Επενδυτικός άνεμος 600 εκατ. ευρώ στην αιολική ενέργεια

Επενδυτικός άνεμος 600 εκατ. ευρώ στην αιολική ενέργεια
Δύο όμιλοι, η ελληνική ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η Ιταλική ENEL ανακοίνωσαν χθες επενδυτικά προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ. Έπεται συνέχεια

Του Θοδωρή Παναγούλη

Ως προανάκρουσμα μιας συνολικότερης τάσης που φαίνεται να δημιουργείται στην ελληνική αγορά θεωρείται αφενός μεν η χθεσινή ανακοίνωση από τον κ. Περιστέρη της ΤΕΡΝΑ ότι μέσα στο 2017 έχουν δρομολογηθεί νέες επενδύσεις της τάξης των 300 εκατ. ευρώ στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των υποδομών, αφετέρου δε η ανακοίνωση της Ιταλικής ENEL για έναρξη κατασκευής του μεγάλου αιολικού έργου στον Καφηρέα, συνολικής επένδυσης περί τα 300 εκατ. ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δέκα μεγάλοι, κυρίως ελληνικοί αλλά και κάποιοι ξένοι, όμιλοι που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας στον τομέα της αιολικής ενέργειας ετοιμάζονται να υλοποιήσουν εντός της επόμενης τριετίας έργα συνολικής δυναμικότητας περί τα 1400 MW και συνολικής επενδυτικής δαπάνης περί τα 1,5 δις. ευρώ. Ο λόγος για τους Ομίλους ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ, PROTERGIA, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ENEL, EDF, IBERDROLA ROKAS, EREN, ΕΛΙΚΑ, RF ENERGY κ.λπ.

Το γεγονός ότι εμπλέκονται οι «μεγάλοι» του κλάδου συνηγορεί στο ότι τα έργα μπορούν πράγματι να γίνουν. Σε κάθε περίπτωση, μια τόσο μεγάλη επενδυτική δραστηριότητα στον κλάδο, πέραν της άμεσης και έμμεσης ωφέλειας στην οικονομία, είναι βέβαιον ότι θα δημιουργήσει μακροπρόθεσμη προοπτική για τον ίδιο τον κλάδο, αφού οι εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα, στο βαθμό που θα είναι ενεργές στην αγορά, να αναπτύξουν νέα έργα πέραν εκείνων που θα κατασκευάζουν.

ΤΕΡΝΑ
«Στον τομέα της καθαρής ενέργειας, με ανεξάντλητους φυσικούς πόρους για την παραγωγή της, με ιδανική μορφολογία εδάφους και υψηλή κατασκευαστική τεχνογνωσία για την αποθήκευσή της (π.χ. αντλησιοταμιεύσεις), η χώρα μας μπορεί να εξασφαλίσει την έγκαιρη και ισότιμη συμμετοχή της με υψηλότατη εγχώρια προστιθέμενη αξία στην ενεργειακή επανάσταση που συντελείται παγκοσμίως» ανέφερε χθες ο κ. Περιστέρης και συνέχισε:

«Εμείς είδαμε την ευκαιρία των ανανεώσιμων πηγών από πολύ νωρίς και σήμερα ο Όμιλός μας δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος στην αγορά των ΑΠΕ στην Ελλάδα. Είμαστε ταυτόχρονα στην κατάλληλη θέση, στη σωστή στιγμή, για την επόμενη μέρα της επανάστασης της καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα».

ENEL
Όπως ανακοινώθηκε επισήμως σπό την εταιρεία, η Ιταλική Enel, μέσω της ελληνικής θυγατρικής της Enel Green Power Hellas η οποία δραστηριοποιείται στον ελληνικό κλάδο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), ξεκίνησε την κατασκευή της συστοιχίας των αιολικών πάρκων του Καφηρέα, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της νήσου Εύβοιας και πιο συγκεκριμένα, στο Δήμο Καρύστου. Με την ολοκλήρωσή του, το έργο θα έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 154 MW και θα αποτελεί τη μεγαλύτερη συστοιχία αιολικών πάρκων της χώρας.

Πρόκειται για γνωστό έργο που είναι ώριμο και αδειοδοτημένο από χρόνια αλλά είχε ουσιαστικά παγώσει κατά τα χρόνια της αβεβαιότητας της ελληνικής οικονομίας. Στο έργο συμμετέχει με μικρά ποσοστά (σε κάποια τμήματά του) ο Όμιλος Κοπελούζου, ο οποίος έχει αναλάβει και την κατασκευή των αιολικών πάρκων. Η χρηματοδότηση βασίζεται κατά κύριο λόγο σε κεφάλαια από γερμανικές τράπεζες με την εγγύηση του Γερμανικού Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler-Hermes, καθώς μεγάλο μέρος του εξοπλισμού θα αγοραστεί από γερμανικά εργοστάσια.

«Η έναρξη της κατασκευής του Καφηρέα σηματοδοτεί ένα νέο βήμα αναφορικά με την παρουσία της Enel στην Ελλάδα, όπου έχουμε δεκαετή εμπειρία στον τομέα των ΑΠΕ», δήλωσε ο Antonio Cammisecra, επικεφαλής της Enel Green Power. «Με το νέο αυτό έργο δεν δεσμευόμαστε μόνο ως προς την παροχή πράσινης και βιώσιμης ενέργειας στη χώρα, αλλά και ως προς την προώθηση της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης των τοπικών κοινοτήτων, υιοθετώντας μια προσέγγιση για τη δημιουργία κοινής αξίας τόσο κατά την περίοδο κατασκευής όσο και λειτουργίας της συγκεκριμένης συστοιχίας αιολικών πάρκων».

Η Enel πρόκειται να επενδύσει περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ στην κατασκευή του Καφηρέα, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Πηγή: News247