Η επέτειος της Πρωτομαγιάς στη Κύπρο

Η επέτειος της Πρωτομαγιάς στη Κύπρο

Οι εορτασμοί της Πρωτομαγιάς υπό την σκιάν της έκθεσης για τα αίτια της οικονομικής κρίσης.

Με διάφορες εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις και επαρχίες της Κύπρου οι εργαζόμενοι τιμούν σήμερα την επέτειο της εργατικής Πρωτομαγιάς, την ημέρα ορόσημο για τα δικαιώματα των εργαζομένων ανά την υφήλιο.

Η αριστερή Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία, (ΠΕΟ) και τουρκοκυπριακές συντεχνίες θα οργανώσουν το απόγευμα κοινή πρωτομαγιάτικη εκδήλωση στις 6, με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών, στην οποία θα απευθύνουν χαιρετισμό ο γενικός γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ‘Αντρος Κυπριανού.

Θα ακολουθήσει πορεία προς το Λήδρας Πάλας και συνάντηση με την αντίστοιχη πορεία των τουρκοκυπριακών οργανώσεων σε γήπεδο στη νεκρή ζώνη.

Ο Πάμπης Κυρίτσης σε δηλώσεις του για την ημέρα ανέφερε ότι είναι αναγκαία η νομοθετική και θεσμική στήριξη των συμβάσεων εργασίας και κάλεσε την πολιτεία να παρέμβει και να στηρίξει τους εργαζόμενους.

Επισήμανε ότι αρκετοί εργοδότες προσπαθούν και βρίσκουν με το προσωπικό τους τρόπους συνεννόησης αλλά άλλοι εκμεταλλεύονται την κρίση και την υψηλή ανεργία με στόχο τη συμπίεση του εργατικού κόστους για βελτίωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεών τους μέσω αύξησης των ωρών εργασίας και μείωσης των μισθών που καταβάλλουν.

Ο γενικός γραμματέας της δεξιάς Συνομοσπονδίας Εργατών Κύπρου (ΣΕΚ) Νίκος Μωυσέως δήλωσε ότι οι συλλογικές συμβάσεις πρέπει να κατοχυρωθούν και νομικά, υπό το φως του γεγονότος ότι αρκετοί εργοδότες εκμεταλλεύονται την κρίση και προβάλλουν απαράδεκτες αξιώσεις.

Πρόσθεσε πως το συνδικαλιστικό κίνημα έχει κάνει πολλές υποχωρήσεις, γιατί κατανοεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, αλλά η εργοδοτική πλευρά θέτει απαράδεκτες αξιώσεις οι οποίες δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε εργατική αναταραχή.

Ο γενικός γραμματέας της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Κύπρου (ΔΕΟΚ) που είναι μέρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Διομήδης Διομήδους, τόνισε την ανάγκη κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και κάλεσε την κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευθεί κάποιους όρους της συμφωνίας με την τρόϊκα.

Ζήτησε επίσης να διασφαλισθεί ότι οποιαδήποτε κενή θέση θα δίδεται πρώτα σε Κύπριο και μετά σε κοινοτικούς ή άλλους εργάτες.

Η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, απαντώντας εν μέρη σε συντεχνιακές επικρίσεις, τόνισε σε δηλώσεις της ότι μέσα στις δύσκολες οικονομικά συνθήκες που διέρχεται ο τόπος η κυβέρνηση προσπαθεί να διασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων και να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για εργοδότηση ανέργων, ώστε να ανακάμψει η αγορά εργασίας.

 

Επιπλέον, την Κυριακή ή το αργότερο τη Δευτέρα θα δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής για τα αίτια που προκάλεσαν την οικονομική τραγωδία στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι η έκθεση, που αποτελείται από 500 και πλέον σελίδες, τεκμηριώνει αρκετά ζητήματα, αλλά ανοίγει και άλλα θέματα τα οποία πρέπει να τύχουν διερεύνησης. Είπε επίσης ότι η έκθεση θα παραδοθεί στον γενικό Εισαγγελέα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για περαιτέρω ενέργειες.

Η έκθεση θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη.

Διαβάστε ακόμα:

Πως καταστράφηκε η Κύπρος σε 40 μέρες

Κύπρος: Η πρώτη κυρία «στο τιμόνι» της Κεντρικής Τράπεζας