχε ανακύψει και με τις εξαγωγές της Ελλάδας στην Αίγυπτο, λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

Διαβάστε ακόμη: Ενδιαφέρον για το λιμάνι του Πειραιά από τους Ρωσικούς Σιδηρόδρομους

«Οι παράγοντες που συντελούν στην μείωση των εξαγωγών δεν είναι μόνο εσωτερικοί αλλά και από το εξωτερικό. Σε αυτό το περιβάλλον, λοιπόν, ζητάμε από την πολιτεία να μη μας δημιουργεί επιπλέον προβλήματα. Για παράδειγμα το ένα τέταρτο της αξίας των εξαγόμενων προϊόντων είναι ο ΦΠΑ, ο οποίος βέβαια επιστρέφεται, αλλά σκεφτείτε το 2013 επιστράφηκε ο ΦΠΑ του 2009», ανέφερε η Χρ. Σακελλαρίδη.

Σημειώνεται ότι το διήμερο διεθνές συνέδριο, που διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων εντάσσεται στο επίσημο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, έχει θέμα «Η Εξωστρέφεια ως Στρατηγική Επιλογή: Όραμα & Πραγματικότητα» και θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 18-19 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο HILTON, υπό την αιγίδα των υπουργείων Εξωτερικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και του Δήμου Αθηναίων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα κηρύξει την έναρξη εργασιών του συνεδρίου, ενώ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, έχει αποδεχθεί να είναι κεντρικός καλεσμένος και ομιλητής στο δείπνο του συνεδρίου. Επίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος θα είναι ο κεντρικός καλεσμένος και ομιλητής στη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου.

«Σε αυτό θα δοθεί έμφαση στον τομέα του διεθνούς εμπορίου, παρέχοντας βήμα σε εισηγητές και θεσμικούς παράγοντες διεθνούς κύρους, προκειμένου να διατυπωθούν σκέψεις, θέσεις και προτάσεις και να εξαχθούν συμπεράσματα που θα χρησιμεύσουν και στην κυβέρνηση και στις επιχειρήσεις για τη λήψη των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων ή παρεμβάσεων προς την υλοποίηση του οράματος για μία πιο εξωστρεφή ελληνική οικονομία», είπε η Χρ.Σακελλαρίδη.

Διαβάστε ακόμη: Τα μεγαλόπνοα ρωσικά επενδυτικά σχέδια και η Ελλάδα