Επέστρεψε στην κερδοφορία η Deutsche Bank

Επέστρεψε στην κερδοφορία η Deutsche Bank
AppleMark

Παρά την πληθώρα προβλημάτων η τράπεζα εμφάνισε κέρδη 278 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

O επικεφαλής της Deutsche Bank Τζον Κράιαν υποσχέθηκε σήμερα να πολλαπλασιάσει τις προσπάθειες αναδιάρθρωσής της, τονίζοντας ότι η τράπεζα αντιμετωπίζει δύσκολους καιρούς, καθώς επιδιώκει να ολοκληρώσει τις συζητήσεις με τις αμερικανικές δικαστικές Αρχές για το πρόστιμο άνω των 14 δισ. δολαρίων που έχουν προτείνει.

Η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα μη αναμενόμενα κέρδη για το τρίτο τρίμηνο, επωφελούμενη από τη συγκρατημένη ανάκαμψη στις συναλλαγές σε ομόλογα, τα οποία κέρδη όμως δεν μπόρεσαν να διαλύσουν τα σύννεφα της αβεβαιότητας που οδήγησαν πελάτες της να αποσύρουν αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ.

«Το τρίμηνο επισκιάσθηκε σαφώς από την προσοχή που δίνεται στις διαπραγματεύσεις μας αναφορικά με την αρχική πρόταση διακανονισμού του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για τα θέματα των τιτλοποιημένων στεγαστικών ομολόγων μας. Αυτό προκάλεσε αβεβαιότητα», δήλωσε ο Κράιαν σε τηλεδιάσκεψη, προσθέτοντας: «Αβεβαιότητα που επηρεάζει την άποψη της αγοράς για τη DB ως επένδυση, αβεβαιότητα που επηρέασε τις απόψεις κάποιων πελατών της Deutsche Bank ως αντισυμβαλλόμενων και αβεβαιότητα που επηρεάζει ακόμη και τον χρηματοδοτικό προγραμματισμό και την υλοποίηση της στρατηγικής μας».

Σε επιστολή του προς το προσωπικό της τράπεζας, ο Κράιαν έγραψε: «Δυστυχώς, πρέπει να υποθέσουμε ότι η κατάσταση θα παραμείνει δύσκολη για κάποιο διάστημα», προσθέτοντας ότι η τράπεζα εργάζεται σκληρά για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για το πρόστιμο «το συντομότερο δυνατό». «Θα… επιταχύνουμε και εντατικοποιήσουμε την αναδιάρθρωσή μας», έγραψε, αναφερόμενος επίσης σε ένα γενικότερα επιδεινούμενο περιβάλλον σε ορισμένους σημαντικούς τομείς.

Μετά από εβδομάδες αρνητικών ειδήσεων, η Deutsche μπόρεσε, ωστόσο, να ανακοινώσει μη αναμενόμενα καθαρά κέρδη 278 εκατ. ευρώ για το τρίτο τρίμηνο, χάρη στην άνοδο των συναλλαγών σε ομόλογα που ενίσχυσε τις τράπεζες της Wall Street. Η ανακοίνωση βοήθησε αρχικά στην αύξηση της τιμής της μετοχής της σε υψηλό επίπεδο ενός μήνα και πλέον, αν και στη συνέχεια αυτή υποχώρησε κατά 0,4% στα 13,245 ευρώ.

Τα αποτελέσματα της Deutsche έδειξαν ότι οι πελάτες της μονάδας διαχείρισης λιανικής και πλούτου της τράπεζας απέσυραν 9 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο. Η τράπεζα, που έχει ενεργητικό σχεδόν 440 δισ. ευρώ στη μονάδα αυτή, δήλωσε ότι οι εκροές έχουν υποχωρήσει. Η μονάδα συναλλαγών στις διεθνείς αγορές της τράπεζας υπέστη, επίσης, πλήγμα. Ο Κράιαν δήλωσε ότι η τράπεζα έχει διαθέσιμη ρευστότητα 200 δισ. ευρώ έναντι 215 δισ. ευρώ στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ τον Ιούνιο η ρευστότητα ανερχόταν σε 223 δισ. ευρώ.

Η Deutsche σχημάτισε μεγαλύτερες προβλέψεις για το κόστος του μεγάλου αριθμού νομικών εκκρεμοτήτων που έχει από κακές κινήσεις του παρελθόντος. Τα διαθέσιμα για το κόστος δικαστικών μαχών αυξήθηκαν στα 5,9 δισ. ευρώ από 5,5 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου.

Τα έσοδα αυξήθηκαν ελαφρά στα 7,5 δισ. ευρώ, περισσότερο από τις προσδοκίες των αναλυτών, ωθούμενα κυρίως από τις συναλλαγές σε τίτλους, ενώ η δραστηριότητά της υποχώρησε σε άλλους τομείς.

Παρόλα αυτά, οι μετοχές της Deutsche Bank συνεχίζουν να είναι επηρεασμένες από την αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί λόγω της επικείμενης «καμπάνας» από τις ΗΠΑ και έχει απωλέσει το 41% της αξίας της από την αρχή του 2016, ενώ την ίδια ώρα, η διοίκηση της τράπεζας εφαρμόζει ένα φιλόδοξο πλάνο τόνωσης της ρευστότητας, μέσω της πώλησης διάφορων περιουσιακών της στοιχείων.